Mindent a köszvény kapcsán

A köszvény egy olyan ízületi megbetegedés (arthritis), melyet anyagcserezavar okoz. A vérben megemelkedik a húgysav szintje, mely kristályok formájában az ízületekben rakódik le, és gyulladást váltanak ki.

Részletesen beszéltünk már az arthritisek fajtáiról, de fontos tisztában lenni a köszvénynek nevezett betegséggel is. Számos tényező válthatja ki ezt a betegséget, melyeket a kiváltó ok alapján három nagyobb csoportba lehet sorolni:

A szervezetben túl sok húgysav termelődik

Genetikai tényezők esetén családokban az esetek halmozottan fordulhatnak elő. Genetikailag a férfiak inkább lehetnek érintettek, azonban a menopauza utáni időszakban a nők húgysavszintje is emelkedik, így ebben az életkorban növekszik a köszvény előfordulása is. Életmódbeli tényezők (pl. sok hús fogyasztása, magas vérzsír szint) hajlamosíthatnak a betegségre. Túlzott alkohol fogyasztás szintén kockázati tényező.

Csökkent kiürülés a vesén keresztül

Egyes vesebetegségekben, öröklött kórképekben és gyógyszerek hatására a húgysav kiürülés lassulhat a szervezetből, így több marad a vérben.

Egyéb ízületi megbetegedések

További megbetegedések kedvező környezetet teremthetnek az ízületekben a húgysav kristályok kialakulásához.

A köszvény jellemzői

A köszvény általában hirtelen alakul ki és nagyobb ízületek az először érintettek (kezeken, lábakon). Az ízületi üregben lerakódó kristályok ellen a szervezet gyulladási folyamatot indít el, mely azonban az ízületet magát is károsítja. Jellemző az intenzív hirtelen kialakuló fájdalom, az ízület mozgása beszűkül és az ízületek megduzzadnak, pirossá válhatnak. A betegség előre haladtával egyéb ízületek is érintetté válhatnak, így akár a gerinc ízületei is. Az ízületek deformálódhatnak, tartós károsodást szenvedhetnek és állandó fájdalmak forrásai lehetnek.

Mindezek miatt kiemelten fontos a tünetek időbeni felismerése és a kezelés mielőbbi megkezdése. Első lépésként mindig életmódbeli változtatások javasoltak, melyek jelentik a testsúly csökkentését és a túlzott fehérjebevitel elkerülését is. Ha ezek nem elégségesek, akkor egyéb kiegészítő kezelések, pl gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

4 hozzászólás

  1. Régebben köszvényes voltam! Érdemes utána nézni, hogy mi a lelki oka! Én akkoriban nagyon türelmetlen voltam. Az egyik oka a türelmetlenség természetesen!
    Mindig utána kell nézni a lelki okoknak is, hiszen egy visszatérő gondolkodásmód fizikai tüneteket produkál!

    • Természetesen a lelki okok is kihatással lehetnek egy betegségre, de mindig érdemes szervi okokat is kizárni és nem csak annak tulajdonítani.

  2. Egy hónapja elkezdett a bal térdem nagyon fájni.Elmentem egy orthopéd orvoshoz,aki megállapította,hogy köszvény és vagyok.
    Gyógyszert írt,minden vérvétel és vizsgálat nélkül.Én nem nyugodtan bele,mivel egy versével élek 14 éve,elmentem vérvételre.
    Ilyen jó eredményeim sosem voltak mint most Két este vettem be a gyógyszert,nem hiszem,hogy az a két szem ennyit segített volna. Természetesen abba is hagytam az orvosság szedését.
    Nem tudom,hogy jól tette e,de a térdem jobb,persze nem jó,de nem fáj már olyan nagyon.

    • Üdvözlöm, az alaposság nagyon fontos, ha az orvos gyógyszert írt fel, így ha megrendült a bizalma orvosában, javaslom konzultáljon más orvossal is ezügyben. Örülök, hogy jobban van 🙂

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük