A köszvény egy olyan ízületi megbetegedés (arthritis), melyet anyagcserezavar okoz. A vérben megemelkedik a húgysav szintje, mely kristályok formájában az ízületekben rakódik le, és gyulladást váltanak ki.

Részletesen beszéltünk már az arthritisek fajtáiról, de fontos tisztában lenni a köszvénynek nevezett betegséggel is. Számos tényező válthatja ki ezt a betegséget, melyeket a kiváltó ok alapján három nagyobb csoportba lehet sorolni:

A szervezetben túl sok húgysav termelődik

Genetikai tényezők esetén családokban az esetek halmozottan fordulhatnak elő. Genetikailag a férfiak inkább lehetnek érintettek, azonban a menopauza utáni időszakban a nők húgysavszintje is emelkedik, így ebben az életkorban növekszik a köszvény előfordulása is. Életmódbeli tényezők (pl. sok hús fogyasztása, magas vérzsír szint) hajlamosíthatnak a betegségre. Túlzott alkohol fogyasztás szintén kockázati tényező.

Csökkent kiürülés a vesén keresztül

Egyes vesebetegségekben, öröklött kórképekben és gyógyszerek hatására a húgysav kiürülés lassulhat a szervezetből, így több marad a vérben.

Egyéb ízületi megbetegedések

További megbetegedések kedvező környezetet teremthetnek az ízületekben a húgysav kristályok kialakulásához.

A köszvény jellemzői

A köszvény általában hirtelen alakul ki és nagyobb ízületek az először érintettek (kezeken, lábakon). Az ízületi üregben lerakódó kristályok ellen a szervezet gyulladási folyamatot indít el, mely azonban az ízületet magát is károsítja. Jellemző az intenzív hirtelen kialakuló fájdalom, az ízület mozgása beszűkül és az ízületek megduzzadnak, pirossá válhatnak. A betegség előre haladtával egyéb ízületek is érintetté válhatnak, így akár a gerinc ízületei is. Az ízületek deformálódhatnak, tartós károsodást szenvedhetnek és állandó fájdalmak forrásai lehetnek.

Mindezek miatt kiemelten fontos a tünetek időbeni felismerése és a kezelés mielőbbi megkezdése. Első lépésként mindig életmódbeli változtatások javasoltak, melyek jelentik a testsúly csökkentését és a túlzott fehérjebevitel elkerülését is. Ha ezek nem elégségesek, akkor egyéb kiegészítő kezelések, pl gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.