Korábban már szó esett arról, hogy gerincbetegségek, köztük a porckorongsérv egyik jellemző tünete lehet kisugárzó fájdalom a végtagok irányába. Ágyéki porckorong-sérvek esetén a fájdalom jellemzően az alsó végtagok irányába sugárzik. Önmagában az erős fájdalom is képezhet műtéti indikációt egyéb tényezők mellett.

Külön említést és tárgyalást igényel, amikor ez a kisugárzó fájdalom műtét után jelentkezik, mely rövid távon akár lehet természetes, hosszú távon azonban további megoldásokat igényelhet.

 

gerincsérv műtét után

 

Gerincsérv műtét utáni lábfájdalom, közvetlenül a műtét után

Az első eset, amikor a betegek műtét után kisugárzó fájdalmat említhetnek rögtön műtét után szokott fennállni. Sok esetben ez természetes jelenség. Egyrészt okozhatja a műtét közbeni sebészi manipuláció, ugyanis az ideget műtét közben „el kell tartani” és alóla a sérvdarabot eltávolítani. Ez a manipulációs hatás rögtön műtét után jelentkezhet, ugyanis kimértékben az ideg begyulladhat. Jellemzően műtét utáni 2-3. napon szokott a legrosszabb lenni, de idővel oldódik a fájdalom. Másik ok lehet, mely magyarázhatja a műtét után fellépő fájdalmat az ideg „gyógyulásának” megkezdésével állhat összefüggésben. Nagyobb sérvek és hosszabb ideje fennálló nyomás után az ideg felszabadul a kompresszió alól és megkezdődik regenerációja. Ilyenkor főleg izomlázszerű, görcsös fájdalom jelentkezik. Erős fájdalmak esetén mindenképp szükséges a kezelőorvossal is egyeztetni.

Gerincsérv műtét utáni lábfájdalom, néhány héttel a műtét után

Következő eset, amikor a fájdalom a műtétet követő pár hetes időszakban áll fenn. Ebben az időszakban megkezdődik a gyógytorna is, de önmagában az ideg regenerációját is kísérheti a már említett izomlázszerű görcsös fájdalom. Ha a fájdalom jellege pont olyan mint műtét előtt volt vagy egyéb tünetek is újonnan megjelennek, akkor érdemes a kezelőorvossal konzultálni, mivel ez már egyéb problémákat jelezhet. 

A műtét után hosszabb távon (>6 hét) fennálló fájdalmak esetében már mindenképp további kivizsgálás lehet szükséges. A vizsgálat részeként egy MR segít tisztázni, hogy az operált területen milyen folyamatok játszódtak le (hegesedés/kiújulás?) és mi lehet az oka a nem múló fájdalmaknak.