Egy eleinte időszakosan, majd állandóan fellépő derékfájdalom ijesztő lehet minden ember számára. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, kihez érdemes fordulni a derékfájás vizsgálata céljából.

A gerinc fokozott elhasználása, például fizikai megterhelés vagy tartós ülőmunka során a gerinc alkotóelemei kopnak, más szóval degenerálódnak. A kopásos elváltozások idővel fájdalmat generálnak, melyet jelezhet a lumbágó megjelenése. Ahogy a folyamat halad előre, további kopással a fájdalmak erősödhetnek és állandósulhatnak is.

Már időszakosan, de rendszerint megjelenő lumbágó esetén is orvoshoz fordulás javasolt. Első körben a háziorvos adhat segítséget a fájdalmak csökkentésében és a további kivizsgálások megszervezésében. A háziorvos további specialistákhoz utalja a beteget.

A neurológus feladata

Az első specialista, akivel a beteg általában találkozik a neurológus, vagy magyarul ideggyógyász. Az ideggyógyász feladata, hogy részletes neurológiai vizsgálattal felmérje az esetleges idegrendszeri eltéréseket. Idegrendszeri károsodás gyanúja esetén CT vagy MR vizsgálatot szervez a páciensnek, hogy a panaszokat kiváltó okokra fény derülhessen. Amennyiben a teljes kivizsgálás során valamilyen gerincbetegség igazolódik, az ideggyógyász a megfelelő kezelés megállapítása céljából ideg vagy gerincsebészeti centrumba utalja a beteget.

Gerinc- vagy idegsebész feladata

A gerinc vagy idegsebész feladata, hogy a beteget újra megvizsgálva és a képalkotó felvételeket áttekintve döntsön arról, hogy a gerincbetegséget műtéti vagy nem műtéti úton szükséges kezelni. Amennyiben műtéti ellátás szükséges, a további teendők szervezését a sebész végzi. Ha nem műtéti ellátások (például gyógytorna, reumatológiai kezelés, stb.) javasolt, akkor a beteget a sebész a területileg illetékes reumatológiai osztályra utalja, ahol megtörténhetnek a szükséges fájdalomcsillapító kezelések.

Sebészeti ellátás

Olyan esetek (például izombénulásos tünetek, székelési vagy vizelési zavarok) is előfordulhatnak, hogy a beteget közvetlenül a legmagasabb szintű, sebészeti ellátó Intézetbe utalják. Ekkor a cél a tartós idegrendszeri károsodás megelőzése és a mielőbbi műtéti ellátás biztosítása.

Sokszor sajnos a betegek már késve, maradandó idegi károsodással jelentkeznek a sebészeti centrumban. Ezért is rendkívül fontos, hogy minden gerincbeteg tisztában legyen a betegsége természetével és annak tüneteivel.

További információ

Cikkeink többek között ebben is az olvasók segítségére lehetnek. Például porckorongsérv esetén az alábbi esetben sürgető műtéti ellátás szükséges: