A lábfájás, az alsó végtagon megjelenő panaszok esetén mindig felmerülhet gerincbetegség gyanúja is, azokat érdemes kizárni, ha nem egyértelműek a fájdalmakat kiváltó okok. Alsó végtagi fájdalmak gerincbetegség következtében alapvetően két mechanizmussal alakulhatnak ki.

Az egyik lehetőség a porckorongsérvek következtében a deréktájról az alsó végtag irányába kisugárzó panaszok. Ágyéki szakaszon kialakult sérvek esetén a vezető tünet általában derékfájdalom, mely azonban nem az idegi nyomás miatt jelentkezik, hanem a kopásokkal állhat összefüggésben.

A derékfájdalom mellett egy másik típusú fájdalom is fennállhat. Ez a kisugárzó fájdalom, ami egyértelműen a nyomás alá kerülő ideggyök lefutása mentén jelentkezik az alsó végtagokon. A lefutás irányából a vizsgáló orvos következtetni tud az érintett idegszálakra, de maga a beteg csak a lábában tapasztalhat olykor fájdalmat.

A másik alsó végtagi panaszokat magyarázó kórok a betegek helytelen testtartásával kapcsolatos. A porckorongsérv miatt fájdalommal élő betegek már a rendelőbe való belépéskor felismerhetőek. A fájdalom miatt derekukat kényszertartásban tartják, hogy a kisugárzó fájdalmakat a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék. Így már a testtartás megtekintésével következtetni lehet a betegségre. A helytelen testtartás következtében megváltozik a gerinc és a teljes szervezet biomechanikai állapota. A beteg a fájdalmas végtagot kevésbé terheli, ellenirányban dől. Az addig panaszmentes oldal fokozott terhelés alá kerül, így a csípőízület és térdízület is. A fokozott terhelés miatt az ízületek kophatnak és fájdalom jelentkezhet a lábakban helyileg. Utóbbi esetben tehát a gerincbetegségek csak közvetve járulnak hozzá az alsó végtagi panaszokhoz.