Gerincvédelem alternatív székek segítségével

A gerincvédelem kritikus dolog napjainkban, azonban sok beteg nem engedheti meg magának a drága kiadást egy ergonómiai székre. Számos egyéb alternatív ülésre alkalmas eszköz is elérhető, érdemes mindegyiket egyenként tesztelni, hogy kinek melyik lehet hatásos a munkája során.

Térdepelő szék

A térdepelő szék nem rendelkezik háttámlával, a használó térdein és fenekén támaszkodik. A térdelő helyzetben a csípő előre felé mozdul el, így tartva a hátat, vállakat és nyakat a helyes pozícióban. A gerincre ható erő így csökken, a kismedencére és térdekre helyeződik át a súly. Önmagában az térdepelő székekkel kapcsolatos feltevés helyes, mégis sokaknak kényelmetlen pozíciót jelent és túlzottan igénybe veszi a térdeket.

Nyeregszék

A „nyeregszék” pontosan ugyanúgy néz ki, mint a lovaglás során használt nyereg, esetenként még az alsó hátat támasztó támla is csatlakozik hozzá. A nyeregszék használata közben a test az állás és a normál ülés közti pozícióban van, a lábak természetesebb helyzetet vesznek fel. A „lovaglószerű” póz erősíti a hátizomzatot, jótékony hatással van a keringési rendszerre és megakadályozza a székben való előrecsúszást, ami a normál székek esetén tapasztalható.

Fitball

A „fitball” alternatív lehetőség azoknak, akik „aktívan” szeretnének ülni. Kezdetben nehéz lehet egyeseknek megszokása, de előnye, hogy állandó stimuláció alatt tartja a hátizomzatot. A hátizomzat az állandó mozgás miatt erősödik, görcse oldódik és mindez segít fenntartani a helyes testtartást. A megfelelő fitball kiválasztása során figyelnünk kell, hogy talpaink teljesen a földre érjenek sarkainkkal, a comboknak a lábszárrakkal derékszöget kell bezárni és az ülés során a fej-hát-medence mindig egy vertikális síkban legyen. Általánosságban minél nagyobb valaki testmagassága, annál nagyobb átmérőjű labda szükséges. A használat során a labdák veszítenek levegőtartalmukból, így annak folyamatos pótlása szükséges. Minél kevesebb levegő van egy labdában annál könnyebb ülni rajta, mert egyre stabilabbá válik, viszont ezzel egy időben egyre kevésbé hat a hátizomzatra.

Denevérpadokhoz hasonló székek

A denevér padokhoz hasonlóan léteznek olyan székek is, melyekben a betegek reklinált, fordított helyzetben tudnak ülni. A fordított „fej lent, láb fent” pozícióban a gravitáció hatására mind a hátizomzat nyúlik, mind a szétfeszítő hatás miatt a gerinc nyúlik, így fájdalomcsillapító hatása lehet bizonyos gerincbetegségekben (például egyes szűkületekben). A székhez csatlakoztatható asztal, melyen komputerrel tudnak a használók dolgozni vagy akár könyvet olvasni.

Rengeteg lehetőség létezik a gerincvédelem kapcsán

Mindebből látszik, hogy rengeteg lehetőség közül lehet választani, hogy az ülést is kedvezővé tegyük. Egyénileg szükséges tesztelni, melyik a legkellemesebb. Sok beteg maradna a hagyományos székeknél és nem szeretne ilyenekre áldozni, természetesen az is megvalósítható, de a helyes ülési technika elsajátítása szükséges!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük