Mi az az arthritis?

Az arthritis gyakori betegség és fogalom a mindennapokban, melyet az érintettek sokféle állapot esetén használnak. Az arthritis összefoglaló megnevezés, az ízületek megbetegedését és következményes fájdalmát jelöli. Bárhol előfordulhat az emberi szervezetben, így a gerinc kisízületekben is kialakulhat.

Az arthritis-nek több, mint 100 típusa létezik, melyek bármilyen életkorú és nemű embert érinthetnek. A számos kiváltó ok közül a leggyakrabban a következők fordulnak elő:

  • degeneratív, kopásos eredetű

  • gyulladásos eredetű

  • fertőzéses eredetű

  • metabolikus eredetű

Jellegzetes tünetek között az ízület duzzadása, fájdalma, merevsége, csökkent mozgástartománya említhető. A panaszok egészen enyhétől a súlyos fokúig terjedhetnek és hullámzó lefolyásúak. A hullámzó lefolyás azt jelenti, hogy a tünetek hetente, havonta változhatnak és gyakran minden előjel nélkül enyhülnek vagy éppen erősödnek.

Komolyabb megbetegedés esetén fennáll egy krónikus ízületi fájdalom és a beteg a mindennapi cselekvésben akadályoztatottá válik (például, ha az alsó végtagot érinti, akkor a sétálás okoz nehézséget). Folyamatosan fennálló betegség az ízületek elváltozását okozhatja, melyek röntgennel kimutathatóak vagy sok esetben már szabad szemmel is láthatóak (például jellegzetes az ujjak görbülése). Az egész testet érintő arthritis-t kísérhetik egyéb szervi elváltozások (bőr, vesék, szív, stb.) is, melyek azonban ritkán fordulnak elő.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük