A terhességi gerincfájdalmakról részletesen

A terhességi gerincfájdalmakról részletesen

A fájdalmak előfordulási gyakorisága

A derékfájdalmak bármely életkorban előfordulhatnak, de idősebbekben egyre növekszik gyakorisága. Napjainkban egyre fiatalabb korosztályban (18-35 év közötti korcsoport) is számolni kell kialakulásával. Világviszonylati adatok szerint 90 százalék annak az esélye, hogy egy ember élete során legalább egyszer derékfájástól szenvedjen. Várandósok esetében még nagyobb a derékfájdalmak előfordulási gyakorisága (szemben az eleve is magas átlagos 32-33 százalékkal), megközelítőleg a leendő kismamák 50-70 százaléka tapasztal panaszokat a terhesség ideje alatt. Sokan a terhességi derékfájdalmakat „normális” vagy „vele járó” jelenségnek tekintik, ugyanakkor az érintettek majdnem kétharmada jelentős fájdalmakat tapasztal, egytizedükben a fájdalmak súlyosak, mozgásukban korlátozzák őket, valamint szülés után 2 évig is fennmaradhatnak. A fájdalom terhesség alatt, leggyakrabban a 22. hét körül jelentkeznek és az 5-7. hónap között tetőznek, de több kismama már az első trimesztertől kezdve eleinte enyhe háti/deréktáji diszkomfortot, később pedig már fájdalmak jelentkezését is tapasztalhatja.

A terhességi gerincfájdalmak típusai

A derékfájdalom terhesség alatt típusainak ismerete és megfelelő elkülönítése fontos, ugyanis a kezelések különböznek az egyes esetekben. Ritkán kombináltan, egymással egyidejűleg is előfordulhatnak. A három fájdalom típus:

1. Ágyéki derékfájdalom terhesség alatt

A terhesség során jelentkező derékfájdalom jellege megegyezik a kopásos gerincbetegségek következtében kialakuló panaszokkal. A legenyhébb formájának a háti diszkomfortot tartják. Háti diszkomfort alatt azt értjük, ha tompa fájdalom tapasztalható a derékszakaszon. A fájdalom hosszabb és nagyobb megterhelés után jelentkezik. A betegek az ágyéki szakaszt merevnek, gyengének és fáradékonynak érzik. A diszkomfort utáni következő csoportot a lumbágó képezi. A lumbágó az ágyéki gerincszakaszon, esetleg onnan kiindulva felfele vagy lefele sugárzó egyénileg változó erősségű fájdalmat jelöl. A fájdalom fenéktájékra, csípő és lágyék irányába is sugározhat. Mozgásokra a panaszok felerősödhetnek. Ha a fájdalom nemcsak helyileg alakul ki, hanem lejjebb az alsó végtagok irányába is lesugárzik, akkor már isiászról beszélünk.

2. Hátsó kismedencei fájdalom

A hátsó kismedencei fájdalom négyszer gyakrabban fordul elő a terhesség alatt, mint az ágyéki derékfájdalom. Intenzitása legtöbbször erős és az egyik fő oka a fizikai inaktivitásnak a kismamák részéről a terhességi időszak alatt. A fájdalom derék vonaltól (csípőlapátok) lefelé a farpofák irányában jelentkezhet, akár az alsó végtagok hátsó felszínén is tapasztalható, de a térdek alá legtöbbször nem terjed (így különíthető el az isiásztól, mely akár a sarkokig is futhat). Lehet egyoldali, de akár szimmetrikusan mindkét alsó végtagon is fennállhat. Meghatározott cselekvések a fájdalmakat jellemzően provokálják:

  • gyakori leülés, ülő helyzetből való felkelés (például amikor kocsiba ki-be száll a kismama)
  • előrehajlással vagy a törzscsavarással járó mozgások
  • lépcsőzés
  • ágyban való forgolódás

A hátsó kismedencei fájdalom gyakrabban jelentkezik olyan hölgyekben, akik terhességüket megelőzően tartós ülőmunkát végeztek (például számítógép előtt) vagy munkájukat álló helyzetben végezték gyakori hajlongással (például pénztárosi munka), de természetesen ettől eltérő munkakörök esetén is előfordulhat. További rizikótényező lehet a túlzott súlygyarapodás a terhesség alatt vagy egyéb anatómiai okok megléte (például gerincferdülés, lábhossz különbségek, stb.)

3. Farokcsonti fájdalom

A farokcsont 4-6 db csigolya összecsontosodásából jön létre a gerinc legalsó szakaszán, azonban egyes személyekben a csigolyák között szalagos-ízületes összeköttetések is megmaradhatnak. Felfelé a farokcsont a keresztcsonthoz kapcsolódik (mely 5 db keresztcsonti csigolya összecsontosodásából alakul ki) és a köztük lévő ízület minimális mozgásokat enged a farokcsontnak is. Sokáig úgy gondolták a farokcsont evolúciós maradvány és különösebb funkciója nincs, azonban biomechanikai vizsgálatok bizonyították ennek ellentétét. Szerepet játszik a stabilitás fenntartásában ülés során, mert a két ülőgumóval együtt 3 ponton ad támasztékot a testnek ülő helyzetben. A farokcsonthoz medencefenéki izmok is tapadnak, mely hozzájárul a sétáláshoz-futáshoz, de szerepe van például a székletürítési folyamat támogatásában is. A farokcsonti fájdalom általában jól körülhatárolható területen jelentkezik a gerinc legalsó részén (gyakran a farokcsont tapintható is a bőrön keresztül). A terület körüli szövetek feszesek is lehetnek, de a fájdalom általában nem sugárzik ki az alsó végtagok irányába. Ülés, szexuális aktus, valamint székletürítés jellemzően provokálja a fájdalmakat.

Mikor forduljon szakemberhez?

Fontos annak figyelembevétele, hogy a derékfájdalom terhesség alatt tartós mozgáskorlátozottság növelheti a szülészeti komplikációk előfordulását, például növeli a trombózis kockázatát. A fájdalmak miatti alvási nehézségek növelhetik bizonyos gyulladásos paraméterek szintjét, így akár koraszüléshez is hozzájárulhatnak. Pihenés ellenére 1 hét alatt nem javuló fájdalmak esetén javasolt az orvosi konzultáció. Időben történő felismeréssel, a kiváltó okok azonosításával a fájdalmak súlyosbodása megelőzhető! Pontos diagnózissal pedig megválasztható a leghatásosabb kezelési mód.

A fentebbi tanács csak az önmagában helyileg a gerincnél tapasztalható fájdalmakra vonatkozik. Amennyiben a gerinc fájdalmakat alsó végtagokba kisugárzó fájdalom, zsibbadás és/vagy izomgyengeség kíséri, azonnali orvosi vizsgálat javasolt.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük