Hogyan segít a manuálterápia gerincbetegség esetén?

mi az a manuál terápia
Tudnivalók a manuálterápiáról

A manuálterápia egy speciális mozdulatokat és fogásokat alkalmazó módszer, amelyet számos mozgásszervezi betegség kezelésére használnak. Több változata is létezik.

A manuálterápia jelentése

A manuálterápia megnevezés latin eredettel bír, ugyanis a „manus” latin szó kezet jelent, ebből származik a manuális, tehát kézzel végzett terápia megnevezés. Ez egy összefoglaló fogalom, számos irányzatot lehet megkülönböztetni, melyek más-más technikákkal, fogásokkal dolgoznak. Gyakoribb irányzatok, melyekkel hazai viszonylatban is találkozhatunk:

  • Maitland manuálterápia
  • Dorn manuálterápia
  • Barvincsenko manuálterápia
  • Mulligan manuálterápia

A manuálterápia célja

A kezelések mindig egységes egészként tekintenek a betegre, így a kezelési terv felállítása a beteg kikérdezésével és állapotfelmérésével történik. A terápia célja, hogy a csontváz és izomrendszert, köztük a gerinc alkotóelemeit is érintő elváltozásokat azonosítsa és azok betegségeit gyógyítsa/visszafordítsa.

A kezelés során speciális fogásokkal, mozdulatokkal igyekeznek a fájdalmas görcsöket, feszüléseket oldani, valamint az ízületek mozgástartományát növelni. Ez a terápiatípus nem egyenlő a csontkovácsolással, ezt csakis képzett szakember végezheti. E terápiatípus kiegészítéseként gyógytorna, gyógymasszázs, trigger pont terápia is szóba jöhet, ezek egymást erősítve eredményezhetik a gyógyulást.

Milyen főbb betegség csoportok esetén alkalmazható?

Gerincbetegségek: A nyakat, hátat, ágyéki szakaszt érintő fájdalmak, megbetegedések (pl. porckorongsérv, gerincferdülés stb.) esetén alkalmazható.

Végtagi fájdalmak, sérülések: Sportolással összefüggésben jelentkező váll, könyök, boka, térd panaszok esetén.

Prevenció, megelőzés: Tartós ülőmunka, fizikai munka esetén segíthet a gerincet érintő betegségek megelőzésében, a csontváz és izomrendszer általános állapotának javításában.

Mikor nem javasolt manuálterápiát alkalmazni?

Néhány állapot kizárja a terápia által alkalmazott fogásokat. Friss baleset, sérülés vagy műtét után közvetlenül e kezelés alkalmazása nem javasolt. Csontrendszeri betegségek, pl. csontritkulás, daganat ellenjavallja ezt a típusú terápiát.

Ki a manuálterapeuta?

A manuálterapeuta a kezelést mindig a beteg részletes kikérdezésével kezdi, korábbi panaszai alapján azonosítja a jelenlegi problémát és állítja fel a kezelési tervet. A speciális fogások és mozdulatok alkalmazásával gerincbetegségek, gerincfájdalmak, porckorongsérvek esetén, valamint végtagi sérülések után a manuálterapeuta hozzájárulhat a panaszok mielőbbi csökkenéséhez. 

Manuálterapeuta csak megfelelő képesítéssel rendelkező orvos és gyógytornász lehet. Habár a csontkovács is kezével (manuálisan) dolgozik, mégsem tévesztendő össze a manuálterapeutával. Ugyanígy a gyógymasszőr is különböző képesítéssel rendelkezik, mint a manuálterapeuta. Mikor betegségünkre gyógyítót választunk, mindezeket vegyük figyelembe és alaposan mérlegeljük hova fordulunk problémánkkal.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük