A meleg hatása a gerincfájdalmakra, a meleg terápia típusai

A meleg hőmérséklet leginkább azokban a derékfájdalom típusokban alkalmazható, amikor a fájdalmak fő forrása az izomzat feszülése. Kopásos gerincbetegségek következtében megbomlik a gerinc normál stabilitása, melyet a szervezet reflexesen kívülről rögzíteni igyekszik a gerinc melletti és mély hátizomzat tónusának növelésével. A tartós tónusnövekedés idővel görcsöt, spazmust okoz az izomzatban és fájdalomjelzést közvetít az agynak, mely egészen enyhétől súlyos fájdalomig terjedhet. A meleg terápia ilyenkor segíthet.

A hő hatása

A tudományos elméletek szerint a hőnek több hatása is van a fájdalmakra. Egyrészt megnöveli az erek átmérőjét (szakszóval vazodilatáció), így az oxigén és a tápanyagok nagyobb mennyiségben tudnak az izomba áramlani és segítik a sérült izomzat gyógyulását. Továbbá a meleg hőmérséklet blokkolhatja az érzékelő receptorokat, így az agy felé csökken a fájdalom jelzés közvetítése. Utolsósorban pedig növeli a gerinc körüli lágyszövet, izomzat rugalmasságát, annak merevsége csökkenhet, így a derék visszakaphatja egészséges rugalmasságát.

Egyes természetgyógyászok véleménye szerint minél hosszabb ideig alkalmazzuk a meleg hatást az adott területen, annál tartósabb hatást képes kifejteni. A szükséges hőmérséklet olyan legyen, hogy fájdalmat vagy égési sérüléseket ne okozzon, kellemes érzést váltson ki. Súlyosabb fájdalmak esetén akár két óráig is alkalmazhatóak az adott területen, kisebb fájdalmakban elégséges lehet félórás alkalmazás is.

A hideg terápia témájával foglalkozó cikkhez ide kattintson!

A meleg terápia típusai

Két alapvető típusa van a meleg terápiának, „száraz” és „nedves” meleg hatás. „Nedves” meleg hatás esetén folyadék közeg biztosítja a hőmérsékletet az adott területre, míg „száraz” hatás esetén folyadék nincs, például elektromos eszközök alkalmazása. Összefoglalva a meleg terápia alábbi formái a leggyakrabban alkalmazottak:

  • meleg vizes palack
  • melegíthető gélek
  • meleg fürdő
  • elektromos eszközök, melegítő párnák

Leginkább az teszi népszerűvé a betegek körében a meleg terápiát, hogy könnyen és olcsón alkalmazható. Hatásosságát és a hatásmechanizmusát nehéz tudományosan bizonyítani. Érdemes egyénileg kipróbálni, hogy a meleg hőmérséklet milyen hatással van a fájdalmas területre, de önmagában általában elégtelen a teljes fájdalom szindróma kezeléséhez. Az alábbi esetekben viszont nem ajánlott a meleg alkalmazása:

  • bőrgyulladás
  • cukorbetegség
  • szervezeti érbetegségek
  • nyílt seb
  • trombózis
  • egyértelműen gyulladt, duzzadt terület.

Ilyen esetekben inkább hidegterápia javasolt.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük