Mikor kell műteni a gerincsérvet?

Mikor kell műteni a gerincsérvet?  Attól függ, hogy a konzervatív kezelés nem hoz jelentős javulást, és a betegség tünetei súlyosak vagy tartósak. Általánosságban elmondható, hogy a gerincsérv műtéti kezelését akkor fontolják meg, ha a konzervatív terápia nem hoz jelentős javulást, és a betegség tünetei súlyosak vagy tartósak maradnak. A műtét az utolsó lehetőség, amelyet akkor fontolnak meg, ha más terápiás módszerek nem bizonyulnak hatásosnak. 

Mikor kell műteni a gerincsérvet? 

  1. Tartós, súlyos fájdalom: Ha a fájdalom nem enyhül megfelelően pihenéssel, gyógyszeres kezeléssel, fizioterápiával vagy injekciós terápiával.

  2. Idegi károsodás jelei: Ha a gerincsérv nyomást gyakorol az idegekre, és ez érzészavarokhoz, gyengeséghez, zsibbadáshoz vagy bizonyos izmok diszfunkciójához vezet.

  3. Folyamatosan romló állapot: Ha a tünetek, például a fájdalom vagy az idegi károsodás, folyamatosan romlanak, és nem javulnak a konzervatív kezelések ellenére.

  4. Mozgáskorlátozottság: Ha a gerincsérv miatt jelentős mozgáskorlátozottság vagy akár bénulás alakul ki.

  5. Gyógyszeres kezelés mellékhatásai: Ha a hosszú távú gyógyszeres kezelés mellékhatásai jelentős vagy elfogadhatatlanok a beteg számára.

  6. Az életminőség jelentős romlása: Ha a gerincsérv miatt az életminőség jelentősen romlik, és a mindennapi tevékenységek végzése nehézségekbe ütközik.

Nagyon sok mindentől függ, hogy mikor kell műteni a gerincsérvet, de fontos, hogy folyamatosan foglalkozzunk vele. 

A konzervatív kezelés eredményeként a porckorongsérves betegeknek csupán kb 10%-a kerül műtétre. Az alábbi esetekben viszont a sürgős műtét mellett kell dönteni:

1. Abszolút és sürgős műtéti indikációt jelent a lábfejek bénulását és vizelészavart (akaratlagos vizeletindítási képtelenség, vagy csak erőlködésre, illetve az alhas kompressziójára meginduló vizelés) okozó, az összes gyökeret nyomó sérv, amely hirtelen kiszakadással okozta a súlyos tüneteket.

2. Műtéti indikációt jelent az egyoldali, több ideggyök károsodásával járó porckorongsérv. A műtét sürgetővé válik, ha a fájdalmak mellett lábfej bénulásos tünetek alakulnak ki.

3. Relatív műtéti indikációt jelent az erős fájdalmakkal járó, egyetlen ideggyököt nyomó sérv, ha a szakszerű és megfelelő idejű konzervatív kezelés eredménytelen, a fájdalom miatt a beteg aktivitásában korlátozott, munkaképtelen. Ilyen esetekben a beteg műtét iránti kérelme vagy a műtéttől való tartózkodása jelentős szerepet játszik a műtéti javallatban. Az előző indikációktól eltérően tehát a műtéti javallat bizonyos fokig szubjektív, döntően a beteg véleményétől (fájdalom-küszöbétől, egyéb pszichés tényezőktől) függ.

Ha pedig a porckorongsérv műtétről olvasna kattintson ide. 

A fent említett tünetek valamelyikét tapasztalja? Forduljon sürgősen idegsebészünkhöz!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük