Gerinctorna gyakorlatok: gyakorlat ülőmunkát végzők számára

A gerinctorna gyakorlatok segítségével egyszerűbbé, kényelmesebbé teheti hétköznapjait. Ülőmunka esetén a gerinc fokozott terhelésnek lehet kitéve, mivel a teljes felsőtest súlya az ágyéki gerincre nehezedik. A káros hatás felerősödik, ha a betegek nem figyelnek a megfelelő gerincgörbületek fenntartására.

gyógytorna gyakorlat

Gerincbetegségek megelőzése egyszerűen

A gerincbetegségek megelőzésének fontos eleme, hogy az ülőmunkát végzők lehetőség szerint kerüljék a több órán keresztüli monoton üldögélést. További fontos lépés, hogy munka közben az ülés káros hatásait a megfelelő gyógytornával ellensúlyozzák. Minden 1-2 órában érdemes felkelni és átmozgatni a törzs és hátizomzatot.

Az alábbiakban egy olyan feladatsor kerül leírásra, melyet akár ülve is végezhetnek és átmozgatja a nyaki, hát és törzsizomzatot.

Egy gerinctorna gyakorlat, amit bármikor kipróbálhat

  • Ülő helyzetben dőljön a szék támlájához, figyeljen arra, hogy háta egyenes legyen.
  • Kulcsolja össze kezeit, majd az összekulcsolt kezekkel fogja meg nyaka hátsó részét. A könyökök nagyon fontos, hogy mindig előre nézzenek és végig a kezekkel támasszuk a nyakat, így elkerülhetjük a sérüléseket.
  • Dőljön hátra a székben és nyakát is próbálja meg hátra felé dönteni. Az összekulcsolt kezek miatt egy ponton túl már nem fog tudni jobban hátradőlni, de közben kellemes húzó érzést fog a hátában érezni.

A gyógytorna feladat kulcseleme az előre néző könyökök és a végig összekulcsolt kezek.

Mindezek nélkül nyakát ne feszegesse hátrafelé, mert sérülések alakulhatnak ki!

Ha további otthoni, vagy irodai gerinctorna gyakorlatok érdeklik, kattintson a gombra:

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük