Séta, gyorsséta a gerincbetegségek kezelésében

A séta, azon belül is a gyors séta erősíti a szervezet egészét, köztük a lábakat, talpakat, csípőt és törzsizomzatot. Segít fenntartani a gerinc megfelelő pozícióját, növeli a mozgékonyságot és a gerinc rugalmasságát. A gerinc melletti izomzat tónusa nő, így a gerinc fenn tudja tartani a kedvező biomechanikai állapotot. Továbbá a séta segít a csontok egészségének fenntartásában, a csontritkulás megelőzésében. A rendszeres mozgás csökkenti a testsúlyt, tehermentesíti a gerincet.

Minden mozgásnak, így a sétálásnak is megvan a helyes technikája. Séta előtt érdemes bemelegíteni, átmozgatni az izomzatot. A séta során a fejeket egyenes előre felé néző pozícióban szükséges tartani, ha fixálunk egy pontot magunk előtt a távolban az segítségünkre lehet. A vállaknak szimmetrikus pozícióban, előre nézve kell maradniuk.

A hasizmokat folyamatosan figyeljük séta közben ritmikusan feszítsük és lazítsuk el őket. Egyrészt ezzel erősíteni tudjuk őket, másrészt a folyamatos tónus fenntartás stabilizálja a gerincet.

A csípő védelme érdekében se túl nagyokat, se túl kicsiket ne lépjünk. A felkarnak a törzshöz közel kell maradnia, a könyököknek 90 fokos szögben kell állnia és ritmikusan kell őket mozgatni a járás során.

A talpaknak gördülően kell haladniuk a földön, először a sarokterület érkezik a földre, majd a talp közepe, végül a lábujjakkal történik az elrugaszkodás.

A sétálás optimális időtartama függ a beteg állapotától és a fájdalmak mértékétől. Kezdetben lassú, rövid 10-15 perces séták javasoltak, majd az állapot javulásával a gyorsaság és az időtartam is növelhető. Vizsgálatok szerint a heti 3 alkalommal végzett fél órás időtartamú séta az ideális. A pozitív hatás tovább növelhető, ha a sétát heti ötször megközelítőleg 1 órás időtartamban végezzük. Az eredmények különösen az 50 év fölötti korcsoportban tapasztalhatóak, ahol a közérzetet és az életkilátásokat is javítja a séta.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük