A civilizált életmódból adódó fokozott terhelés a gerincoszlop alkotóelemeinek fokozott kopásához (degenerációjához) vezet. A lakosság egészét érintő gerincbetegségek, a hát- és derékfájdalom jelentős társadalmi, szociális és egészségügyi ellátási problémát jelentenek, mind az átmeneti munkaképesség csökkenésben, mind a rokkanttá válásban igen nagy szerepük van. 

Mit jelent a kopásos gerincbetegség és hogyan okoz lumbágót?

Az emberi gerinc alkotóelemei, köztük a csigolyák, kisízületek, gerincszalagok, gerinc izmok és a csigolya között található porckorongok fizikai igénybevétel hatására, de az öregedéssel is egyre inkább kopnak. Az alkotóelemeket érintő kopásos elváltozások leggyakoribb tünete a lumbágó, mely a magyar lakosságnak is egyre nagyobb részét érinti. Összességében a fájdalom szindróma alakulhat ki, melyeknek több komponense van:

  • a kisízületek kopása, az ízfelszínek súrlódása
  • a gerincszalagok túlnyújtottsága
  • a gerincizmok görcsös összehúzódott állapota

A beteg mindebből egy erős, derék vagy hátfájdalmat tapasztalnak. Kezdetben a lumbágós panaszok csak 1-2 hétig állnak fenn és pihenésre szűnnek. Idővel a fájdalmak állandósulhatnak és új jellegű panaszok (például kisugárzó fájdalom) jelenhetnek meg.

Mi a teendő derékfájás esetén?

Amennyiben a panaszok pihenésre vagy gyógyszeres kezelésre nem szűnnek és a fájdalmak állandósulnak, valamint új tünetek is kialakulnak, javasolt az orvosi kivizsgálás.

Orvosi szempontból a legfontosabb, hogy a tartósan fennálló fájdalmak és hogy a derékfájás okai kiderüljenek.

Amennyiben kezdődő kopásos elváltozások igazolódnak a gerincben, időben elkezdett kezelésekkel és rendszeres orvosi kontrollvizsgálatokkal a további romlások lassíthatóak (esetenként megelőzhetőek) és a fájdalmak állandósulása megakadályozható.