Új betegség a láthatáron, „text neck”

A modern társadalmakban megjelent egy új betegség fogalom, angol nyelvterületen ezt „text neck”-nek nevezzük, szó szerinti fordításban „üzenet nyak”, mely a telefonnal való üzenetküldésre utal.

Text neck: milyen problémákat takar?

Ugyanis állás közben használt telefon vagy bármilyen elektromos készülék képes megterhelni a nyakat és közvetve az egész gerincoszlopot is. Ilyen esetekben  a használó túlzottan előre dől, nyaki és háti szakasza túl nagy szöget zárnak be, vállai előre esnek. A pozíció terheli a nyaki szakaszt ugyanis annak görbülete elsimul, kevésbé ellenállóvá válik. A helytelen tartást követi a nyaki izomzat merevsége, görcse is. A vállak előre esése miatt a háti szakaszra fokozott teher nehezül, mely közvetve kihat az ágyéki gerincre is. Ha ebben állapotban a nyaki idegek is érintetté válnak, akár porckorongsérvekre jellemző kisugárzó tünetek is kialakulhatnak.

A Megelőzés

Egyes tanulmányok szerint a 18 és 44 év közötti populáció 79%-a csupán két órát tölt naponta telefonja nélkül, így belátható mennyire fontos az optimális használat kialakítása, a megelőzés. Használat közben tartsuk egyenesen nyakunkat és kezeinkkel emeljük szemmagasságba a telefont vagy bármilyen egyéb elektromos eszközt. A felemelt pozíció segít vállaink helyes tartásában is. További tanács, hogy az eszköz használatot gyakran szakítsuk meg. Ha már úgyis telefont használunk ébresztőt állíthatunk be, hogy 20-30 percenként felkeljünk és mozgassuk át testünket.

Wikipedia: „Forward head posture.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük