A betegek gyakran találkozhatnak CT vagy MR leleteken a protrusio fogalmával, melynek ismerete a gerincbetegségek kapcsán elengedhetetlen.

Ha szeretne még a témában többet olvasni, kattintson ide a kapcsólódó cikkhez!

a protrusio jelentése

A protrusio jelentése

Önmagában a latin szó előboltosulást jelent, melyet leggyakrabban porckorongsérvekkel összefüggésben használnak. A gerinc porckorongjainak állományában már fiatal kortól kezdve kopásos elváltozások alakulhatnak ki. A normális porckorong 2 részből áll, egy belső kocsonyás magból és egy külső gyűrűszerű rostos részből. A fizikai megterhelés és ülőmunka hatására a külső gyűrűszerű rostok állománya megszakadhat és a belső mag ezeken a berepedéseken a gerinccsatorna felé előboltosulhat.

Ez az állapot még nem egyenlő a sérvvel, ugyanis a meggyengült külső gyűrűszerű rostok teljes folytonossága nem szakad meg, csak meggyengül. A meggyengült részen tud előboltosulni a belső állomány. (Sérv esetén a gyűrűszerű rostok folytonossága teljesen megszakad.)

Mikor kell a protrusiot orvosilag kezelni?

A protrusio nem feltétlenül jelenti későbbiekben sérv kialakulását, klinikai szempontból az általa okozott tünetek számítanak. Ha a gerincvelői idegek az előboltosulás által nyomás alá kerülnek és fájdalmakat generálnak, akkor orvosi beavatkozás válhat szükségessé. Az esetek kisebb részében egyéb tünetek is (például zsibbadás vagy végtaggyengeség) kísérhetik az idegi nyomást, mely szintén orvosi ellátást igényelhet.

Látogasson el Youtube-csatornámra is, ahol további információkat tudhat meg a gerincproblémákról, illetve a megelőzésről!

Dr. Czigléczki Gábor Youtube csatornája