A konzervatív kezelés eredményeként a porckorongsérves betegeknek csupán kb 10%-a kerül műtétre. Az alábbi esetekben viszont a sürgős műtét mellett kell dönteni:

1. Abszolút és sürgős műtéti indikációt jelent a lábfejek bénulását és vizelészavart (akaratlagos vizeletindítási képtelenség, vagy csak erőlködésre, illetve az alhas kompressziójára meginduló vizelés) okozó, az összes gyökeret nyomó sérv, amely hirtelen kiszakadással okozta a súlyos tüneteket.

2. Műtéti indikációt jelent az egyoldali, több ideggyök károsodásával járó porckorongsérv. A műtét sürgetővé válik, ha a fájdalmak mellett lábfej bénulásos tünetek alakulnak ki.

3. Relatív műtéti indikációt jelent az erős fájdalmakkal járó, egyetlen ideggyököt nyomó sérv, ha a szakszerű és megfelelő idejű konzervatív kezelés eredménytelen, a fájdalom miatt a beteg aktivitásában korlátozott, munkaképtelen. Ilyen esetekben a beteg műtét iránti kérelme vagy a műtéttől való tartózkodása jelentős szerepet játszik a műtéti javallatban. Az előző indikációktól eltérően tehát a műtéti javallat bizonyos fokig szubjektív, döntően a beteg véleményétől (fájdalom-küszöbétől, egyéb pszichés tényezőktől) függ.

A fent említett tünetek valamelyikét tapasztalja? Forduljon sürgősen idegsebészünkhöz!