Milyen gyógyszerekkel kezelhető a hátfájás?

A hátfájás konzervatív (nem műtéti) kezelésének legfontosabb eleme a gyógyszeres fájdalomcsillapítás és izomlazítás. A készítmények többsége szájon át (per os) szedhető készítmények, melyek a felszívódás gyorsaságától függően pár órán belül fejtik ki hatásukat. Leggyakrabban nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket alkalmaznak (pl. diclofenac hatóanyag). A készítményeket napi rendszerességgel javasolt szedni, hogy tartós hatásukat ki tudják fejteni az emberi szervezetben.

Hirtelen kialakuló, éles hátfájdalmak esetében más, gyorsabb hatást biztosító alkalmazási útvonalak is alkalmazhatóak. Izomba (intramuszkulárisan) adott készítmények 20-25 percen belül, míg intravénásan adott gyógyszerek perceken belül fejtik ki hatásukat. Akut hátfájdalom esetén az ügyeletes orvosi ellátástól kérhető segítség.

A fájdalmakra alkalmazhatóak helyileg fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatóanyaggal rendelkező krémek, tapaszok is, melyekből az aktív hatóanyagok fokozatosan szívódnak fel a bőrön keresztül és fejtik ki hatásukat helyileg.

Hogyan kezelhető a hátfájás?

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük