Mi az a TENS készülék?

tens

A TENS egy angol mozaikszó, „Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator” a jelentése, mely magyarra fordítva „bőrön keresztüli elektromos ideg stimulátor”. A TENS elektroterápiás eszköz, mely az elektromos áram energiáját használja fel a kezelés során. Széles körben használják gerinceredetű fájdalmak és izomproblémák gyógyításában is.

TENS a fájdalmas izomgörcs gyógyításában

Az izomzat túlterhelése vagy a megbomlott csontstabilitás (pl gerincbetegségek) esetén az izomzat válaszreakciója az izom tónusának növelése. Az állandóan feszített állapot, tónus növekedés az izom spazmusát (görcsét) eredményezheti. A görcs oldásában az elektromos kezelések hatásosak lehetnek.

A készülék a gerinc eredetű izomgyengeség gyógyításában

Bizonyos gerincbetegségek, például porckorongsérvek idegi elemeket nyomhatnak és így akadályozhatják a normális idegvezetést és izomműködést. Ilyen esetekben az elektromos áramnak az ideg stimulálásában és közvetve az izom erejének javításában lehet szerepe. Mielőtt bárki ilyen kezelést választana, fontos az izomgyengeség okának tisztázása, mely csak orvosi vizsgálat alapján lehetséges.

TENS készülékek fajtái

Számos gyártó kínál TENS készülékeket a piacon, melyek méretükben és teljesítményükben különböznek. A készülék áll egy generátorból, mely össze van kötve egy elektródával. Az elektróda lehet gumi, szilikon vagy öntapadós anyagú, mely a beteg bőrére illeszkedik. Minél több csatornás egy készülék (1,2,4 csatornás), annál több elektróda csatlakoztatható egyszerre hozzá, így több terület is egy időben kezelhető. A készülékek közti árkülönbségek a csatornák számától, a felkínált programok mennyiségétől és az impulzusok típusaitól is függnek.

TENS készülék választása során érdemes figyelemben tartani, hogy kezdetben szakember segítsége szükséges az elektródák helyes felhelyezéséhez, a készülék beállításának megtanulásához. A későbbiekben otthon önállóan is végezhetőek ezek a kezelések, érdemes olyan gépet választani, melyet magabiztosan tudunk használni. Nem feltétlenül a legdrágább gép a legjobb és egyes készülékek recept alapon is elérhetőek. Leginkább reumatológus szakorvosok tudják receptre felírni!

2 hozzászólás

  1. Tc Dr Czigleczki
    Régóta beteg vagyok. Korom a 73 életév . Először idegzsabat 1968ban kaptam. Nem kertem ő követet engem. Azóta nyakú csigolyák kikopasai fájdalmai gyotornek. Patikát nyithatna volna .
    Rengeteg gyógyszer amely rontot mint szimulált volna.
    Most jelen év 2020.08.11-óta jobb lábam alsó részen .
    Kaptam meg az idegzsabat.Kérnem önt . Melyik készülék
    amely elvileg segíthet. EMS vagy TENS . Esetleg kombinálva együtt. Várnám reagálását üdv G Lipka Adam.

    • Üdvözlöm,
      Ha ki vannak vizsgálva a panaszok és nem szükséges műtét, akkor konzervatív kezelések, köztük gyógytorna javasoltak a további romlás elkerülése érdekében. Elő körben ezzel próbálkoznék és nem egyéb készülékekkel.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük