A csigolyaelcsúszás gyógyítási lehetőségei

A csigolyaelcsúszás a gerinc instabilitásának eredménye, ami akár éveken át is tarthat. A folyamat a kopásos elváltozások kialakulásával kezdődik a gerinc alkotóelemeiben, ami idővel a gerinc instabilitását okozza.

Panaszmentes páciensek esetén nincs szükség speciális kezelésre, de rendszeres gerinctorna és életmódbeli változtatások szükségesek, hogy a kopásos elváltozások kialakulása lassuljon. A gyógytorna a gerinc melletti izomzat megerősítésére szolgál. Az izomzat megerősítése külső stabilitást ad a gerincnek, és hozzájárul a gerinc instabilitásának és a következményes csigolyaelcsúszás megelőzéséhez.

A csigolyaelcsúszás kezelési lehetőségei

A panaszok jelentkezése (különösen derékfájdalom) esetén többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Ezek közé tartozik az orvosi konzervatív kezelés, mint a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, a gyógytorna, a fürdőkórházi kezelés, gyógymasszázs és egyéb fizioterápiás módszerek. 

Amennyiben a konzervatív kezelésre a panaszok nem szűnnek meg, idegrendszeri károsodás tünetei jelentkeznek vagy az elcsúszás mértéke jelentős (51%-nál nagyobb), műtéti beavatkozás válhat szükségessé. A csigolyaelcsúszás műtéti kezelésének célja az instabilitást okozó probléma megszüntetése a gerincszint elmerevítésével (fúziójával). A műtéti kezelésről részletesebben az alábbi cikkben olvashat.

gerinc
 csigolyaelcsuszas

Amennyiben visszatérő derékfájdalommal küzd, vagy további információra van szüksége, foglaljon időpontot vizsgálatra, terápiára vagy konzultációra.

18 hozzászólás

  1. T.Cím! Sajnos én is Spondylolisthesis LIV_V. cum.sten.can.spin., Radiculopathia L4.l.s. Hernia disci L-II. l.d., Spondylarthosis lumb. (remélem jól írtam le) szenvedek. Szerdán múlt 1 hete, hogy a bal oldalon LIV_V. izületi blokád történt. Sajnos a fekvésből történő felülés,majd felállás nagy fájdalommal jár. Farba, combtőbe, lábba kisugárzik a fájdalom. Felállás, mozgás után (kb. 2o-40perc) elviselhetővé válik gyógyszer, mozgás, fűző mellett, esetleg még fájdalom sincs, menni, állni úgymond tudok, kevésbé fáj. Másik problémám, hogy kb. 2 hónapja erre a fájdalomra kaptam 5 voltaren inj. és tramadolt, amit rosszul szurtak meg. Azóta is fáj a helye és zsibbad. Csomó már nincs benne, de érintésre érzékeny, Vagy a zsibbadás lehet a betegség tünete?
    Amit szeretnék kérdezni még, hogy a szteroid mennyi idő múlva fejti ki hatását. Talán úgy írnám le, hogy valamit javultam, a felüléskor már kevésbé fáj, kb. 20-30 %-ot javultam. Nem szeretnék műtétet, milyen lehetőségek vannak még, hogy kikerüljem. Köszönettel veszem válaszukat.

    • Kedves Fodor Józsefné!
      A leírása alapján valóban Ön és orvosai mindent megtesznek, hogy elkerülje a műtétet. Sokféle nem műtéti kezelést kapott már eddig is, de mindig vannak újabb és újabb lehetőségek, például intenzív gyógytorna, fürdőkórházi kezelés, egyéb fizioterápia, stb. Érdemes mindegyiket kipróbálni, hogy melyik használhat és melyik nem.
      A szteroid általában 1-2 hét alatt kezdi kifejteni hatását, ha a blokád kezelés során kapott szteroidra gondol.
      Remélem mihamarabb elmúlnak a fájdalmai, az hogy van javulás mindenképp jó jel!

  2. Hajdú hajnalka vagyok én már 2eve szenvedek csigolya lecsúszás 8mmre megmüttöttèk rosszabb jártam fizikoterápiára neuroligiára sehol semmi mos rehabon vagyok az se segített

    • Kedves Hajnalka!

