A csigolya elcsúszás esetén mikor alkalmazható konzervatív, azaz nem műtéti segítség? Mikor elkerülhethetetlen a gerincműtét?

 csigolya elcsúszás gerincműtétA csigolya elcsúszás kialakulása akár éveken keresztül tartó folyamat is is lehet, mely a gerinc normál stabilitásának megbomlását okozza. A gerinc alkotóelemei fokozatosan elhasználódnak, leggyakrabban a gerinc túlterhelése miatt kialakuló kopásos elváltozásokkal áll összefüggésben a csigolya elcsúszása.

Panaszmentes betegek esetén speciális kezelésre általában nincs szükség, de életmódbeli változtatások szükségesek, hogy a kopásos elváltozások további romlása lassuljon.

Panaszok jelentkezése esetén, mely legtöbbször deréktáji fájdalmat jelent az első választandó kezelési formák általában konzervatív vagyis (nem műtéti) módszerek. Ezek tüneti terápiát biztosítanak. Számos lehetőség (például gyógytorna, fizioterápia, fürdőkórházi módszerek, gyógymasszázs stb.) áll rendelkezésre.

Gerincműtét abban az esetben szükséges, ha a panaszok konzervatív kezelésre nem szűnnek, idegrendszeri károsodás tünetei észlelhetőek (pl. izomgyengeség) vagy a csigolya elcsúszás jelentős mértékű, 51%-nál nagyobb. A gerincműtét fő célja a keletkezett gerincinstabilitás kezelése a gerinc elmerevítésével (fúziójával). A stabilizáló gerincműtét során az érintett szinten speciális orvosi fémből készült csavarok kerülnek a csigolyatestekbe. A stabilitást a csavarok között behelyezett fémrudak biztosítják. A stabilizációs műtétek során a csigolyatestek közötti résbe speciális távtartók kerülnek, melyek biztosítják a belső stabilitást is a fémcsavarok által biztosított külső stabilitás mellett.

A cikkben található képen egy gerincműtét után készült röntgenfelvétel látható oldalnézetből. (forrás) Jól látszódnak a csigolyákba bevezetett csavarok és az azokat összekötő rudak.Az elmerevítés nem okoz a betegeknek érezhető mozgáskorlátozottságot, mivel a szomszédos csigolyák kompenzálni tudják a merev rész mozgáshiányát (egyúttal azonban ezen szegmentumok fokozottabban is használódhatnak el).