A gyermek gerincének védelme: veszélyek és tanácsok a megelőzésre

Egy gyermek gerince rendkívül érzékeny szerkezet, a benne keletkezett sérülések életre szóló gerincproblémákat és fájdalmakat eredményezhetnek. Mindezek miatt a szülőknek fokozottan érdemes gyermekükre figyelni e tekintetben is, a gyermekek nem feltétlenül képesek a kockázatokat és hosszútávú következményeket belátni.

Milyen a gyermek gerince?

Az újszülött gerince még gyakorlatilag egyenes, a jellegzetes görbületek fokozatosan alakulnak ki a csecsemő fejlődésével és mozgásával. Például a csecsemő hasra fordulásával és fejének felemelésével fokozatosan kialakul a nyaki gerinc előre domború alakja. A felnőtt gerinc oldalnézetből kettős S alakot vesz fel, melynek szerepe a megfelelő stabilitás kialakításában, ugyanakkor a kellő rugalmasság biztosításában van. A gyermeki gerinc fokozatosan veszi fel ezt alakot, de a teljes, biomechanikailag legmegfelelőbb statika kialakulásáig sérülékeny lehet. A csontos képletek mellett ugyanúgy az izom és szalag, valamit egyéb tartó képletek erősödése is szükséges a megfelelő stabilitás kialakulásához. Az alkotóelemekben kialakuló károsodások következményei olykor csak későbbi időpontban jelentkeznek. A porckorongok sérülése később sérvek kialakulásához vezethet. A szalagokban és izmokban kialakuló sérülés utáni hegesedés állandó fájdalmak forrása lehet.

Gyakori figyelmeztető jelek, melyet a szülők nem mindig ismernek fel

Gerincferdülés

A gerincferdülés egyre több gyermeket érint napjainkban. Az oldalnézeti alakkal szemben a gerincferdülés (scoliosis) térbeli háromdimenziós deformitás (leggyakrabban a beteget hátulról megtekintve oldalirányú gerincferdülés látható). A gerincferdülés leginkább a fiatal korosztályt érinti, a népesség 5%-ában észlelhető. Lányoknál/nőknél jelentősen gyakoribb. A gerincferdülés felismerése leggyakrabban már megtekintés alapján is kivitelezhető. A beteget hátulról megfigyelve a gerinc oldalirányban görbületet vesz fel. A megtekintés mellett a betegséget klinikai tünetek is kísérhetik, súlyosabb esetben egészségkárosodáshoz is vezethetnek. Mindezek miatt időbeni felismerése és kezelés megkezdése kiemelt fontosságú.

Elhízás

A magyar lakosságot fokozottan érinti az elhízás veszélye. Összességében Magyarországon az elhízás előfordulási gyakorisága 30 százalék körüli, tehát minden harmadik magyar ember elhízott lehet. Túlsúlyos betegek esetében, főleg hasi elhízás esetén az ágyéki gerincszakaszra fokozott terhelés nehezedik. A hasi súly miatt az ágyéki szakasz görbülete növekszik, a gerinc nem tudja fenntartani a legkedvezőbb biomechanikai állapotot. A kedvezőtlen állapotban a gerinc és alkotóelemei fokozottan sérülékenyek és érzékenyek a gerincbetegségek kialakulására, főleg gyermekekben ahol az alkotóelemek ellenálló képessége még csökkent lehet.

Mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód, sok ülés (pl számítógép előtt) az izomzat tónusának vesztését okozhatja. A vállak előre eshetnek, a gerinc kedvezőtlen („görbe”) alakot vehet fel. Ilyen esetekben a gerinc ellenálló képessége szintén csökken, nincs külső stabilitása a gerincnek. A gerinctudatos sportolás segít az izomzat erősítésében és a megfelelő gerincmechanika kialakításában.

Edzés

Sok fiatal választ edzőtermi edzéseket, hogy izomzatukat fejlesszék, ugyanakkor hajlamosak mindenféle előképzettség, felügyelet nélkül elkezdeni az edzőtermi testépítést, sokszor sietve és helytelenül végezve a gyakorlatokat, a fokozatosság elvét figyelmen kívül hagyva egyre nagyobb súlyokkal szeretnének dolgozni. Egy-egy ilyen edzés alkalmával (főleg amikor a szervezet még kimerült is) életre szóló sérülések alakulhatnak ki a porckorongokban és gerincszalagokban is. Mindezek miatt az edzéseket edző jelenlétében érdemes végezni (legalább eleinte), aki a feladatok betanítása mellett a továbbiakban is figyel a mozdulatok helyes kivitelezésére.

2 hozzászólás

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük