A gerinc védelme a házimunkák során

Minden gerincbeteget érdekel, hogyan lehet az otthoni feladatok, házimunkák során a gerincbetegségeket elkerülni, fájdalmakat megelőzni. A következő cikkben ezt járjuk körbe részletesen.

A helyes emelés a házimunkák során

Az első és legfontosabb feladat a nehéz súlyok emelésének limitálása. A nehéz fizikai munka a gerinc teljes egészét megterheli, hosszabb távon a gerinc elhasználódásához és kopásos (degeneratív) elváltozásaihoz vezet. A nem megfelelő emelési technika a gerincbetegségek gyors rosszabbodásához, hirtelen kialakuló fájdalmakhoz vezethet. Mindezek miatt javasolt a nehéz fizikai munka csökkentése, nagyobb súly emelése során megfelelően végzett emelési technika kivitelezése.

Helyes emelési technika során combból kell a tárgyakért hajolni és nem derékból. A combok hajlása során amennyire csak lehet a derekat és a hátat megfeszítve, egyenesen kell tartani, hasizmunkat is feszítsük be, így adva a legnagyobb védelmet a gerincnek. A felemelkedés során a tárgyat a testünkhöz minél közelebb tartsuk és a combok erejével emelkedjünk fel. Ha az emelés során csípőn és ágyéki szakaszunk előre billen, akkor testünknek az a tárgy túl nehéz testünknek, így kérjünk segítséget. Ilyen előre billent állapotban az ágyéki gerincszakasz fokozottan sérülékeny.

a helyes emelési technika a házimunkák során

A nehéz súlyok megtartása a házimunkák közben

Ha nehéz tárgyat kell tartanunk kezünkben vagy egyik szobából a másikba cipelnünk, akkor a tárgyat testünkhöz minél közelebb tartsuk. Minél távolabb tartjuk a tárgyat törzsünktől, annál jobban terhelődik a gerinc. A tárgy tartása során kerüljük a gerinc csavaró mozgásait, mivel ilyenkor a porckorongokat terhelnénk túl és okoznánk benne sérüléseket.

Pakolás

Mosógépbe való pakolás, kisebb tárgyak pakolás vagy felmosás során ugyanazok az elvek érvényesek, mint az emelési technikánál. Hát és hasizmainkat tartsuk feszesen, gerincünk maradjon egyenes. Felmosás során lehet felmosó botot használni, kézzel való felmosásnál térdelő pozícióban párna is rakható a térdek alá, azok védelme érdekében.

Kerti munkák

A kerti munkák végzése során a gerinc csavarodásával járó mozdulatok (például kaszálás) kerülendőek, ugyanis azok minden formában túlterhelik a porckorongokat. Sepregetést egyenes gerinccel, csak a kezek mozgatásával végezzük. Gyomláláshoz, virág ültetéshez térdelő pozíciót vegyünk fel, ha kényelmetlen, akkor párnát helyezhetünk térdeink alá. Semmiképpen se derékból hajolva végezzük a feladatokat órákon keresztül.

Hagyjon üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem: