Az ínhüvelygyulladás tünetei, okai és kezelési lehetőségei

Az izmok inai ínhüvelyekben futnak, melyek gyulladását nevezzük ínhüvely gyulladásnak. Az inak rostos szövetek, melyek az izmokat és csontokat kötik össze, hozzájárulnak mozgásainkhoz. Az inakat körbevevő burok/hüvely folyadékot termel, mely a súrlódást csökkenti az ín és izmok működése során. Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban megerőltetés, túlterhelés hatására alakul ki, kellemetlen panaszokkal járhat és egyéb betegségek, például alagútszindrómák kialakulásához is vezethet.

Az ínhüvelygyulladás okai

A kiváltó okok között a leggyakoribb a túlzott megerőltetés. A tünetek bármely életkorban, nőkben és férfiakban egyaránt megjelenhet, gyakran háziasszonyok is érintettek lehetnek vagy akik munkájuk során szintén sokat használják kezüket (foglalkozási megbetegedés, például varrónő, fodrász, sofőr, zenészek stb.). Egyre gyakrabban fiatalokban is jelentkezik a túlzott számítógép és mobiltelefon használat miatt.

Az ínhüvely gyulladását okozhatja közvetlen sérülés, trauma is, amikor is az erőbehatás következtében sérül az ínhüvely integritása, melyre a szervezet gyulladással válaszol. A sérülés következtében kórokozó, például baktérium is bekerülhet a szervezetbe, mely szintén közvetlenül bakteriális gyulladást válthat ki.

Ritkább kiváltó okok között szerepelhetnek a reuma, köszvény, cukorbetegség, amikor a teljes szervezetet érintő gyulladás részjelensége az ínhüvelygyulladás.

Az ínhüvelygyulladás tünetei

Általában az első tünetek egy nagyobb megterhelés vagy sérülés után jelentkeznek akut gyulladás formájában. Leggyakrabban a kezeken (csuklótájék) és bokatájék fordul elő, az akut gyulladás következtében hirtelen fájdalom és duzzanat lép fel. Az inak által mozgatott ízületek merevvé válhatnak, mely miatt bizonyos mozgások kivitelezése nehézkes.

Tartósan fennálló túlzott terhelés a gyulladás elhúzódását okozza, mely idővel krónikussá válik. Krónikus gyulladás esetén hegesedés, szalag- és ín megvastagodások alakulhatnak ki, melyek a közelben futó idegek nyomását eredményezhetik. Ezt az állapotot már alagút szindrómának nevezhetjük.

Alagút szindrómák

Alagút szindrómának nevezzük, ha valamelyik perifériás ideg a lefutása mentén tartósan nyomás (kompresszió) alá kerül. A nyomás leggyakrabban a jellegzetes anatómia csatornákon történő áthaladása közben alakul ki. Tartósan fennálló, krónikus nyomás következtében az ideg károsodhat, melynek jellegzetes tünetei vannak, végeredményben pedig az ideg maradandóan sorvadhat is. Klinikailag az ideg által ellátott területen zsibbadás, fájdalom, illetve súlyosabb esetben funkciókiesés is jelentkezhet.

Az ínhüvelygyulladás típusai

A két fő típus megnevezésével a beteg találkozhatnak más helyeken is, így ezek pontosítása szükséges. Az egyik típus a fibrines, a másik típus a gennyes ínhüvelygyulladás.

A fibrines típus leggyakrabban egyoldalú megerőltetés miatt alakul ki, főleg monoton, ismétlődő mozgásokkal járó munkát végzők esetében. Viszonylag enyhébb formában is jelentkezhet, általában a gyógyulási hajlam jó.

A gennyes típus bakteriális fertőzés következtében lép fel. A tünetek gyorsan alakulnak ki, jelentős a fájdalom is. Az érintett végtag pirosas, duzzadt, meleg. Magas lázzal, hidegrázással járhat. A lehetséges szövődmények, tovaterjedés miatt mielőbb orvosi közbeavatkozás és kezelés szükséges.

A gennyes típus bakteriális fertőzés következtében lép fel. A tünetek gyorsan alakulnak ki, jelentős a fájdalom is. Az érintett végtag pirosas, duzzadt, meleg. Magas lázzal, hidegrázással járhat. A lehetséges szövődmények, tovaterjedés miatt mielőbb orvosi közbeavatkozás és kezelés szükséges.

Ínhüvelygyulladás kezelés

Enyhébb esetekben, először fellépő ínhüvelygyulladás esetén általában pihentetés és vizes borogatás is elég lehet. A gyógyulás lassú folyamat, pár nap alatt a tünetek nem szűnnek meg teljesen. Bizonyos esetekben akár a végtagsínezése is szóba jöhet, így helyezve nyugalomba a végtagot. Gyógyszeres fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként a nem szteroid gyulladásgátlók használhatóak, ezek lehetnek vényre vagy anélkül is kaphatóak. Ínhüvelygyulladás kezelése krémekkel is megkísérelhető. A krémek általában gyulladásgátló és fájdalmat csökkentő hatóanyagokkal rendelkeznek, melyek helyileg felszívódva fejtik ki hatásukat.

Elhúzódó gyulladás esetén egyéb kezelések is szóba jöhetnek, köztük a masszázs, valamint az érintett terület speciális tornáztatása és ezáltal az idegek mobilizálása. Elektromos és ultrahangos kezelések gyulladáscsökkentő és izomlazító hatásúak. 

Klinikailag és elektrofiziológiailag egyértelmű, jelentős fájdalmat-zsibbadást, vagy objektív neurológiai károsodást okozó esetekben műtét lehet javasolt, amennyiben az ínhüvelygyulladás alagútszindrómával is párosul. Ilyen fajta műtétet idegsebészek és ortopéd sebészek végeznek. A műtéti megoldás a decompressziós beavatkozások közé tartozik, mivel az ideget a nyomás alól felszabadítják.

Fertőzéses, például bakteriális esetekben mielőbbi orvoshoz fordulás javasolt, mivel sok esetben a kezelés fontos eleme az antibiotikus kezelés és a sebészi beavatkozás is. Antibiotikumot csak az orvos utasítása alapján szabad alkalmazni, azt is megfelelő típusban.

Az ínhüvelygyulladás megelőzése

A legfontosabb eleme a megelőzésnek a monoton, ismétlődő mozgások kerülése, ha ez elkerülhetetlen a kezek felváltott használata javasolt. Napjainkban a túlzott telefon és számítógép használat miatt az ínhüvelygyulladás előfordulása is növekszik. (A mobiltelefonokhoz egy másik mozgásszervi probléma is kapcsolható.) Ezek mérséklésével a gyulladás kialakulása is megelőzhető. Érezhető megerőltetés után tartósabb pihentetés javasolt, mielőbb gyulladáscsökkentő szerek, krémek használata a gyulladás továbbhaladásának megelőzése céljából. A kulcs a mielőbbi felismerés, mely fertőzéses eredet esetén kiemelt fontosságú.

Idegsebészhez vagy kézsebészhez forduljunk?

Az ínhüvelygyulladás következtében kialakuló alagútszindrómák sebészi kezelésével idegsebészek és otropéd sebészek (kézsebészek) is foglalkoznak. Mivel az alagút szindrómák klinikai képéhez a csontos/szalagos képletek és idegek érintettsége is hozzájárul, így ez a betegségcsoport határterületi kérdés, de mindkét sebészszakma kiválóan képes a műtétet elvégezni.

Alagút szindrómák esetén segítséget az alábbi elérhetőségeken kérhet:

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük