Mikor szükséges a csigolya elcsúszását műtétileg kezelni?

A csigolya elcsúszás esetén mikor alkalmazható konzervatív, azaz nem műtéti segítség? Mikor elkerülhethetetlen a gerincműtét?

 csigolya elcsúszás gerincműtét
Csigolya elcsúszás gerincműtét

A csigolya elcsúszás kialakulása akár éveken keresztül tartó folyamat is is lehet, mely a gerinc normál stabilitásának megbomlását okozza. A gerinc alkotóelemei fokozatosan elhasználódnak, leggyakrabban a gerinc túlterhelése miatt kialakuló kopásos elváltozásokkal áll összefüggésben a csigolya elcsúszása.

Panaszmentes betegek esetén speciális kezelésre általában nincs szükség, de életmódbeli változtatások szükségesek, hogy a kopásos elváltozások további romlása lassuljon.

Panaszok jelentkezése esetén, mely legtöbbször deréktáji fájdalmat jelent az első választandó kezelési formák általában konzervatív vagyis (nem műtéti) módszerek. Ezek tüneti terápiát biztosítanak. Számos lehetőség (például gyógytorna, fizioterápia, fürdőkórházi módszerek, gyógymasszázs stb.) áll rendelkezésre.

Gerincműtét abban az esetben szükséges, ha a panaszok konzervatív kezelésre nem szűnnek, idegrendszeri károsodás tünetei észlelhetőek (pl. izomgyengeség) vagy a csigolya elcsúszás jelentős mértékű, 51%-nál nagyobb. A gerincműtét fő célja a keletkezett gerincinstabilitás kezelése a gerinc elmerevítésével (fúziójával). A stabilizáló gerincműtét során az érintett szinten speciális orvosi fémből készült csavarok kerülnek a csigolyatestekbe. A stabilitást a csavarok között behelyezett fémrudak biztosítják. A stabilizációs műtétek során a csigolyatestek közötti résbe speciális távtartók kerülnek, melyek biztosítják a belső stabilitást is a fémcsavarok által biztosított külső stabilitás mellett.

A cikkben található képen egy gerincműtét után készült röntgenfelvétel látható oldalnézetből. (forrás) Jól látszódnak a csigolyákba bevezetett csavarok és az azokat összekötő rudak.Az elmerevítés nem okoz a betegeknek érezhető mozgáskorlátozottságot, mivel a szomszédos csigolyák kompenzálni tudják a merev rész mozgáshiányát (egyúttal azonban ezen szegmentumok fokozottabban is használódhatnak el).

10 hozzászólás

  1. Nekem a közelmúltban végeztek stabilizációs műtétet. A keresztcsigolyát és meg két csigolyát kötöttek össze. Egy ponton, a keresztcsigolyánál, fáj. Néány méter megtétele után fáj, és nehezen tudom tartani egyenesen a gerincemet. Le kell pihenni.

    • Kedves Zoltán!

      Gerincstabilizációs műtétek után a felépülés viszonylag hosszabb ideig tarthat, a panaszok lassan szűnnek meg, így ha a műtét nem olyan rég történt érdemes lehet további kiegészítő fájdalomcsillapító kezeléseket alkalmazni intenzíven a gerincrehabilitáció részeként (gyógytorna, fizioterápia stb.)
      Ha a műtét régebben történt már, akkor érdemes lenne újabb vizsgálatokat végezni, mivel stabilizációs műtétek után előfordulhat, hogy a fentebb lévő gerincszakaszok is elkopnak, melyek szintén fájdalmat generálhatnak.

      Reméljük tudtunk hasznos információkkal szolgálni, ha segítségre lesz szüksége a jövőben keressen minket bizalommal!

    • Kedves Tünde!
      Önmagában a kor nem lehet akadálya egy műtétnek. Nyilván idősebb korban alaposabb műtét előtti kivizsgálás szükséges annak megállapítására, hogy a szervezet kibírná e a műtéti megterhelést. Fontos viszont, hogy idősebb korban a műtét utáni regenerálódás lassabb szokott lenni.

  2. 34 éves hölgy vagyok, május óta diagnosztizáltak csigolya elcsuszást, lumbágóm is van isiásszal, kérdésem az lenne, mennyi esélyem van a rendes életre? Műtéttől kicsit félek

    • Természetesen van esélye a „rendes életre”. A gerincbetegségek krónikus betegségek, de meg lehet tanulni velük élni és a fájdalom is jelentősen csökkenthető.

  3. A lumbális szakaszon L1-L5 közötti csigolyákon discus hernia.
    Továbbá L2 4 mm csúszás, L3 6 mm csúszás.
    L3 csigolyatest jobbra lateral 10 mm-t csúszott.
    Csatorna szükület és gyöki érintettség.

    Mindkét térdben hirtelen fellépő porckárosodás, protézis műtét szükséges. Bal combban izomgyengeség és izomvesztés.

    Mi a teendő? Van-e összefüggés a gerincbántalmak és a térd állapotának romlása között?

    • Elsőkörben gerincsebészeti konzultáció, képek átnézés és vizsgálat.
      Igen a gerinc és térd kihathat egymásra.

  4. Jó napot kívánok.
    Az L5 csigolyám 12 mm van előre csúszva, most mind két far és hátsó combokba van kisugárzás, el viselhető a fájdalom, de néha egy sima lépésnél szuró fájdalmad érzek ami elég kellemetlen. Lesz még rosszabb? Műtét mikor ajánlott? Műtét után tudok e majd a szakmában dolgozni. Hegesztő a szakmám elég sokat állok és hajlok. Előre is köszönöm a választ. Nagy András

    • Általában a tünetek hullámzó jelleggel állnak fenn. Ha állandó panaszai vannak, vagy súlyos tünetei akkor ajánlott lehet egy műtét!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük