Lábfájdalom gerincsérv műtét után: mit kell tudni róla?

A gerincbántalmak, köztük a porckorongsérv egyik jellegzetes tünete lehet a végtagokba sugárzó fájdalom. Ágyéki porckorongsérv esetén általában az alsó végtagokat érinti, és más tényezők mellett éppen ez az erős fájdalom akár jelezheti a műtéti beavatkozás szükségességét. Gerincsérv műtét után a lábfájdalom rövid távon gyakori, ám ha ez a fájdalom hosszú távon is fennáll, az további orvosi vizsgálatot és kezelést igényelhet.

gerincsérv műtét után
Gerincsérv műtét utáni lábfájdalom

A gerincsérv műtét utáni fájdalom típusai és okai

Több oka is lehet annak, ha lábfájdalom jelentkezik a gerincsérv műtét után: 

Fájdalomérzet közvetlenül a műtét után

Közvetlenül a műtét után jelentkező fájdalom, az ún. posztoperatív fájdalom, ami a legtöbb esetben természetes velejárója a műtét utáni regenerációs folyamatnak. 

Gyakran a sebészeti manipuláció és az ideggyulladás következménye. A műtét során ugyanis az ideget el kell tartani, miközben a sérvet ki kell emelni az ideg alól. A manipuláció kis mértékben begyullaszthatja az érintett idegeket, melynek hatása közvetlenül a műtét után jelentkezhet és rövid ideig tart. A fájdalomérzet általában erősödik a műtét utáni második vagy harmadik napon, majd idővel elmúlik. 

Egy másik ok, amely magyarázatot adhat a műtét utáni fájdalomra, az ideg gyógyulási folyamatának beindulásához köthető. Ez általában a nagyobb sérvek és hosszan tartó nyomás esetén fordul elő, amikor az ideg felszabadul a nyomás alól és elkezd regenerálódni. A fájdalom elsősorban az izomlázhoz hasonló görcsökben nyilvánul meg. Erős fájdalom esetén forduljon orvoshoz!

Lábfájdalom hetekkel a gerincsérv műtét után

A hetekkel a műtét után jelentkező lábfájdalmat kiválthatják a fizikoterápiás gyakorlatok, és magát az idegregenerációt is kísérheti a fent említett görcsös izomláz típusú fájdalom.

Ha a fájdalom a műtét után hosszabb ideig fennáll (>6 hét), az jelzi, hogy további vizsgálatra lehet szükség. Az MRI segíthet tisztázni az érintett terület állapotát és a tartós fájdalom kiváltó okát.

Ha Ön gerincsérv műtét után tartós lábfájdalmat tapasztal, és szakértői tanácsra vagy kezelésre van szüksége, ne habozzon segítséget kérni. A fájdalom hátterének megértése és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében foglaljon időpontot vizsgálatra, terápiára vagy konzultációra.

2 hozzászólás

  1. Tisztelt Doktor Úr!
    Engem március 13-án műtöttek ágyéki gerinccsatorna szűkülettel, amivel 4 hónapja szenvedtem. Fájt a lábam olyannyira, hogy gyógyszerek mellett 2-3 percet bírtam fájdalom nélkül állni, utaán le kellett feküdnöm. A műtét után valamivel jobb lett, azonebn az a fentlét 8-10 percre tolódott, illetve volt, hogy gyógysuer szedése mellett 20 percet is bírtam sétálni. Sajnos úgy veszem észre, hogy az állapotom nem javul. Nem tudom, mennyire normális ez, hogy még mindig elég nagy fájdalmaim vannak, amit a műtét sem múlasztott el. Vagy legyek türelmes, hiszen elég sokáig volt nyomás alatt az ideg.
    Gyógytornát a kórházban nem kaptam, illetve azt mondta az orvosom, rehabilitáció sem szükséges az ilyen dekompressziós műtéteknél.
    Mit tegyek? Kihez forduljak, hogy megszűnjenek a fájdalmaim?
    Zalában lakom.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Gyöngyi

    • Mindenképpen kellene egy kontroll MR, hogy mi a helyzet az operált résszel. Annak birtokában lehet a továbbiakat meghatározni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük