A gerincnyújtó pad és a gerincnyújtás

Napjainkban egyre szélesebb körben használják a degeneratív (kopásos) gerincbetegségek (köztük például a porckorongsérvek) kezelésében a gerincnyújtó feladatokat vagy gerincnyújtó gyógyászati segédeszközöket.

Orvosi szempontból a gerincnyújtás szerepe alapvetően kettős. Kopásos gerincbetegségek esetén a gerinc megbomlott mechanikai stabilitása miatt a szervezet reflexszerűen a gerinc melletti izomzat feszítésével válaszol. A tartós feszített izomállapot idővel görcsös összehúzódást eredményez és fájdalmat generálhat. A gerincnyújtás segít az izomzatnak ellazulni, így idővel a görcsös fájdalom csökkenhet. A kopásos gerincelváltozások közé tartoznak azok az állapotok is, amikor az ideggyökök csontos kilépési csatornája eleve szűkebb vagy azt a bedomborodó porckorongsérv szűkíti be. Az ideggyökök nyomása a végtagokra kisugárzó fájdalmat generálhat. A gerincnyújtás ebben az esetben a csontos kilépési csatornákat tágítja, így az ideggyökök a nyomás alól felszabadulhatnak, és a fájdalmak csökkenhetnek.

Mi is valójában a gerincnyújtó pad?

A gerincnyújtó pad speciális kialakítású gyógyászati segédeszköz, melynek szerepe a gerinc alkotóelemeinek és a gerinc melletti izomzat nyújtásában van. A gerincnyújtó padok általában állítható magasságúak, a beteg háton fekvésben helyezkedik el az eszközön. A lábak és test rögzítése után fokozatosan lehet billeni a kívánt pozícióba, a feladat végpontján a lábak magasabb helyzetben vannak, mint a fej. A speciális helyzetben a gravitációs erőt és a test saját súlyát felhasználva nyúlnak a gerincoszlop alkotóelemei. A fejjel lefelé való helyzet miatt gyakran denevérpadnak is nevezik az eszközt, utalva a denevérek egyedi testhelyzetére.

gerinckezelés röntgenű

Mire kell figyelni a gerincnyújtó padok használatánál?

A gerincnyújtó padok használatánál a legfontosabb szempont, hogy csak a megfelelő esetekben alkalmazzák a betegek. Alapos orvosi vizsgálat és a képalkotó felvételek (CT, MR) áttekintése alapján lehet csak ajánlani a gerincnyújtást, ugyanis bizonyos állapotok fennállása esetén még a fájdalmak fel is erősödhetnek.

A feladat végzése során nagyon óvatosan kell eljárni, kerülni kell a hirtelen mozdulatokat. A gerinc ilyen kifeszített állapotában egy-egy rossz mozdulat a gerincbetegség rosszabbodását is eredményezheti.

A gerinc óvása mellett a testi épségre is fokozottan figyelni kell, ugyanis a fejjel lefelé való helyzetben nagy lehet a sérülésveszély, a feladat megkezdése előtt a megfelelő rögzítést többször ellenőrizni kell.

Összefoglalva elmondható, hogy a pozitív hatások mellett a gerincnyújtó padok veszélyeket is hordoznak magukban, amelyek azonban kellő körültekintéssel kiküszöbölhetőek. A gerincnyújtó padok használata megkísérelhető és amennyiben a beteg jótékony hatásról számol be, tartósan is alkalmazhatóak. Kellemetlen érzések, a fájdalmak erősödése esetén a gerincnyújtás ellenjavallt a továbbiakban. Végezetül pedig fontos azt is figyelembe venni, hogy kopásos gerincbetegségek esetén a betegek által megélt fájdalmaknak általában több komponense van, melyek nem mindegyikére hatásos a gerincnyújtás, így többségében teljes gyógyulás sem érhető el a gerincnyújtó padokkal.

2 hozzászólás

  1. Tisztelt Dr.Czigléczki Szeretném használni a gerincnyújtó padot de tüdöemboliára vérhígitót szedek és olvastam hogy azzal nem ajánlott.2008-ban már volt nyakigerinc műtétem valami caige müanyagot be is helyeztek.De 1-1,5 éve a derekam fáj nagyon ami a térdemig kisugárzik.Mr vizsgálatokat orvosokat végigjártam műteni nem kell.De már nagyon fájdalmas az állás és járás is ezért szeretném használni a gerincnyújtó padot ha nem nagyon ajánlott legalább 45°-ban mert jó véleményeket olvastam róla.Véleményét és válaszát előre is köszönöm tisztelettel Kovács József

    • Kedves József!
      Valóban ilyen társbetegség esetén nem ajánlott, panaszaira számos egyéb konzervatív kezelés szóba jöhet, köztük pl a célzott gyógytorna is. Inkább azok közül válasszon egészsége érdekében 🙂

Hagyjon üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem: