Tünetek, melyekre figyelni kell ágyéki gerincbetegségek esetén

Egy újonnan kialakult és diagnosztizált gerincbetegség ijesztő lehet minden beteg számára. Sok beteg hirtelen nem tudja hova forduljon panaszával és mik azok a tünetek, amik bajt jelezhetnek. A jelenlegi cikk összefoglalja a főbb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Műtét vagy nem műtét?

A gerincbetegségek és panaszok hazánkban rendkívül gyakoriak, minden harmadik ember érintett lehet benne. Napjainkban a gerincbetegség már a második leggyakoribb betegségcsoport a magas vérnyomás után és a gerincfájdalmak az egyik leggyakoribb okai a táppénzeknek.

A magas előfordulási arány ellenére pozitív tény, hogy a gerincbetegségeket megközelítőleg 80 százalékban lehet műtéti beavatkozás nélkül kezelni/kordában tartani. Fontos kiemelni azonban, hogy a gerincpanaszok krónikus betegségnek számítanak, így egy-egy kezelés nem elég a panaszmentes állapot eléréséhez, tartósan kell foglalkozni velük. Gyakran hallom a betegektől, hogy „de én már tornáztam és nem használt”, mely az egyik leggyakoribb tévhit.

Az említett 80 százalék mellett megközelítőleg 10 százalékban kerül sor gerincsebészeti műtétre és a maradék 10 százalék pedig a kevésbé invazív megoldásokat foglalja magában.

Mikor van szükség műtétre?

Két tünetcsoportra érdemes figyelni, melyek a legtöbb esetben sürgős műtéti megoldást igényelnek:

  • teljes vagy részleges „bénulásos” tünetek
  • vegetatív tünetek = széklet és/vagy vizelési zavarok

„Bénulásos” tünetek

Gyakran tapasztalom a rendelésen, hogy a betegek fejében a „bénulásos” tünetek egyenlőek a tolókocsiba kerüléssel. Teljes, mindkét oldali alsó végtag bénulásával járó állapotok leginkább magasabb gerincszakaszon (háti, nyaki) jelentkező betegségek esetén alakulhatnak ki. Ágyéki betegségek esetén legtöbbször részleges „bénulásos” tünetek jelentkezhetnek, például combgyengeség, lábfejbénulások, melyek habár nem járnak „tolókocsiba” kerüléssel, mégis a mindennapi életet megnehezíthetik.

Mindezek miatt sürgős műtéti indikációt jelentenek az újonnan kialakult részleges izomgyengeséggel járó tünetek. Ilyenkor 48-72 órán belül meg kell történnie a műtétnek, ugyanis minél több ideig áll fenn az idegi kompresszió, annál nagyobb mértékű lehet az idegi károsodás.

Széklet és/vagy vizelet panaszok

Szerencsére ezek a súlyos tünetek kis százalékban jelentkeznek. Az újonnan kialakult akaratlagos vizelet- és/vagy székletindítási képtelenség, vagy csak erőlködésre, illetve az alhas kompressziójára meginduló vizelés azonnali műtétet igényelnek.

Mi a helyzet a fájdalommal és zsibbadással?

Mindkét tünet nagyon gyakori gerincbetegségek esetén és kellemetlen a betegek számára. A fájdalom és zsibbadás nem minden esetben igényel műtétet, relatív műtéti indikációknak tekinthetők. Relatívak, mivel a beteggel egyeztetve történik döntés a műtéti kezelésről. Erős fájdalmakkal járó gerincbetegség, ha a szakszerű és megfelelő idejű konzervatív kezelés eredménytelen, a fájdalom miatt a beteg aktivitásában korlátozott, munkaképtelen, akkor a beteg műtét iránti kérelme vagy a műtéttől való tartózkodása jelentős szerepet játszik a műtéti javallatban.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük