Gerincáttétek kezelése

Tudnivalók a gerincáttétek kezeléséről

A daganatos betegséggel élő betegek várható élettartama a modern onkológiai kezeléseknek köszönhetően egyre inkább növekszik. Azonban a megnövekedett életidő miatt egyre több esetben kell számolni áttétek kialakulásával is. A gerincáttétek a harmadik leggyakoribbak a tüdőt és a májat érintő áttétek után, melyek bizonyos esetekben komoly neurológiai eltéréseket és fájdalmakat is okozhatnak.

Miért fontos hogy minden daganatos beteg hátfájdalmak jelentkezése esetén azonnal orvoshoz forduljon?

A legtöbb esetben a gerincet érintő áttét hónapokig tünetmentes formában növekedhet és kezdetben csak kisebb mértékű fájdalmat generálhat. Szakorvoshoz általában már csak akkor kerülnek a betegek, amikor már súlyosabb neurológiai károsodás, például alsó végtagi bénulás alakul ki.

Tünetmentes vagy csak fájdalommal járó esetekben a további súlyosabb károsodások a megfelelő kezeléssel megelőzhetőek, de csak akkor, ha a beteg időben fordul az orvoshoz!

Hogyan kezelhetőek a gerincáttétek?

A betegek egyik részénél sugárkezelés (például CyberKnife) vehető igénybe. Az újszerű technológia leginkább a tünetmentes, csak képalkotó vizsgálatokkal igazolt vagy már fájdalmakat okozó áttétek esetén alkalmazható.

Az eljárás során a beteg a hátán fekszik és egy sugárterápiás robot előzetes tervezés alapján a gerincáttét helyén elpusztítja a daganatos sejteket a sugár energiájának felhasználásával. Maga a beavatkozás fájdalommentes és kisebb megterhelést okoz az emberi szervezetnek, mint például egy gerincműtét. Időbeni kezeléssel a további gerinckárosodások és súlyos bénulások megelőzhetőek.

A modern technológia már Magyarországon is elérhető és TB alapon is igénybe vehető.

Ha további kérdései vannak az adott témával kapcsolatban az info@gerinckezeles.hu email címen vagy a +36-30/811-2374 telefonszámon felteheti őket.

gerinc

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük