A gerincferdülés okai, háttere

A gerincferdülés részletes taglalása előtt fontos megismerni a gerincoszlop normális görbületét. Az újszülött gerince gyakorlatilag egyenes, fokozatosan alakul ki a felnőtt gerincre jellemző kettős S alak oldalnézetből. A kettős S alak biztosítja a rugalmasságot és stabilitást is a gerinc számára.

a gerincferdülés okai, háttere

Kattintson a linkre a témához kapcsolódó cikkünkhöz, amelyben a következményeket mutatjuk be!

Az oldalnézeti alakkal szemben a gerincferdülés (scoliosis) térbeli háromdimenziós deformitás (leggyakrabban a beteget hátulról megtekintve oldalirányú probléma látható). Két nagyobb csoportra oszthatóak a gerincferdülések:

  • funkcionális scoliosis (amikor szervi elváltozás nem mutatható ki a háttérben)
  • strukturális scoliosis (amikor kimutatható valamilyen szervi elváltozás)

A funkcionális gerincferdülés leggyakrabban fiatal lányokban alakul ki tartási rendellenesség következtében, de idősebb korban is felléphet az izomzat gyengülése következtében. A rossz testtartásnak lehet oka a gyenge hátizomzat, amikor a gerinc passzív és aktív elemei közötti egyensúly megbomlik. Kiváltó okok között szerepelhet az egész napos üldögélés, a kevés mozgás, így a hát és törzsizomzat folyamatosan gyengül. A mindennapokban ezek a betegek hanyagan tartják hátukat, vállaik előre esnek, fáradékonyak, aktivitásuk csökkent. Időbeli felismeréssel a funkcionális scoliosis jól kezelhető.

A strukturális gerincferdülések több csoportra oszthatóak a kiváltó okok szerint:

  • veleszületett gerincferdülés (a csigolyák veleszületett fejlődési rendellenessége okozza)
  • ideg-izom elemek eltérései következtében kialakuló gerincferdülések (ilyenkor megbomlik a normális ideg-izom egyensúly)
  • genetikai betegségeket kísérő gerincferdülés (például Marfan-szindróma)
  • metabolikus betegségeket kísérő elváltozás (például D-vitamin hiány)
  • ismeretlen kiváltó ok (főleg gyermekkorban gyakori)

Orvosi szempontból a legfontosabb, hogy a probléma időben felismerése kerüljön, mivel a megfelelő kezeléssel a súlyos következmények elkerülhetőek.


Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük