A gerinc instabilitásának és a csigolyaelcsúszás kialakulása hosszú folyamat, mely akár éveken keresztül is tarthat. A kopásos elváltozások kialakulása a gerinc alkotóelemeiben nem visszafordítható, így azok folyamatos és fokozott elhasználódása előbb-utóbb gerinc instabilitást eredményezhet.

Panaszmentes betegek esetén speciális kezelésre nincs szükség, de rendszeres gerinctorna, életmódbeli változtatások szükségesek, hogy a kopásos elváltozások kialakulása lassuljon. A gyógytorna a gerinc melletti izomzat megerősítését célozza. Az izomzat megerősítése külső stabilitást ad a gerincnek és ellene dolgozik a gerinc instabilitás és következményes csigolya elcsúszás kialakulásának.

Panaszok jelentkezése esetén (elsősorban derékfájdalom) orvosi javaslat alapján konzervatív (nem műtéti) lehetőségek adódnak, melyek tüneti kezelést biztosítanak a gerinc instablitás, csigolyaelcsúszás kapcsán, de a háttérben álló oki problémákat megszüntetni nem tudják. Konzervatív kezelési lehetőség lehet a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, a már említett gyógytorna, fürdőkórházi kezelés, gyógymasszázs, egyéb fizioterápiás módszerek.

Műtéti kezelés főleg azokban az esetekben szükséges, ha a panaszok konzervatív kezelésre nem szűnnek, idegrendszeri károsodás tünetei észlelhetőek (pl. izomgyengeség) vagy az elcsúszás jelentős mértékű, 51%-nál nagyobb. A sebészi kezelés célja, hogy a fájdalmakat okozó kóros instabilitást megszüntesse az adott gerincszint elmerevítésével (fúziójával). A műtéti kezelésről részletesebben az alábbi cikkben olvashat.

 

gerinc

A kép forrása: [link]