A hagyományos műtéti technikák évtizedeken keresztül alapvető szerepet játszottak a gerinccsatorna szűkületek és a gerincsérv kezelésében. Sok esetben a negatív következmények (pl elhúzódó gyógyulás, a gerinctartó izomzat sérülése stb.) miatt megjelent az igény az orvosok és betegek részéről is új minimálisan invazív technikák például az endoszkópos gerincsebészeti módszerek(endoszkópos gerincműtét technikák) fejlesztésére. 

Korábban már Európában is elterjedtek az 1 munkacsatornát használó endoszkópos eszközök, azonban azok felhasználási köre korlátozott volt. A korlátozottság abból eredt, hogy az egyetlen munkacsatorna kevés manipulációs teret adott a sebésznek és csak meghatározott, szigorú betegszelekció (betegkiválasztás) után voltak alkalmazhatóak.

Legelőször Dél-Koreában kezdték el fejleszteni, majd széles körben használni a 2 munkacsatornás endoszkópot, mely sokkal nagyobb átláthatóságát adta a műtéti területnek, a sebész a két munkacsatornán keresztül nagyobb biztonsággal tudja a műtét végezni. Napjainkban Ázsiai területeken már a gerinccsatorna szűkületek 80 százalékát endoszkópos gerincműtét segítségével oldják meg. E tekintetben Európa kissé lemaradott még, mert szélesebb körben egyelőre csak az 1 munkacsatornás módszerek terjedtek el. Magyarország azonban élen jár a gerincsebészeti technikák alkalmazásában, így hazánkban (Európában szinte legelőször) elérhető vált a 2 munkacsatornás endoszkóp használata a mindennapi gerincsebészeti gyakorlatban.

Hogyan zajlik az endoszkópos gerincműtét?

A 2 munkacsatornás endoszkópos gerincsebészeti műtét során két apró 1-2 cm-es metszést ejt a sebész a megfelelő gerincszinten. A 2 metszésen keresztül tudja az eszközöket a kívánt területre bevezetni. Már ennek a lépésnek nagyon fontos eleme van, ugyanis nem kell a gerinctartó izomzatot szélesen leválasztani, „bántani” ahhoz, hogy a sebész a műtendő területre juthasson. A nagy felbontású kamera a teljes műtéti terület beláthatóságát adja, biztonságossá teszi a gerinccsatornán belüli manipulációt. Gerinccsatorna szűkületek esetén fúróval és speciális eszközökkel az idegi képleteket nyomó komponensek eltávolíthatók, így az azok által okozott panaszok (pl. fájdalom) oldódik. A beavatkozás a beteggel történő megbeszélés alapján altatásban vagy gerinc érzéstelenítésben is végezhető. A kórházi bennfekvés 1-2 napot vesz igénybe.

Az endoszkópos gerincműtét előnyei a hagyományos műtéttel szemben

  • kisebb műtéti megterhelés a beteg számára
  • gyorsabb regeneráció, munkába való visszaállás
  • kevesebb sérülés a gerinctartó elemekben (pl izmokban), így kisebb műtét utáni fájdalom
  • a minimális invazivitás miatt kisebb fokú hegesedés
  • rövidebb kórházi benntartózkodás
  • kisebb metszés, így kisebb sebfájdalom
  • jobb esztétikai végeredmény
endoszkópos sebészeti módszer műtét gerincsérvek és gerinccsatorna szűkületek kezelésére
hagyományos műtéti módszer

Ön melyik módszert választaná?

Ha Ön is szeretne többet megtudni a módszerről és arról, hogy alkalmazható e az Ön esetében az alábbi elérhetőségeken kérhet további tájékoztatást:

drczigleczki@gmail.com
+36 30 811-2374

További információk a gerincsérv és gerinccsatorna szűkületek kapcsán

Ha többet szeretne megtudni a gerincbetegségekről, látogasson el Youtube-csatornámra is!