A kopásos eredetű arthritis és kezelése

//A kopásos eredetű arthritis és kezelése

A kopásos eredetű arthritis és kezelése

Az arthritis összefoglaló megnevezés, az ízületek megbetegedését és következményes fájdalmát jelöli. A számos kiváltó ok közül az egyik leggyakoribb a kopásos eredet, melyet szakszóval osteoarthritis-nek neveznek.

Kapcsolódó cikkünket itt találja!

Kialakulásában az ízületekben lévő ízületi porcok kopása játszik fő szerepet. Normálisan a porcos felszínek az ízületek mozgását biztosítják. A porcok kopása következtében a csontfelszínek egymáshoz érnek, melyek fájdalmat, duzzadást és merevséget okoznak. Ha tartósan fennáll az állapot, akkor az ízületek veszíthetnek erejükből és a fájdalom krónikussá válhat. Kopásos arthritis kialakulására hajlamosíthat túlsúly, genetikai tényező, idős életkor és az ízületeket érintő korábbi sérülések is.

A kopásos elváltozások a gerinc kisízületeiben is gyakoriak és hozzájárulhatnak a derékfájdalmakhoz. A beteg által megtapasztalt teljes fájdalom szindrómának általában számos egyéb komponense is van és nehezen megállapítható, hogy abban mennyi szerep jut a kisízületek kopásának.

Mindezek miatt a kezelés is olykor nehézkes, de számos házi praktika is segíthet az arthritisek javulásában. A túlterhelések megszorítása, a pihenések beiktatása csökkentheti az ízületek kopását. A normális testsúly fenntartása, az elhízás elkerülése szintén tehermentesítő hatású az ízületekre nézve. Főleg végtagokon, de ugyanúgy a gerincen is a legkárosabbak a nagyobb mérvű, folyamatosan ismétlődő mozgások (például hajlongás, gyakori gerinccsavarásos mozdulatok). Házilag arthritis kezdeti fázisában gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények használhatóak. Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak egyéb kiegészítő kezelések is szükségessé válhatnak.

Kép: [link]

2 hozzászólás

 1. Szente Sándorné január 27, 2019 - 4:03 du. - Válasz

  Üdvözlöm Doktor úr! Sajnos nekem van egy kis túl súlyom Így a panaszomra azt mondta a Reomatológus doktornő hogy szedjek fájdalomcsilapító tablettát. Szeretném kérdezni hogy valóban ez a megoldás? Az életkorom 71éves vagyok.

  l

  • GerincFókusz Kft. január 28, 2019 - 8:33 de. - Válasz

   Kedves Szente Sándorné!
   Önmagában nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert ismerni kellene a panaszokat pontosan és hogy mit mutat a CT és MR. Általában a gyógyszeres fájdalomcsillapítás az első lépés a fájdalmak esetén és ha nem hat, akkor további kezelések szükségesek.

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

7+1 tanács
a fájdalmak és gerincbetegségek elkerülésére

Töltse le ingyen

Adatai megadása után elküldöm Önnek a 7+1 tanács a fájdalmak és gerincbetegségek elkerülésére című kiadványomat.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!