„Isiász”: egy gyakori fogalom, de mit is jelent valójában?

A köznyelvben gyakran használt isiász más néven idegbecsípődés, kisugárzó fájdalom vagy ülőidegzsába. A betegek a fogalmat sokféle klinikai állapot esetén alkalmazzák, de eredetileg a deréktájról az alsó végtagok hátsó részén lesugárzó fájdalmat jelenti.

Mi az oka az isiásznak?

Az isiász kiváltó okai között az egyik leggyakoribb a porckorongsérv. A kopásos gerincbetegségek, melyek érintik a gerinc minden alkotóelemet és építőelemét idővel egyéb gerincbetegségek (például porckorongsérvek) kialakulására hajlamosíthatnak. A sérv kialakulása során a belső porckorong állomány előboltosul és nyomás alá helyezheti valamelyik idegszálat. A nyomás miatt az ideg nem tudja normális funkcióját ellátni, továbbá az ideg lefutása mentén fájdalom jelentkezik. A fájdalom jellege görcsös, késszerű is lehet.

Eredetileg az isiász az S1-es gerincideg bántalmát jelenti, de a betegek más idegek érintettsége esetén is használják a fogalmat. A fájdalom így az alsó végtagok oldalsó részén vagy elülső részén is jelentkezhet, mely egyéb ágyéki idegek érintettségét jelzi.

Mi a teendő isiász esetén?

Ha ismert a kiváltó ok (például gerincsérv), akkor szigorú 1-2 hetes pihenés és gyógyszeres fájdalomcsillapítás javasolt, amíg a fájdalom nem csillapodik. Ha ezen idő alatt a fájdalmak nem csökkennek vagy még erősödnek is, akkor javasolt az ismételt orvoshoz fordulás, hogy szakszerű egyéb kiegészítő kezelések is történjenek.

Ha nem ismert az isiászt kiváltó ok, akkor viszont rögtön orvoshoz javasolt fordulni, főleg ha egyéb panaszok is megjelennek. Az isiász tünetei lehetnek a zsibbadás, az érzéskiesés a végtagok bizonyos területein, bénulásos tünetek az egyes izomcsoportokban. A kiváltó okok megismerése után lehet a legmegfelelőbb kezelést megválasztani.

gyógyszer

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük