Lumbágó terhesség alatt

A lumbágó vagy derékzsába ágyéki (deréktáji) vagy keresztcsonttáji fájdalmat jelent. Bármely életkorban előfordulhat, azonban a lumbágó terhesség alatt egyre többször jelenik meg a várandós kismamáknál. Ha kismamák már várandósságuk ideje előtt is tapasztaltak időszakosan fájdalmakat, a panaszok a terhesség ideje alatt kiújulhatnak vagy gyakoribbá válhatnak.

A lumbágó kialakulásában, ezekben az esetekben leginkább a hasi körfogat növekedése játszik szerepet. Olyan kismamák, akik magzata nagyobb súlyú, fokozottan lehetnek érintettek. A hasi körfogat hirtelen növekedése következtében az ágyéki gerincre fokozott terhelés nehezedik, a gerinc megfelelő mechanikai görbületét a gerinc melletti izomzat kevésbé tudja fenntartani a magzat súlyával szemben. A megbomlott gerincstabilitás fájdalmakat generálhat, és megnehezítheti a várandós kismamák életét.

Mit tehetnek a kismamák a fájdalmak ellen otthon, házilag?

A lumbágó terhesség alatt történő felbukkanása ellen többféleképpen is tehetnek a kismamák.

A megfelelő étrend kialakításával és betartásával a várandósság alatti hasi elhízás csökkenthető. Természetesen ez nem diétát és nem koplalást jelent, hiszen a magzat megfelelő növekedéséhez rendszeres és egészséges táplálkozás szükséges, valamint minden kismama esetében számítani lehet kismértékű elhízásra. Ami fontos, hogy az elhízás ne legyen túl gyors és túlzott mértékű.

A túlzott fizikai megterhelés hanyagolásával szintén a gerincüket tudják védeni a kismamák. Már kialakult fájdalmak esetén szigorú pihenés, hajolás tilalma és mindenféle súlyok emelésének mellőzése javasolt. Általában az emberek szervezete jelezni szokott, amikor túlzott igénybevételnek van kitéve gerincük. Már tompa fájdalmak megjelenése esetén is pihenés, fizikai kímélet javasolt, hogy a fájdalmak ne rosszabbodjanak és állandósuljanak.

A napközben fennálló fájdalmakat a nem megfelelő fekhelyen végzett alvás reggelre felerősítheti. Megfelelő alátámasztást biztosító matracokon való fekvés nyugodt alvást és a fájdalmak csökkenését eredményezheti.

Mit tehetnek a kismamák, ha már a házi praktikák sem csökkentik a fájdalmakat?

Általában a tanácsok betartásával a fájdalmak csökkenthetőek és a várandósság végéig elviselhetőek. A kisgyermek megszületése után a hasi körfogat és súly nagymértékű csökkenése önmagában is jelentősen szokta csökkenteni a fájdalmakat.

A kismamák kisebb csoportja azonban erősebb fájdalmakra panaszkodik a terhesség alatt, mely esetekben aktívabb beavatkozás szükséges. Szakszerű segítséget jelenthet gyógytorna és gyógymasszázs kezelés is. Minden jellegű gyógytorna feladatot csak szakember által betanítva és felügyelve javaslunk! Jótékony gerincmasszázst a boldog apuka is megkísérelhet, de leginkább szintén a szakszerű masszírozás javasolt. Gyógyszeres fájdalomcsillapítást csak legvégső esetben javaslunk és egyedül szigorú orvosi ajánlat alapján, hogy egyik gyógyszerkészítmény se károsítsa a magzatot.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, lájkolja Facebook oldalamat, hogy hasonló témájú cikkekről értesüljön!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük