Idegbecsípődés

A köznyelvben a gerincbetegséggel élők gyakran használják az idegbecsípődés fogalmát. A kiváltó okok megértéséhez azonban fontos tisztázni, hogy milyen ideg csípődik be és az becsípődik e egyáltalán valahová.

tudnivalók az idegbecsípődés kapcsán

Az idegbecsípődés kialakulása

Az idegbecsípődésnek több szinonimája is szerepel a köznapi szóhasználatban, például isiász vagy ülőidegzsába. Alapvetően a deréktájról az alsó végtagok irányába kisugárzó fájdalmat tekintik a betegek idegbecsípődésnek. A kiváltó okok között leggyakrabban a porckorong megbetegedése szerepel, mely a gerinc kopásának talaján alakul ki. A porckorong betegsége sérv kialakulását eredményezheti. A gerinccsatorna felé előre domborodó sérv nyomás alá helyezheti a gerinccsatornából kilépő idegszálakat, az idegek a kilépési csatornában „becsípődnek”.

Az isiász megnevezés az egyik legnagyobb és legvastagabb idegszál, az ülőideg bántalmát jelenti. Isiász esetében a fájdalom deréktájról indul ki és az alsó végtagok hátsó részén fut le egészen a sarok irányába. Egyre gyakrabban azonban bármilyen kisugárzó fájdalom esetében az isiász megnevezést használják a betegek. Ilyen esetekben az egyes ágyéki idegek lefutása mentén jelentkezhet fájdalom, a comb, lábszár és lábfej területén is.

Az erős hasogató fájdalmak miatt a betegek kényszertartásban tartják gerincoszlopukat, hogy panaszaikat a lehető leginkább csökkentsék. A kényszertartás miatt a gerinc alkotóelemei tovább kophatnak, valamint a gerinc melletti izomzat is görcsös állapotba kerülhet, melyek együttesen a fájdalmak erősödését és fenntartását eredményezik, így végső soron egy ördögi kör alakul ki.

Mire érdemes figyelni a probléma esetén?

A betegek életében először előforduló idegbecsípődés általában egy-két hetes pihenésre és gyógyszeres fájdalomcsillapításra csökkenni szokott. Amennyiben a fájdalmak tartósan fennállnak vagy pihenésre és gyógyszerre nem szűnnek, orvosi kivizsgálás javasolt.

A fájdalom mellett az idegi nyomás következtében egyéb panaszok is megjelenhetnek. Ilyen panaszok lehetnek a zsibbadás, az érzéskiesés a végtagok bizonyos területein, bénulásos tünetek az egyes izomcsoportok. Bármilyen egyéb társuló tünet esetén azonnali orvosi kivizsgálás javasolt.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük