Az arthritis összefoglaló megnevezés, az ízületek megbetegedését és következményes fájdalmát jelöli. A számos kiváltó ok közül az egyik leggyakoribb a kopásos eredet, melyet szakszóval osteoarthritis-nek neveznek.

Kapcsolódó cikkünket itt találja!

Kialakulásában az ízületekben lévő ízületi porcok kopása játszik fő szerepet. Normálisan a porcos felszínek az ízületek mozgását biztosítják. A porcok kopása következtében a csontfelszínek egymáshoz érnek, melyek fájdalmat, duzzadást és merevséget okoznak. Ha tartósan fennáll az állapot, akkor az ízületek veszíthetnek erejükből és a fájdalom krónikussá válhat. Kopásos arthritis kialakulására hajlamosíthat túlsúly, genetikai tényező, idős életkor és az ízületeket érintő korábbi sérülések is.

A kopásos elváltozások a gerinc kisízületeiben is gyakoriak és hozzájárulhatnak a derékfájdalmakhoz. A beteg által megtapasztalt teljes fájdalom szindrómának általában számos egyéb komponense is van és nehezen megállapítható, hogy abban mennyi szerep jut a kisízületek kopásának.

Mindezek miatt a kezelés is olykor nehézkes, de számos házi praktika is segíthet az arthritisek javulásában. A túlterhelések megszorítása, a pihenések beiktatása csökkentheti az ízületek kopását. A normális testsúly fenntartása, az elhízás elkerülése szintén tehermentesítő hatású az ízületekre nézve. Főleg végtagokon, de ugyanúgy a gerincen is a legkárosabbak a nagyobb mérvű, folyamatosan ismétlődő mozgások (például hajlongás, gyakori gerinccsavarásos mozdulatok). Házilag arthritis kezdeti fázisában gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények használhatóak. Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak egyéb kiegészítő kezelések is szükségessé válhatnak.