      Szomorúan olvastuk üzenetét, hogy állapota nem javul. Kopásos megbetegedés esetén, ami valószínűleg az elcsúszáshoz is hozzájárult gyakran marad fenn továbbra is háti fájdalom. Azonban új jellegű panaszok esetén érdemes további vizsgálatokat végezni, hogy azonosíthatni lehessen a fájdalmak kiindulási pontját.

      Üdvözlettel:
      GerincFókusz Kft.

  3. T.cimzett! 2017.10 hó folyamatos ideg becsípődés miatt Reumatológia felkeresése.,/deréktájon/ rtg. Az 5.csigojatest dorzálisan mérsékelten keskenyebb,5-6mm-es anterolisthesise látszik. Gyógytorna. Panaszok megszüntek. Kontroll 2019 03.hó rtg.itt 8mm-es elmozdulás van. Panasz fekvéskor mikor az izmok ellazulnak fájdalom,éjszaka nyugott de kb.halnali 4 körül nem jó a fekvés oldalt fekvésben sem,fell kell kelnem és így elmúli a fájdalom.Próbáltam másik ágyat de ugyanaz a panasz.

    • Kedves Ibolya!
      A leírt panaszok sajnos típusosak, az elcsúszás növekedésével magyarázható, hogy állapota is romlott. Ilyen elcsúszásos esetekben a gerincstabilizáló gyógytorna szokott használni, mely megerősíti az izomzatot és az elcsúszás ellen dolgozik. Ha sikerül annyira megerősíteni, akár a műtétet is el tudja kerülni. Mindenképp egy sebészi konzultáció is javasolt lehet, hogy legalább egy állapotrögzítés történjen (nem feltétlenül jelent ez még műtétet).

  4. Kedves Czigléczki doktor úr!

    48 éves nő vagyok, kb. 10 éve jelentkeztek komolyabb ágyéki gerincfájdalmaim, mely időszakosan hol alig érezhetően, hol nagyon intenzíven, de életem minden napján velem van.
    2019. telén, (már 4 hónapja) szinte a semmiből jött, hogy a bal lábamat nem tudtam behajlítani, nem tudtam beülni az autóba egy hosszabb gyaloglás után. Lépcsőn fölfelé nem hajlott be a lábam. A bal combomban oldalt szaggatószerű fájdalom (mintha szaggatnák a lábam) amit késszúrásszerű éles is kisért, ez utóbbi a bal térdemben is jelentkezett. Fenekem bal oldala alatt középtől, a combom külső és elülső része középig, lábszáram is sokszor.
    Fekvéskor semmilyen póz nem volt jó, a bal lábam nem volt képes érintkezni az ággyal. Feldene gyógyszert szedtem be, ez a szaggató fájdalmat levitte, de maradt egy bizonyos stabil: bal combom oldalt állandó fájdalom, és erősödött gerinc tájéki.
    Kis kamaszkoromtól, ahogy visszaemlékszem és találtam írásos orvosi leleteket, gerincferdülésem volt, fokozott lordosis. Tornából felmentve, és a gyógytornát hol csináltam, hol nem. Úszni nem tanultam meg, pedig ajánlották.
    Képi eljárások: 10 éve röntgen és MR protrusio disci t írt le egy -két helyen és a fokozott konvex scoliosist.
    Egy éve készült röntgenfelvételen már az LIV az LV csigolyán 6-7 mm-t előrecsúszott. Ekkor gyógytornára küldtek, személyre szabottan, amit heti 4-5 alkalommal hangfelvételről tisztességesen végeztem, kb. 20 perc. 5 féle gyakorlatsort alakítottak ki nekem, az 5. korrekciós gyakorlatsor,
    Fájdalmam utáni röntgen idén is kimutatta az elcsúszást 6 mm-t, Csigolyák szabályosak. A peremek megnyúltak, Fergusson tengely előrehelyezett. LIV rés és a presacralis spatium kp. fokban szűkebb. Dittmar felvétel: L IV és az LV. csigolya oldalsó ívei hypoplasiásak, de rajtuk egyértelmű hasadék nem differenciálható. Bal csípőizület AP felvétel: baloldalon a csípőizületi rés enyhén szűkess. Femúrfej ép contorú. Az acetabulum ízfelszíne sclerotikus.
    Rá 3 hónapra (2019. május közepe) MR felvétel készült (Raditec, Bp,) T’1 T2 súlyozott STIR sagittalis síkú, T” súlyozott coronails síkú felvételeket készítettünk a Th11 csigolyától a sacrum alsó pólusáig, T2 súlyozott axiális síkú felvételeket a Th 11-12 és L3-S1 résekről:
    Lumbalis lordosis fokozott, kifejezett jobbra konvex scoliosis ábrázolódott. A csontos canalis primeren nem szűkebb. A conus az L1 csigolya alsó zárólemezének magasságában végződik, vastagsága normális, kóros jelintenzitás nélkül. Az intervertebralis rések nem szűkebbek,
    A Th11, L4 és L5 discus jeladása a T2 jellegű képeken kisfokú dehydratációra utalóan enyhén alacsonyabb. A Th 11/ 12 résben a középvonaltól balra néhány mm-es körülírt discus előboltosulás ábrázolódott, mely a durazsákon okoz kisfokú compressiot. Az alsó három résben kifejezett kisízületi arthorosis figyelhető meg, a foramenek secunder szűkületével.
    Az L4 csigolya az 5 csigolyán 3-4 mm-rel ventral felé csúszott, a discus következményes, enyhén bal oldali túlsúlyú protrusiójával, mely ezen az oldalon a secunder foramen szűkületet tovább fokozza, egyértelmű gyöki compressio nélkül Kisebb fokú körkörös protrusio az L5/S1 résben is megfigyelhető.
    Definitív discus hernia, vagy más intraspinalis térszűkítés a vizsgálattalnem igazolható.
    Vél.:
    Polysegmentalis spondylarthrosis.
    Discopathia et protrusio disci Th11/12 mediolat l.s.
    Discopathia et protrusio disci L4/5 mediolat l.s.
    Discopathia et protrusio disci L/ S1.
    Az L4 csigolya anterolisthesise.

    Kerékpározni szoktam 2-3/ hét (kb. fél óra), ami a combomnak jót tesz, a derekamnak nem tetszik. Fáj a derekam a gerincem bal oldalán, ami viszont teljesen új elem, a comb, illetve a lábam fájdalma.
    Nem vagyok tisztában vele, hogy egyáltalán mit NEM szabad, és mit LEHET mozognom. Túrázni lehet, ha bírom (meredekség, csigolyának rosszat tesz-e), vagy mondjak le erről a kevéske mozgásomról is? Semmit nem merek mozogni, nagyon óvatos vagyok.
    Tisztelettel, R. B.

    • Nagyon köszönöm bizalmát és részletes levelét, több kérdés is elhangzott, melyről személyesen kellene beszélnünk. Kérem jöjjön el hozzám, szívesen látom 🙂

  5. Tisztelt Doktor Úr! LV /SI fixáció után vagyok.Az LV. a sacrum felett 6mm -t a centrál felé csúszott helyzetben rögzített. Okozhatja e ebben a formában továbbra is a panaszaimat?
    Köszönöm!

    • Üdvözlöm,
      Ha instabilitási tünetei voltak műtét előtt és abban a helyzetben lett rögzítve a gerinc, akkor érdemes panaszainak egyéb okát is keresni. De így látatlanban ezt nehéz megállapítani.

  6. Tisztelt Doktor Úr!
    30 évesen diagnosztizálták nálam az LV csigolya S1-en való 3 mm-es elcsúszását.
    Másfél éve (akkor 47 éves voltam) kezdődtek azok a tüneteim ami a mai napig megkeseriti az életem. Csak járáskor és csak ha sima talajon (pl.lépcsőn még soha nem éreztem) a jobb lábammal lépek előre, a jobb oldalon az alsó háton, valahol a keresztcsont mellett néha gyengébb, de több alkalommal egy nagyon erős, hasító fájdalmat érzek és pár lassú lépés megtétele után kezd csak oldódni, gyengülni a fájdalom. A fájdalom nem sugárzik sehova, csak a jobb alsó háti részen érzem. A jobb hátsó combomban, valamint farban az izom gyakran megfeszül (nem csak járáskor). Szinte minden nap nyújtanom kell ezeket az izmokat. Korábban éjjel az ágyban is csak nehezen tudtam megfordulni annyira fájt a jobb csipőm, az alsó háti szakasz. Mára ez elmúlt. Illetve akkor fáj jobban, egy-két napig a jobb oldalam, ha többet mozgok, de egy-két nap pihentetés után elmúlik. Az mr szerint az LV csigolyam már kb.9 mm-el van elcsúszva az S1 felett. Az ideg kilépések viszont szabadok.
    Másfél éve járok gyógytornára. Szedtem izomlazitót gyulladascsökkentőt, kétszer szteroid injekciót kaptam. A derekam nem is fáj már. Tudok aludni. Minden mozgást meg tudok csinálni, kivéve a járást, gyaloglást. Illetve az is megy fájdalommentesen addig amig a fent leirt nagyon erős hasitó fájdalom nem jön teljesen kiszámithatatlanul. Van hogy hetekig semmi, majd egymás után több nap is. Naponta egyszer vagy kétszer. A reumatológusom a keresztcsonti izületre gondol. Bennem már felmerült, hogy ez a hasító fájdalom talán a piriformus izomtól ered.
    Ön mit gondol a fent leírt tünetemről? Mi okozhat járáskor ilyen fájdalmat ami nem sugárzik le a lábakba és már másfél éve tart?
    Előre is köszönöm válaszát.
    Erzsébet

    • Kedves Erzsébet!

      A kérdés jó és tiszteletre méltó, hogy betegségének részleteivel ennyire tisztában van. Vizsgálat nélkül sajnos én a piriformis szindrómáról nem tudok nyilatkozni, valamint az MR-t is részletesen át kellene nézni, hogy hol lehet idegi nyomás, ami a kisugárzást okozza.

  7. Tisztelt Doktor Úr!

    36 éves vagyok, 10-12mm-es csúszással élek a derekamban, pár hónapja diagnosztizálták. Szerencsére csak minimális mértékben jelentkeznek panaszaim (jellemzően tompa fájdalom az egyik farpofában), a gyógytornás kezelések során elsajátítottam a törzsizom-erősítő gyakorlatokat és az előírt heti 3-4 alkalommal végzem is őket.

    Kérdésem az lenne, hogy jelen helyzetemben a kerékpározás mennyire javasolt/tiltott sportként, ill. ha űzhető, azt milyen feltételek között? Régebben sokat országútiztam, „agresszívan”, előredőlt pozíciókban (ami – sok egyéb tényező mellett – szerepet vállalhatott a csúszás kialakulásában), ezt viszont újabban „szelidítettem” egy egyenesebb háttal űzött, lazábbra vett sportolásként egy „megengedőbb”, kényelmesebb kerékpáron. Nem szeretnék lemondani erről a tevékenységről amennyiben mód van rá, hiszen ez az egyetlen sport, amit igazán nagy kedvvel szeretek űzni.

    Válaszát előre is köszönöm!

  8. Udvozlom! Balazs vagyok tegnap előtt voltam rontgenen 6 mm elcsúszást talaltak az 5. Csigolyanal tegnap mentem Mri felvetelre ott csak 2 es 3 mm lattak a panaszom gyengébb fajdalom a dereknal kozben es bal labam kicsit bizsereg zsibbad kozben, mi tendom?

    • Üdvözlöm,

      Szükséges, hogy egy idegsebész is véleményezze a felvételeket és megvizsgálja Önt. Ha műtét nem jön szóba, akkor konzervatív kezelések, köztük gyógytorna javasolt.

  9. Tisztelt Doktor Úr! Nekem 4 éve körül kezdődött, lábzsibbadással a problémám. Eleinte nem volt állandó a zsibbadás. Kb. 2 éve, állandósult. MR felvételen 8 mm-es elcsuszas látható. Nagyon el vagyok keseredve mert a zsibbadás és a fájdalom az életemet teljesen föl éli. Ritkán jutok el gyogytornaszhoz, ritkán van lehetőségem úszni. Kérdésem az lenne, ha itthon napi szinten tornazok, elmulik ez a borzasztó zsibbadás a jobb lábam fejébe? Milyen gyógyszert egyek hogy csillapítsam a fajdalmat? Köszönöm válaszát. Tisztelettel. Kozmáné Márti

    • Üdvözlöm,

      Természetesen van rá esély, hogy elmúlik, de ehhez napi szinten volna szükséges tornázni. Amit még tud tenni, hogy idegvédő vitaminokkal csökkentheti a zsibbadást.
      A gyógyszer kérdés kicsit komplexebb, mert sokféle áll rendelkezésre. Nem biztos, hogy ilyen komoly gyógyszerek szükségesek, ha műtétileg lehetne javítani az állapoton.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük