Alapvető ismeretek: a protrusio jelentése

 protrusio jelentese

A protrusio fogalma gyakran felbukkan CT vagy MR leleteken, különösen a gerincbetegségek vizsgálatakor. Leggyakrabban a porckorongsérvvel összefüggésben használják. Mit jelent pontosan?

A protrusio jelentése

A protrusio jelentése: előboltosulás. A fogalom ismerete a gerincbetegségek kapcsán elengedhetetlen, ugyanakkor nem feltétlenül jelenti a későbbiekben a gerincsérv kialakulását.

Az egészséges porckorong felépítése 

A gerinc porckorongjai egy belső kocsonyás magból és egy külső rostos részből állnak. Fizikai megterhelés vagy tartós ülőmunka esetén a külső gyűrűszerű rostok állománya megszakadhat, ami lehetővé teszi ezeken a berepedéseken keresztül a belső mag előboltosulását a gerinccsatorna felé.  

Fontos megjegyezni, hogy ez az állapot még nem egyenlő a gerincsérvvel, mivel a külső rostok folytonossága nem szakad meg teljesen, csak meggyengül. A meggyengült részen tud előboltosulni a belső állomány. Sérv esetén a gyűrűszerű rostok folytonossága teljesen megszakad.

A nem megfelelő életmód következtében a gerinc porckorongállományában már fiatal kortól kezdve kopásos elváltozások alakulhatnak ki. 

Mikor kell a protrusiot orvosilag kezelni?

A protrusio kezelésének szükségessége függ a klinikai tünetektől. Ha az előboltosulás nyomást gyakorol a gerincvelői idegekre, és fájdalmat vagy egyéb tüneteket okoz, mint például zsibbadás vagy végtaggyengeség, akkor orvosi beavatkozás válhat szükségessé.

A protrusio jelentése mellett többre is kíváncsi? 

Kattintson ide a kapcsolódó cikkhez!

3 hozzászólás

  1. Kedves dr ur!dr nő!v6,7, portusio mutathato ki.8,9, előboltosulas. Ábrazolidik.9,10,mérsékelt bal oldali posterolateralis pirtusio különithető el.multisegmentalis ddiscusdegeneratio jelei .segitsen mi ez? Köszönöm

    • Üdvözlöm,

      A leírás alapján több szinten vannak kopásos, degeneratív eltérések, tehát a gerince fokozottan használódik el. Ha nincs műtét indokló eltérés, akkor konzervatív kezelések, köztük gyógytorna javasoltak a további romlás elkerülése érdekében.

  2. Mit jelent a ventralisan részleges corpodesis marginalis osteophytakkal kisizuleti hypertrophiaval és discus dehidracioval l.l ll.magasagaba egy centrális protrusio abrazolodik

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük