A discopathia összefoglaló latin kifejezés, mely a csigolyák közötti porckorong megbetegedését jelenti, melyet számos tényező kiválthat.

discopathia

A leggyakrabban kopásos elváltozások fordulnak elő. A civilizált életmódból kifolyólag a fizikai munka és hosszas ülőmunka fokozott terhelést helyez a gerincre, így magukra a porckorongokra is. A kopások következtében biokémiai szintű elváltozások alakulnak ki, a porckorong veszít víztartalmából, így ellenálló képessége lecsökken és a sérülésekre is hajlamosabbá válik. Gyakran ismétlődő nagy megterhelés fokozatosan a porckorong elhasználódását okozza

A kopások talaján idővel sérves megbetegedés is kialakulhat. A gerincsérv által nyomás alá kerülő idegek mentén fájdalom jelentkezhet a végtagokon, súlyosabb esetekben egyéb tünetek pl. izombénulásos tünetek is felléphetnek. (A sérvekről részletesebben itt olvashat→ hivatkozás). Sérvekre és egyéb discopathia-s elváltozásokra hajlamosíthatnak genetikai faktorok is, de leggyakrabban életmódbeli tényezőknek van szerepe, köztük például a hasi elhízásnak és túlsúlynak. Időben felismert panaszok esetén aktív közbeavatkozással a betegek állapotának romlása megakadályozható!

A discopathia témakörben érdemes még külön megemlíteni a fertőzéseket is. A porckorong vérellátása szegényes, így leggyakrabban a fertőzések is a szomszédos csigolyákról terjedhetnek rájuk. A csigolyák és vele együtt a porckorongok kiterjedt fertőzése (spondylodiscitis) kórházi kezelést és hosszabb antibiotikumos terápiát igényel.