Gerincproblémák a lábfájás hátterében?

A lábfájás, az alsó végtagon megjelenő panaszok esetén mindig felmerülhet gerincbetegség gyanúja is, azokat érdemes kizárni, ha nem egyértelműek a fájdalmakat kiváltó okok. Alsó végtagi fájdalmak gerincbetegség következtében alapvetően két mechanizmussal alakulhatnak ki.

Az egyik lehetőség a porckorongsérvek következtében a deréktájról az alsó végtag irányába kisugárzó panaszok. Ágyéki szakaszon kialakult sérvek esetén a vezető tünet általában derékfájdalom, mely azonban nem az idegi nyomás miatt jelentkezik, hanem a kopásokkal állhat összefüggésben.

A derékfájdalom mellett egy másik típusú fájdalom is fennállhat. Ez a kisugárzó fájdalom, ami egyértelműen a nyomás alá kerülő ideggyök lefutása mentén jelentkezik az alsó végtagokon. A lefutás irányából a vizsgáló orvos következtetni tud az érintett idegszálakra, de maga a beteg csak a lábában tapasztalhat olykor fájdalmat.

A másik alsó végtagi panaszokat magyarázó kórok a betegek helytelen testtartásával kapcsolatos. A porckorongsérv miatt fájdalommal élő betegek már a rendelőbe való belépéskor felismerhetőek. A fájdalom miatt derekukat kényszertartásban tartják, hogy a kisugárzó fájdalmakat a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék. Így már a testtartás megtekintésével következtetni lehet a betegségre. A helytelen testtartás következtében megváltozik a gerinc és a teljes szervezet biomechanikai állapota. A beteg a fájdalmas végtagot kevésbé terheli, ellenirányban dől. Az addig panaszmentes oldal fokozott terhelés alá kerül, így a csípőízület és térdízület is. A fokozott terhelés miatt az ízületek kophatnak és fájdalom jelentkezhet a lábakban helyileg. Utóbbi esetben tehát a gerincbetegségek csak közvetve járulnak hozzá az alsó végtagi panaszokhoz.

18 hozzászólás

  1. Üdv. Nekem most már több mint egy éve borzalmas láb fájdalom van ami vándorol. Azt mondták ideg alapon van.De érzem néha hogy a derektol indul , fája derekam is lábam is.Van nap mikor semmi nem fáj, van amikor menni alig bírok. Ma például eleinte semmi nem fájt, el kellett mennem és menet közben úgy bele nyilat a bal oldalt a térd és com Orbán hogy még kellet állnom hogy el tudják indulni pokoli fájdalommal. Nagyon szeretnek már olyan orvossal talapozni aki megtudod mondani hogy mi a probléma és kezelni tudnánk. Köszönöm. Judit

    • Kedves Judit!

      Ilyen jellegű panaszok esetén ágyéki MR szokott megnyugtató választ adni, hogy mi okozza a fájdalmakat. Előfordulhat, hogy valóban a gerincből sugárzik a lábakba. HA kiderülnek az okok, akkor lehet tovább lépni a megfelelő kezeléssel.

      • Jo estét sajnos akkora a fájdalom a jobb làbamba hogy alig birok menni ,20 m utàn össze akar csuklani a làbam lassan munkàba se tudok jàrni vezetni is alig màr ,a wc re kimenetel is gondot jelt voltam reumàn,érsebészeten ,ortopédiàn de semmi mindig azt mondjàk foggyak le ,de értelmes dolgot sajnos nem a fàjdalom meg egyre elviselhetetleneb valami megoldàst esetleg ha tudna

        • Üdvözlöm,

          Érdemes volna kizárni a gerinceredetű okokat is. A szükséges vizsgálatokat neurológus tudja megcsinálni és ha szükséges idegsebészhez fogja küldeni Önt.

  2. Nekem is fáj a bal lábam,, a lábfej kezd zsibbadni és égni, majd a sipcsont melletti izomreszbe hasít olyan fájdalom, mintha a földből nagy kés állna ki és a a lépnek vele,,, kB 8 éve járok mi de felé, nos nem derült ki még mitől fáj, MR, boka rtg történt,, én úgy érzem lentről indul a faldalom, ami miatt van hogy 50 métert nem tudok menni,, állni és menni nem bírok, a fogfájás szerű iszonyatos fájdalom miatt,,,, jó lenne valaki aki segít,, de hiába járok rheumara, orthopediara,, úgy tűnik nincs megoldás, niincs segítség..

    • Kedves Winkler Józsefné!
      A gerinceredetet is mindenképpen ki kell zárni, hogy nem e esetleg az a panaszok forrása, még ha úgy is érzi lentről jönne a fájdalom.

  3. Tisztelt Doktor úr A bal térdemet műtötték,porcleválással.Ezért a jobb lábam terhelte jobban.Kb 8 hete történt hirtelen elkezdett fájni a jobb combom,majd zsibbad a lábam alsó része ez kis idő után elmúlik,és elkezd fájni.Ha ülök vagy fekszek nem fáj csak terhelésre.Lehet ez gerincsérv? A háziorvos erőltetésre gyanakszik. Köszönöm válaszát.

    • Kedves Illés Mihályné!
      A porckorongsérv kizárására kellene egy ágyéki MR a gerincéről. A panaszok akár attól is lehetnek, de nem feltétlenül kell rögtön megijedni. 🙂

  4. Édesanyukámnak 3 db porckorongsérvje van, már alig bír menni,nagyon fájnak a,lábai, szeretném megkérdezni,van e valami gyógymód, kezelés, hogy a mütétet elkerülje? Köszönöm szépen

    • Köszönöm levelét. Legelőször is egy alapos orvosi kivizsgálás és MR szükséges gerincéről. Ha ez már volt, akkor sebész tud dönteni arról, hogy műtéti vagy nem műtéti kezelések javasoltak. Ha nem műtétiek, akkor rengeteg lehetőség adódik, pl gyógytorna, fürdőkórházi befekvés, egyéb fizioterápia, stb.

  5. Jó estét kívánok! Nekem olyan problémám lenne hogy 2007ben operaltak ágyéki 4-5csigolyat felfelé kiszakadva. Műtét után pár hónapig kicsit jobb volt de soha nem szűnt meg teljesen a fájdalom. 2 éve ismét elkezdett zsibbadni a jobb lábam. Mivel elég sok betegségem van rengeteg szteroidot kaptam a súlyom felment 150kgra. Mr kizart nem férek be. CT azt mutatta hogy alatta és felette is van kezdődő sérv de bal oldali dominanciaval. Szabályosan tiszta hülyének allitottak be az idegseben hogy nem létezik hogy a jobb lábam fájjon és zsibbadjon. Most két év után már ott tartok hogy állandóan levan zsibbadva a lábam és állandósult a fájdalom max 3-4metert tudok megenni majd le kell ülnöm. Cipő vagy papucs nélkül nem tudok menni mert nincs tartasa a labamnak. Annak ellenére hogy alig terhelem ezt a lábam pár hónapja kB 3 centivel vastagabb lett ez a lábam mint a bal.Mivel előző műtét után is volt minimális inkontinenciam, azt mondták hogy ez nem új keletű panasz. De sajnos mostmar néha amikor annyira lezsibbadok van hogy spontán elereszt a hólyagom. 44 évesen inkontinencia alsót hordok mert soha nem tudható mikor folyik el az összes vizeletem. Tudom hogy fogynom kellene de legalább félszáz dietan vagyok túl és max pár kiló megy le, majd duplája vissza. Nem tudom kihez tudnék fordulni aki a súlyom láttán már kapasbol nem elutasit és megalaz. Válaszát, tanácsát előre is köszönöm!

    • Kedves Krisztina!
      Sajnálattal olvastam levelét, természetesen mindig van segítség, csak jól körbe kell járni esetét. Mi gyakran foglalkozunk nagyobb súlyú betegekkel is. Kérem keressen telefonon, ha konzultálni szeretne az Ön esete ügyében.

  6. Tisztelt Doktor úr!

    Egy fél éve a bal lábamban van egy izomgörcs szerű fájdalom. Észre vettem ha sétálok, mozgok akkor enyhül,de reggelente és az ülésnél nagyon felerősödik. Most már társult hozzá a keresztcsontnál egy feszìtő érzés is néha. Ezt mi okozhatja ?
    Ha a feltárásához szükséges lenne Mr vizsgálat akkor milyen részre kell megkérnem az Mr-t?
    Mert magànùton megcsinaltatnám és utánna mindenkepp felketesném Önt vele,mert nagyon zavar 41 évesen alig tudok fájdalom nélkül lenni, pedig egy örökmozgó típus vagyok és már korlátoz a fájdalom nagyon a mozgásomban .
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Üdvözlettel :Tìmea

    • Ha a keresztcsonti tájékon van a fájdalom, akkor elsősorban az ágyéki szakaszról lehet az MR javasolt. Várom jelentkezését 🙂

  7. Tisztelt Doktor úr!

    Másfél éve szenvedek lábfájdalomtól ami vándorol egyik lábamból a másikba. A fájdalom a medencémtől a térdemig erősebb, térdtől lefelé enyhébb. Néha érzem hogy a derakamba is bele nyilal és fáj .A két lábam sosem fáj egyszerre. Sok helyen jártam már, hogy meg tudjam mi az oka a fájdalmamnak, de eddig sajnos sikertelenül. Ön tudna nekem valami tanácsot adni? Mi okozhatja a fájdalmamat?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Nóra!
      Biztosan tudnék, de ehhez egy vizsgálat is szükséges volna, mivel ezer oka lehet, nehéz így látatlanba ezt megmondani.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük