Ülőidegzsába

Ülőidegzsába

Az ülőidegzsába köznyelvi fogalom, mely valójában kisugárzó fájdalmat jelöl. Eredetileg a deréktájról az alsó végtagok hátsó részén lesugárzó fájdalmat jelenti, mely leggyakrabban porckorongsérvek által okozott idegi nyomás miatt jelentkezik.

A porckorongsérvek kialakulásáról már írtunk korábban részletesen. A porckorongsérvek által okozott tünetek az idegi nyomással állnak összefüggésben. A nyomás miatt az ideg nem tudja normális funkcióját ellátni, továbbá az ideg lefutása mentén fájdalom jelentkezik. A fájdalom jellege görcsös, késszerű is lehet.

A fájdalom lefutásából (vagyis hol jelentkezik a végtagon) következtetni lehet az érintett idegre. Eredetileg az ülőideg az S1-es ideget jelöli, mely az alsó végtag hátsó részén fut le, akár a sarkakig. Napjainkban ugyanakkor ettől eltérő lefutású fájdalmak esetén is (pl. alsó végtag oldalsó részén) használják az ülőidegzsába fogalmat az érintettek. Amennyiben nem ismert a fájdalmat kiváltó ok, mielőbb orvosi kivizsgálás javasolt, mivel a diagnózis birtokában kezdődhet meg a legmegfelelőbb kezelés.

Gerincvizsgálatra be tud jelentkezni:

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük