A csigolyák közti résben található porckorongok állományában már fiatal kortól kezdve megindulnak kopásos elváltozások. A kopásos elváltozásokat fizikai megterhelés, hosszas monoton ülőmunka felgyorsíthatja. A porckorong kopásának eredményeképpen alakulnak ki a gerincsérvek, melyek megelőző állapota a protrusio disci vagy magyarul a porckorong előboltosulása. Fontos megemlíteni, hogy a porckorong előboltosulása nem egyenlő a porckorongsérvvel, ebben az állapotban lehetőség van még a sérv kialakulásának megakadályozására. Ugyanakkor egy nagyobb előboltosulás is okozhat jelentős klinikai tüneteket, például erős fájdalmakat.

Látogasson el Youtube-csatornámra, ahol a témával kapcsolatos tájékoztató videókat tekinthet meg!

Hogyan épül fel a normális porckorong?

A porckorong két fő részből áll, az egyik a belső kocsonyás mag (nucleus pulposus), melyet kívülről gyűrűszerűen rostokat tartalmazó állomány vesz körül (anulus fibrosus). A belső állomány vízmegkötése („duzzadása”) biztosítja az ellenálló erőt a gerincet érő hatások ellen.

Hogyan alakul ki a porckorong előboltosulása?

A fizikai megterhelések hatására a külső rostos állományban berepedések alakulnak ki, melyek a külső rész ellenálló képességét csökkentik. A meggyengült külső állományon keresztül a belső kocsonyás mag egy részlete elő emelkedhet, az így létrejövő állapotot nevezzük protrusio disci-nek, vagyis magyarul a porckorong (disc) előboltosulásának (protrusio).

Mire érdemes figyelni a porckorong előboltosulása esetén?

Az előboltosulás még nem sérv, orvosi szempontból az általa okozott tünetek számítanak. Ha kifejezett tüneteket nem okoz és csak MR leíráson szerepel a fogalom, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, leggyakrabban a betegeket rendszeresen kontrollokra hívják vissza. Az esetek kisebb részében előfordulhat, hogy kifejezett és erős tünetek alakulnak ki, ebben az állapotban már legtöbbször orvosi közbeavatkozás szükséges.