Tanácsok fiataloknak a gerincfájdalmak elkerüléséhez

Tanácsok fiataloknak

A nyári időszak közeledtével egyre több fiatal kezd intenzív edzésbe, azonban a gerinc túlterhelése életre szóló gondokkal és panaszokkal járhat. Azon betegek, akik már fiatalabb korukban „elhasználják” gerincüket, életük végéig tartós fájdalmaktól szenvedhetnek és idővel komolyabb gerincbetegségek is kialakulhatnak. A továbbiakban pár gyakorlati tanács található, hogyan tudják a fiatalok a gerinc fájdalmakat elkerülni.

Milyen gyakori a gerinc betegsége a fiatalok között?

Sajnos ma már az a felfogás, hogy a fiataloknál ilyen megbetegedés nem fordulhat elő, nem állja meg a helyét. Magyarországi adatok alapján a derékfájás vagy gerincprobléma a második leggyakoribb betegség a 14 éven felüliek körében (a magas vérnyomás után). Számszerűsítve pedig mind a férfiak, mind a nők körében a 18-30 éves korcsoportban minden tizedik ember derék vagy nyaki panaszokkal küzd, azonban a 35-64 éves korosztályban ez már minden harmadik embert érint.

Mi váltja ki a gerincfájdalmakat a fiataloknál?

A gerincfájdalmak egyik leggyakoribb kiváltó oka a túlzott fizikai megterhelés. Sok esetben a fiatalok hamar elkezdenek dolgozni és fizikai munkát végezni (például mezőgazdasági munka, stb.). Ha munka közben a gerinc túlzott terhelésnek van kitéve (például nagy súlyok emelése miatt) akkor kopásos elváltozások kezdenek kialakulni a gerinc alkotóelemeiben. A kopásos elváltozások idővel fájdalmat generálnak és további gerincbetegségek kialakulására hajlamosíthatnak. Ugyanez a jelenség játszódhat le a konditermi edzés során is, ha a súlyzós edzéssel a gerinc túlterhelődik.

A fiatalok másik csoportja hamar ülőmunkába kezd, mely során a felsőtest teljes súlya az ágyéki gerincre terhelődik, így a gerincnek ez a szakasza fokozottan kezd elhasználódni. Ugyanez a jelenség előfordulhat túlzott számítógép használat esetén is.

Gyakorlati tanácsok, amelyet minden fiatalnak érdemes betartania

Az első és legfontosabb tanács, hogy ha fizikai munkát vagy megterhelést végeznek, akkor nagyon figyeljenek a feladatok helyes kivitelezésére. Ugyanígy a konditeremben való súlyzós edzés során edzővel vagy szakemberrel érdemes kezdetben a feladatokat helyesen megtanulni. Több tíz kilogrammok emelése során a gerinc fokozott sérülékenységnek van kitéve, a hirtelen mozdulatokat ilyenkor kerülni kell.

Az ülőmunkát végzőknek vagy hosszasan számítógép előtt ülőknek javasolt a monotonitás gyakori megszakítása és a gerinc átmozgatása. Kezdetben a több órán keresztül tartó üldögélés káros hatásait ellensúlyozhatja a sportolás bevezetése a mindennapokba. Érdemes olyan sportot választani, mely a gerincet tehermentesíti (például úszás).

Ha gyakran lépnek fel deréktáji vagy nyakfájdalmak, melyek akár idővel erősödnek is, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni, hogy a további romlás megelőzhető legyen!

Ha további tanácsokat szeretne olvasni a gerincbetegségek megelőzéséhez, akkor csatlaozzon Facebook közösségünkhöz!

edzés kettlebell
Hasznos tanácsok

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük