Gerincproblémák a lábfájás hátterében?

//Gerincproblémák a lábfájás hátterében?

Gerincproblémák a lábfájás hátterében?

A lábfájás, az alsó végtagon megjelenő panaszok esetén mindig felmerülhet gerincbetegség gyanúja is, azokat érdemes kizárni, ha nem egyértelműek a fájdalmakat kiváltó okok. Alsó végtagi fájdalmak gerincbetegség következtében alapvetően két mechanizmussal alakulhatnak ki.

Az egyik lehetőség a porckorongsérvek következtében a deréktájról az alsó végtag irányába kisugárzó panaszok. Ágyéki szakaszon kialakult sérvek esetén a vezető tünet általában derékfájdalom, mely azonban nem az idegi nyomás miatt jelentkezik, hanem a kopásokkal állhat összefüggésben.

A derékfájdalom mellett egy másik típusú fájdalom is fennállhat. Ez a kisugárzó fájdalom, ami egyértelműen a nyomás alá kerülő ideggyök lefutása mentén jelentkezik az alsó végtagokon. A lefutás irányából a vizsgáló orvos következtetni tud az érintett idegszálakra, de maga a beteg csak a lábában tapasztalhat olykor fájdalmat.

A másik alsó végtagi panaszokat magyarázó kórok a betegek helytelen testtartásával kapcsolatos. A porckorongsérv miatt fájdalommal élő betegek már a rendelőbe való belépéskor felismerhetőek. A fájdalom miatt derekukat kényszertartásban tartják, hogy a kisugárzó fájdalmakat a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék. Így már a testtartás megtekintésével következtetni lehet a betegségre. A helytelen testtartás következtében megváltozik a gerinc és a teljes szervezet biomechanikai állapota. A beteg a fájdalmas végtagot kevésbé terheli, ellenirányban dől. Az addig panaszmentes oldal fokozott terhelés alá kerül, így a csípőízület és térdízület is. A fokozott terhelés miatt az ízületek kophatnak és fájdalom jelentkezhet a lábakban helyileg. Utóbbi esetben tehát a gerincbetegségek csak közvetve járulnak hozzá az alsó végtagi panaszokhoz.

8 hozzászólás

 1. Nagyné Román Judit március 2, 2019 - 8:42 du. - Válasz

  Üdv. Nekem most már több mint egy éve borzalmas láb fájdalom van ami vándorol. Azt mondták ideg alapon van.De érzem néha hogy a derektol indul , fája derekam is lábam is.Van nap mikor semmi nem fáj, van amikor menni alig bírok. Ma például eleinte semmi nem fájt, el kellett mennem és menet közben úgy bele nyilat a bal oldalt a térd és com Orbán hogy még kellet állnom hogy el tudják indulni pokoli fájdalommal. Nagyon szeretnek már olyan orvossal talapozni aki megtudod mondani hogy mi a probléma és kezelni tudnánk. Köszönöm. Judit

  • Dr. Czigléczki Gábor március 3, 2019 - 4:55 du. - Válasz

   Kedves Judit!

   Ilyen jellegű panaszok esetén ágyéki MR szokott megnyugtató választ adni, hogy mi okozza a fájdalmakat. Előfordulhat, hogy valóban a gerincből sugárzik a lábakba. HA kiderülnek az okok, akkor lehet tovább lépni a megfelelő kezeléssel.

 2. lajosne.toth március 3, 2019 - 7:56 du. - Válasz

  Szívessen felvveném a kapcsolatot évek óta nagy fájdalmaim vannak mütéttet nem szeretnék😉

  • Dr. Czigléczki Gábor március 6, 2019 - 6:40 du. - Válasz

   Köszönöm szépen, a drczigleczki.hu oldalon megtalálja az elérhetőségeim.

 3. Winkler Józsefné március 4, 2019 - 6:35 de. - Válasz

  Nekem is fáj a bal lábam,, a lábfej kezd zsibbadni és égni, majd a sipcsont melletti izomreszbe hasít olyan fájdalom, mintha a földből nagy kés állna ki és a a lépnek vele,,, kB 8 éve járok mi de felé, nos nem derült ki még mitől fáj, MR, boka rtg történt,, én úgy érzem lentről indul a faldalom, ami miatt van hogy 50 métert nem tudok menni,, állni és menni nem bírok, a fogfájás szerű iszonyatos fájdalom miatt,,,, jó lenne valaki aki segít,, de hiába járok rheumara, orthopediara,, úgy tűnik nincs megoldás, niincs segítség..

  • Dr. Czigléczki Gábor március 6, 2019 - 6:41 du. - Válasz

   Kedves Winkler Józsefné!
   A gerinceredetet is mindenképpen ki kell zárni, hogy nem e esetleg az a panaszok forrása, még ha úgy is érzi lentről jönne a fájdalom.

 4. Illés Mihályné március 4, 2019 - 6:58 de. - Válasz

  Tisztelt Doktor úr A bal térdemet műtötték,porcleválással.Ezért a jobb lábam terhelte jobban.Kb 8 hete történt hirtelen elkezdett fájni a jobb combom,majd zsibbad a lábam alsó része ez kis idő után elmúlik,és elkezd fájni.Ha ülök vagy fekszek nem fáj csak terhelésre.Lehet ez gerincsérv? A háziorvos erőltetésre gyanakszik. Köszönöm válaszát.

  • Dr. Czigléczki Gábor március 6, 2019 - 6:39 du. - Válasz

   Kedves Illés Mihályné!
   A porckorongsérv kizárására kellene egy ágyéki MR a gerincéről. A panaszok akár attól is lehetnek, de nem feltétlenül kell rögtön megijedni. 🙂

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

7+1 tanács
a fájdalmak és gerincbetegségek elkerülésére

Töltse le ingyen

Adatai megadása után elküldöm Önnek a 7+1 tanács a fájdalmak és gerincbetegségek elkerülésére című kiadványomat.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!