Csigolyák száma és számozása

Gyakori, hogy orvosi leleteken találkozunk olyan kifejezésekkel vagy számokkal, amik a beteg számára nem mindig érthetőek. Ebben a bejegyzésünkben a csigolyák számozását és számát ismertetjük részletesen.

csigolyák számozása
A csigolyák száma

A csigolyák száma

Az emberi gerinc általában 33-35 csigolyából épül fel. Ebből 24 csigolya valódi, amiatt, hogy szerkezetük igen nagy mértékben módosult. A csigolyák a következő csoportokba sorolhatók:

A valódi csigolyák száma: 24 db

  • 7 nyaki csigolya (cervicalis)
  • 12 háti csigolya (thoracalis)
  • 5 ágyéki csigolya (lumbalis)

Az álcsigolyák száma: 9-11 db:

  • 5 keresztcsonti csigolya, amelyek összecsontosodva alkotják a keresztcsontot
  • 4-6 csökevényes farokcsigolya, amelyek száma egyénileg változik

A csigolyák számozása

A csigolyák számozása felülről lefelé haladva történik. A nyaki szakaszt a ‘C’, a háti szakaszt a ‘Th’, az ágyéki szakaszt az ‘L’ betű jelöli, amit a megfelelő szám követ. A keresztcsont és a farokcsigolyák, melyek összecsontosodnak, külön jelölést kapnak (keresztcsont vagy latinul sacrum).

Leletén olyan fogalommal találkozott, melyet nem ért? 


18 hozzászólás

  1. Balcomb fájdalmam enyhítésére azt a tanácsot kaptam,hogy Flector tapaszt ragasszak a 4. csigolya vonalában a csipő (gerinc?) -reKérnék részletesebb felvilágosítás a tapasz helyének meghatározására és esetleg egyéb tanácsot. Köszönettel Sellyei Anna

    • Kedves Anna!
      Az L4-es csigolya általában a csípőlapátok magasságában helyezkedik el. Családtag tud segíteni két oldalt kitapintani a csípőlapátokat és az a magasság lesz megközelítőleg a kívánt szint. Önmagában a tapaszok és gyógyszeres kezelések csak kezdeti lépések. Ha nem javulnak a fájdalmak kiegészítő fizioterápiás kezelésekre is szükség lehet.

    • A csigolya átmérője valamilyen okból kifolyólag (kopás, csontritkulás, törés, stb.) a fele mint normálisan

  2. Eltörött az L1es csigolyám,fűzőt kaptam rá,amit éjjel nappal hordanom kellene 6 hétig. Sajnos estére annyira kidörzsöl hogy örülök ha megszabadulok tőle reggelig.Mi erről a véleménye?

    • Üdvözlöm,

      Ha nyomja a fűző, akkor nem jó méretűt visel, vagy nem az Ön számára készültet. Mindenképpen kényelmes fűzőt kell találni.

    • Üdvözlöm,
      A válasz nagyban függ, hogy melyik gerincszakaszra gondol, hosszanti vagy átmetszeti és egyénileg is természetesen változik. Radiológiai felvételeken általában, ha felmerül egy csigolyatest méretének csökkenése azt a többi csigolyához viszonyítják.

  3. Tisztelt Főorvos Úr ! T8 és T11 csigolyaösszeroppanàssal háti vagy âgyéki Mri vizsgálat szükséges? Köszönöm válaszát Szolgai Istvànné

  4. Üdvözlöm. Azt szeretném kérdezni, hogy háti Csigolya Th 8.porckorongsérv,okozhat e jobboldali erős, borda, és ővszerű hasi, ill. gyomorfájdalmat, vagy más számozású csigolya? Egyelőre csak a Th. 8.sérv bizonyított, de lehet alatta lévő is. Köszönöm szépen.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük