A gerincsérv tünetei

A csigolyákközti résben elhelyezkedő porckorongok biztosítják a gerinc mozgékonyságát, ugyanakkor megfelelő stabilitást is biztosítanak a gerincnek. A porckorong egyik leggyakoribb megbetegedése az a klinikai állapot, amelynek neve porckorongsérv vagy gerincsérv. A sérvek általában kopásos (degeneratív) gerincbetegségek talaján alakulnak ki és egyre fiatalabb életkorban megfigyelhető előfordulásuk.

Milyen tüneteket okoznak a porckorongsérvek?

A porckorongsérvek által okozott tünetek azzal vannak összefüggésben, hogy milyen idegi képleteket helyeznek nyomás alá. Az idegek ezáltal vagy fokozott ingerületbe jöhetnek (például zsibbadás, érzészavar) vagy nem tudják normális funkcióikat elvégezni. Attól függően, hogy a sérv melyik szakaszon alakul ki más-más idegek működési zavara alakulhat ki. Leggyakrabban sérv az ágyéki gerincszakaszon alakul ki, mivel ez a gerinc leginkább terhelésnek kitett szakasza.

Ágyéki porckorongsérvek tünetei

Gyakori tünet a derékfájdalom vagy más néven lumbágó, mely a kopásos gerincelváltozások miatt alakulnak ki. Az idegi nyomás leggyakoribb következménye a kisugárzó fájdalom vagy a köznyelvben isiásznak ismert állapot, valamint a zsibbadás. A kisugárzás és zsibbadás az érintett ideg lefutása mentén tapasztalható, a betegek különböző módon írják le a fájdalmat (például késszúrás szerű vagy görcsös fájdalom, stb.) A fájdalmak miatt tartási rendellenességek alakulhatnak ki, melyek hozzájárulnak a gerinc mellett futó izomzat görcsös állapotához. Az egyes idegek által ellátott izomcsoportok területén bénulásos tünetek alakulhatnak ki az idegi nyomás következtében. A bénulásos tünetek érinthetik az alsó végtagon a combizmokat és a lábfej mozgatását végző izmokat is. A bénulásos tünetek miatt akár a járáskép is megváltozhat, például a lábfej csapódhat. Jelentősebb idegi nyomás következtében széklet és vizelettartási vagy indítási zavarok alakulhatnak ki, melyek jelentős életminőségbeli romlást okoznak a betegeknek .

Nyaki porckorongsérvek tünetei

Nyaki gerincszakaszon kialakult porckorongsérvek esetében szintén az egyik leggyakoribb domináló tünet a nyaki fájdalom. A betegek a nyakukat mereven tartják vagy eleve már reggel nyaki fájdalomra ébrednek. A kopásos nyaki elváltozások következtében a betegek nyakukat mereven tartják, így a nyaki izmok görcsös állapotba kerülnek. Akár csak az alsó végtagokon, a felső végtagokon is az ellátott idegeknek megfelelően kisugárzó fájdalom alakulhat ki a váll, alkar vagy akár a tenyér irányába is. Orvosi szempontból az egyik legfontosabb tünet az idegi nyomás által kialakult izomgyengeség a felkar, alkar vagy tenyér izmaiban. Nyaki porckorongsérv esetén érdemes azt is megemlíteni hogy ha nagy méretűek és középvonaliak, akkor jelentősen beszűkíthetik a gerinccsatornát. A nyaki szakaszon ezáltal minden lefelé futó ideg működését akadályozhatják, így alsó végtagi tünetek, például járászavar, járásbizonytalanság és alsó végtagi izombénulás tünetek is kialakulhatnak. Ilyen esetekben általában már az MR felvételen jelzavar is megjelenik a nyaki gerincvelőben, melyet myelopathia-nak nevezünk. Myelopathia esetén sürgető műtét szükséges és a műtét utáni rehabilitáció is általában hosszabb.

Háti porckorongsérvek tünetei

A háti gerinc szakaszon kialakuló sérvek ritkábbak, melyek többsége középvonali elhelyezkedésű. A gerinccsatornát beszűkítve a gerincvelő nyomás alá kerül, mely miatt alsó végtagi bénulásos és zsibbadásos tünetek, vegetatív zavarok (széklet, vizelet problémák) alakulhatnak ki.

porckorongsérv tünetei

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem: