Endoszkópos gerincműtét gerinccsatorna szűkületek és gerincsérv kezelésére

Endoszkópos gerinc műtét
Endoszkópos gerincműtét kezelés

A hagyományos műtéti technikák évtizedeken keresztül alapvető szerepet játszottak a gerinccsatorna szűkületek és a gerincsérv kezelésében. Sok esetben a negatív következmények (pl elhúzódó gyógyulás, a gerinctartó izomzat sérülése stb.) miatt megjelent az igény az orvosok és betegek részéről is új minimálisan invazív technikák például az endoszkópos gerincsebészeti módszerek(endoszkópos gerincműtét technikák) fejlesztésére. 

Korábban már Európában is elterjedtek az 1 munkacsatornát használó endoszkópos eszközök, azonban azok felhasználási köre korlátozott volt. A korlátozottság abból eredt, hogy az egyetlen munkacsatorna kevés manipulációs teret adott a sebésznek és csak meghatározott, szigorú betegszelekció (betegkiválasztás) után voltak alkalmazhatóak.

Legelőször Dél-Koreában kezdték el fejleszteni, majd széles körben használni a 2 munkacsatornás endoszkópot, mely sokkal nagyobb átláthatóságát adta a műtéti területnek, a sebész a két munkacsatornán keresztül nagyobb biztonsággal tudja a műtét végezni. Napjainkban Ázsiai területeken már a gerinccsatorna szűkületek 80 százalékát endoszkópos gerincműtét segítségével oldják meg. E tekintetben Európa kissé lemaradott még, mert szélesebb körben egyelőre csak az 1 munkacsatornás módszerek terjedtek el. Magyarország azonban élen jár a gerincsebészeti technikák alkalmazásában, így hazánkban (Európában szinte legelőször) elérhető vált a 2 munkacsatornás endoszkóp használata a mindennapi gerincsebészeti gyakorlatban.

Hogyan zajlik az endoszkópos gerincműtét?

A 2 munkacsatornás endoszkópos gerincsebészeti műtét során két apró 1-2 cm-es metszést ejt a sebész a megfelelő gerincszinten. A 2 metszésen keresztül tudja az eszközöket a kívánt területre bevezetni. Már ennek a lépésnek nagyon fontos eleme van, ugyanis nem kell a gerinctartó izomzatot szélesen leválasztani, „bántani” ahhoz, hogy a sebész a műtendő területre juthasson. A nagy felbontású kamera a teljes műtéti terület beláthatóságát adja, biztonságossá teszi a gerinccsatornán belüli manipulációt. Gerinccsatorna szűkületek esetén fúróval és speciális eszközökkel az idegi képleteket nyomó komponensek eltávolíthatók, így az azok által okozott panaszok (pl. fájdalom) oldódik. A beavatkozás a beteggel történő megbeszélés alapján altatásban vagy gerinc érzéstelenítésben is végezhető. A kórházi bennfekvés 1-2 napot vesz igénybe.

Az endoszkópos gerincműtét előnyei a hagyományos műtéttel szemben

 • kisebb műtéti megterhelés a beteg számára
 • gyorsabb regeneráció, munkába való visszaállás
 • kevesebb sérülés a gerinctartó elemekben (pl izmokban), így kisebb műtét utáni fájdalom
 • a minimális invazivitás miatt kisebb fokú hegesedés
 • rövidebb kórházi benntartózkodás
 • kisebb metszés, így kisebb sebfájdalom
 • jobb esztétikai végeredmény
endoszkópos sebészeti módszer műtét gerincsérvek és gerinccsatorna szűkületek kezelésére
hagyományos műtéti módszer

Ön melyik módszert választaná?

Ha Ön is szeretne többet megtudni a módszerről és arról, hogy alkalmazható e az Ön esetében az alábbi elérhetőségeken kérhet további tájékoztatást:

gerincsebesz@drczigleczki.hu
+36 30 811-2374

Tájékoztató árak magánkórházi kezeléshez

Endoszkópos gerinccsatorna tágítás, idegi dekompresszió1.790.000 Ft-tól
Endoszkópos gerincsérv eltávolítás, ideg felszabadítás1.790.000 Ft-tól
Kötőszöveti-sejt beültetés a porckorong stabilitás növeléséhez
(igény szerint, a beteg által kérhető a műtéthez)
550.000 Ft
Kötőszöveti-sejt beültetés a porckorong stabilitás növeléséhez
(önmagában, megelőző gerincműtét nélkül)
690.000 Ft
Endoszkópos gerincstabilizálás, rögzítés és idegi dekompresszió1.990.000 Ft
+ implantátum költség

Egyéb gerincműtétek árai

Mikroszkópos gerinccsatorna tágítás, idegi dekompresszió1.440.000 Ft-tól
Mikroszkópos gerincsérv eltávolítás, ideg felszabadítás1.440.000 Ft-tól
Gerincstabilizálás hagyományos feltárásból, rögzítés és idegi dekompresszió1.790.000 Ft
+ implantátum költség

Kérjen Konzultációt!

A folyamatos és gördülékeny ellátás valamint adminisztráció miatt a lenti űrlap segítségével tud gyorsan időpontot kérni. A megadott információk alapján vissza fogjuk Önt hívni időpont egyeztetésre

Konzultáció igénylés

További információk a gerincsérv és gerinccsatorna szűkületek kapcsán

Ha többet szeretne megtudni a gerincbetegségekről, látogasson el Youtube-csatornámra is!

58 hozzászólás

 1. Kedves Dr.Czigléczki Főorvos Úr!
  Sajnos én is már régóta szenvedek a gerinc-fájdalmaktól.Van szűkűletem és nyaki és derék porckorong sérveim.
  Az utóbbi időkben sokszor volt hetekig tartó elviselhetetlen fájdalmaim. Jelenleg is Ralgen fájdalomcssillapítót használok.
  Szeretném tudni ez a codálatos műtét, amit Önök csinálnak, árban mennyibe kerül. Egyébként kaptam már Neodolpassa infziót, de sajnos nem sokat javultam.
  Viszont az idegsebész, akinek bemutattam az MR vizsgálati eredményt azt mondotta, nem operál meg. Igaz már a 80. évemben vagyok, tavaly volt egy endoszkópos térdműtétem. Azon túl vagyok. Sajnos a mozgásomban nagyon nehéz a járás és állni nem tudok csak rövid ideig. Az ön videóit szoktam nézni és a Facebook-on is olvasom az Ön irásait.

  Tisztelettel: Tóth Ferencné

  • Nagyon köszönöm a kedves szavakat, ez a műtét természetesen TB ellátás keretein belül is elérhető. Remélem Önön is segíteni tudunk majd!

   • Isten Áldása legyen onokon Dr Ur! Keresni fogom nagy fájdalmaim vannak végre van megoldás talán nekem is sikerülhet! Mennyi idő a várakozás ha netán műteni kell,és helyben csinálnak MR-vizsgalatot is? Köszönettel Magdi!

    • Nagyon kedves, köszönöm. Várakozásra nem tudok mit mondani, mert az a sürgősségtől is függ. Az MR vizsgálat területi alapon megy, ahol lakik ott tudják megcsinálni.

  • Tisztelt Doktor Úr!
   A nyaki fájdalmammal már évtizedek óta együtt élek, de 2 éve szinte már elviselhetetlen a fájdalom. MR vizsgálat alapján a műtét nem javasolt. Több kezelésén, injekción vagyok túl . Folyamatosan szednem kell a fájdalomcsillapítót . 61 eves vagyok , aktív dolgozó . Tudna rajtam segíteni ?

   • Kérem a jelentkezzen be konzultációra, hogy az esetét jobban megismerjük és a megfelelő kezelést tudjuk ajánlani Önnek.

  • Kedves Cecília!

   Köszönöm a kedves szavakat, pontos várakozási időt nem tudok írni Önnek, sürgősség szempontjából is rangsorolni kell a betegeket. Részünkről mindent megteszünk, hogy mindenki mielőbb sorra kerüljön 🙂

 2. T. Doktor Ur!

  Szeretném kérdezni kilazult csavart is lehet ilyen modon stabilizálni. Volt csontcementelés ami nem sikerült
  Vállalna e a Doktor Ur.

  tisztelettel Csiba Istvánne

  • Kedves Csiba Istvánné!

   A kérdése nagyon jó, valóban az endoszkópos módszerrel a későbbiekben gerincstabilizáló műtéteket is lehet végezni. Az Ön esetében viszont már történt egy gerincsebészeti beavatkozás, így nem biztos, hogy lehet alkalmazni. A képanyagot áttekintve tudnék erre választ adni Önnek. Természetesen segítünk, amiben tudunk! 🙂

 3. Tisztelt Doktor Úr!
  Férjemnek gerinc csatorna szűkülete van! Most is kórházban van infúziós kúrán!
  Kérem szíveskedjék megadni az elérhetőségét, szeretnénk felkeresni!

  Köszönettel: Deés Józsefné

   • Tisztelt Főorvos Úr!
    Kicsit elkeserdtem az üzenetek elolvasása után, mivel úgy tűnik, hogy a már műtötték betegeken nem alkalmazható! Az én L gerincem már 3-szor, a C gerincem pedig 2-szer lett megműtve. Mindkét helyen fémmel (platina, titán) és csavarokkal stabilizálja lett. Évek óta időnként elviselhetetlen állandó fájdalommal küzdök. De nem tudom végig tudnám-e csinálni azt a hosszú gyógyulással járó nagy műtétet. Már eddig is tele vagyok hegesedéssel. Vannak újabb sérveim is és szűkület. Tetszik nekem tudni mondani valami
    biztatót?
    Tisztelettel; Szabó Lajosné

    • Ugyanazt tudom Önnek írni mint korábban másik hölgynek, attól függ, melyik gerincszakaszon történt korábban műtét. A hegesedés adott szinten megvezeti az endoszkópot ezért ott nem alkalmazható, viszont bármelyik más résben igen. Kérem sose adja fel, mert megoldást mindig lehet találni!

 4. Tisztelt Főorvos úr.
  Nekem évek óta tartó ágyéki gerinc problémám van ahol ki is mutatták a szükülrtet, illetve 7mm és haemangiomám is van. Egészségügyi dolgozó voltam az Uzsokiban. Fizikai munkát már emiatt nem tudok vállalni a fájdalmaim miatt. Senki nem tesz ellene 2 gyermekes családanya ként csak ide oda küldözgetettek, de semmi se történik. Lábamba kisugarzó fájdalmaim vannak néha elviselhetetlen. Most volt gerinc MR ami kimutatta a haemangiomám. Érdeklődnék tudna e segítenies OEP keretein belül történik e a műtét illetve a szükséges vizsgálatok.
  Nagyon megköszönném a válaszát.
  Tisztelettel. Dernesch Henriett.

  • Természetesen megteszünk mindent amit tudunk. Kérem emailben írjon nekem és egyeztetünk egy időpontot, kitaláljuk a megoldást!

 5. Tisztelt Doktor Úr! A testvéremnek közel egy éve elviselhetetlen fájdalma van.Deréktól lefelé a lábakig.Alig tud már menni 55-évesen Volt gerinc CT-én Emeren idegszálakat égettek el .Végig járta a reumatológiai kezeléseket a rengeteg injekciók a fájdalom csillapítók semmi javulás.Mit tehetünk.Köszönöm válaszát.Tisztelettel Pásztorné Állítólag a gerincel nincs semmi probléma.

  • Sajnálom, hogy ilyen fájdalmakat kell átélnie testvérének. A fájdalmaknak mindenképpen van valami oka, azt kellene kideríteni. Ha tudok bármiben segíteni kérem telefonon vagy emailben keressen.

 6. Tisztelt Doktor úr! Engem 2008-ban műtöttek kétszer az amerikai úton nyaki gerinc szűkülettel ami sajnos nem a legjobban sikerült. Szeretném remélni hogy önök által kapok még egy esélyt hogy újra jobb legyen legalább egy kicsit, ha vállalnának engem is.

  • Kedves Tibor!
   Részemről próbálok bármiben segíteni Önnek. Sajnos ilyen többször operált esetekben ez a fajta módszer nem alkalmazható a hegek miatt. Azonban megoldás mindig van!

  • Tisztelt Doktor úr! Èdesanyámat 2018 júniusában műtötték gerinccsatorna szűkülettel. Műtèt előtt nem tudott lábra állni ès a vizeletet, szèkletet sem èrezte. Mostanra bottal tud járni, fájfalmai is vannak, de nem állandó jelleggel, de a többi problèmája azóta is fennáll. Szeretném kèrdezni, hogy Ön szerint van mèg remèny a javulásra? Köszönöm: Seresnè Kata

 7. Tisztelt Főorvos úr!
  Ha már hagyományosan műtött gerincről van szó, úgy nem végezhető el ez a beavatkozás?

  • Attól függ, melyik gerincszakaszon történt korábban műtét. Ha ugyanazt a rést kellene operálni ugyanarról az oldalról, akkor a heg miatt nem lehet. Minden más esetben szóba jöhet!

 8. Tisztelt Doktor Úr! Engem 18 évvel ezelőtt műtöttek. Azóta is sokszor zsibbad a lábam. Az MR kimutatta, hogy a műtéti heg nyomja a kilépő ideget. Jó lenne, ha nem így kellene leélni az életem. Tud ebben ez az eljárás segíteni? Üdvözlettel, Pánczél Zoltán

  • Ez egy határterület, mert elméletileg hegesedés esetén nem javasolt endoszkópos műtét. Egy-két kivétel persze van, de azt csak az MR elemzése alapján lehetne megmondani, hogy alkalmazható e pont az Ön esetében

   • Tisztelt Doktor Úr! 2018.09.26-án L III. L IV. szintben gerinccsatorna szűkűlet műtétem volt. A műtét után javulás nem történt, járni csak rövid távon tudok, 100méter után már azt nézem, hol lehethet leülni. Több gerincsérvem is van, de azt az orvosom nem műtötte meg, mert nagyon rossz állapotban van a gerincem. Nekem a fő gondom nem a fájdalom, hanem az, hogy nem bírok járni. Lehetne-e a gerincemmel valamit kezdeni?

    • Üdvözlöm, akkor tudok valamit mondani, ha látom a felvételeket, így a távolból nehéz bármit is írni. De segítség mindig van 🙂

 9. Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kérdezni , nekem gerimc sérvem van és S.alaku gőrbület van a gerincemen.És valószinüleg a nyakamnál is van sérv.Nagyon sokat fáj a hátam és a nyakam is.Álló munkát végzek de már alig bírom és sajnos ülve sem jobb. Sajnos 3 éve özvegy vagyok,így csak T.B.keresztül tudok bármit is tenni. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel Varga Sándorné .

  • Kedves Varga Sándorné!
   Mindenképp egy alapos ideggyógyászati kivizsgálás szükséges, annak részeként MR is, hogy kiderüljön a fájdalmak oka. Ha az megvan utána lehet megkezdeni a megfelelő kezelést. Ha a részletes kivizsgálás megtörtént, kérem írjon emailt és megpróbáljuk kitalálni a megoldást.

 10. Tisztelt Doktor Úr!
  Nyaki sért által keletkezett szűkületnél is alkalmazható az endoszkópos beavatkozás?
  Köszönöm válaszát előre is.
  Üdvözlettel, Harangozó Hajnalka

  • Köszönöm levelét. Meghatározott esetekben igen, de nyaki sérvek esetén körültekintően kell eljárni.

 11. Tisztelt Doktor Úr
  !Szeretném megkérdezni,hogy lehet-e rajtam segíteni kifejezett canalis spinalis szűkület van.20-24mm-es Tarlow cysta is szerepel a leleten.Mk leszálló gyök is érintett.72.éves túlsúlyos vagyok.Állni gyalogolni csak minimálisan tudok.MR felvételen L.II.S.I.polysegmentalis discopatiat,lateralis recessus stenosis L.IV.S.I.régióban.30.éve egyedül élek,szeretném még magamat ellátni.Köszönöm előre is válaszát.
  Üdvözlettel:Göröcs Józsefné..

 12. Tisztelt Doktor Úr!
  62 éves vagyok. Kb. 20 évvel ezelőtt alakult ki a porckorong-sérvem. Az évek során kezelgettek, de persze nem sok sikerrel. Szerencsére az erős fájdalom csak három ízben jelentkezett, amúgy a mindennapokban nem akadályoz komolyan. A tünetek úgy jelentkeznek, hogy időnként zsibbad a lábam, feküdni/aludni csak oldalt tudok, és az egy helyben állás is csak pár percig megy, utána elkezd fájni a lábam, le kell ülnöm. Az MR 3-4-5-ös kiboltosulást és szűkületet állapított meg. Szeretnék egy vizsgálatra jelentkezni, hogy kiderüljön, szükséges-e, érdemes-e belevágni a műtétbe. Üdvözlettel:

 13. Pontosan egy évvel ezelőtt műtöttek gerinccsatorna szűkülettel és gerincsérvvel egyszerre altatásban még a régi módszerrel a Pécsi Idegsebészeti klinikán Igaz, hogy a műtéti heg 6 cm, de engem nem zavar. A lényeg az , hogy a nagy fájdalmam teljesen megszűnt, jól tudok járni. Igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a meszesedést még vésni is kellett ! A kérdésem csak az, hogy ez utóbbit endoszkópos műtéttel megtudják-e oldani? Tisztelettel várom a válaszukat !

  • Nagyon örülök, hogy jól van :). Igen az endoszkópos módszerrel ilyen gerinccsatorna szűkületeket meg lehet oldani.

 14. A FELESÉGEM SZENVED GERINCSZÜKÜLETBEN.Hogy lehet Önhöz bejutni ? Sziveskedne e-mailben tájékoztatni.
  Köszönöm.Bodnár János Fehérgyarmatról.

  • A drczigleczki.hu oldalon minden elérhetőséget megtalál, hogyan tudja a kapcsolatot felvenni velünk.

 15. Tisztelt Doktor Ur! Olyan kerdessel fordulok Onhoz hogy most voltam MR. vizsgalaton, es 5mm. gerinc csuszasom van az agyeki gerinbe. Lehet e ezzel a modszerrel muteni a gerincemet. Negyon sok panaszt okoz. Szinte mar jarni sem tudok. Nagyon koszonom valaszat.

  • Köszönöm levelét, látnom kellene a felvételeket, hogy erre válaszolni tudjak, szívesen látom 🙂

 16. Tisztelt Doktor úr!
  Gerinccsatorna szűkületem van, Spondylosis, polydiscopathia, kisizületi arthrosis, és secunder canalis spinalis stenosis az L. IV.-V. szintben.
  Szeretnék személyes konzultációra jelentkezni és érdeklődnék, hogy ehhez 2018. februári MR vizsgálat elegendő-e,
  Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel

  • Örülök jelentkezésének. A drczigleczki.hu oldalon minden elérhetőséget megtalál. Várom szeretettel. AZ MR vizsgálat érvényessége attól függ, hogy mennyire informatív a korábbi.

 17. Tisztelt Doktor úr!
  Gerinccsatorna szúkúletem van deréktájon.Azt szeretném kerdezni hogy ezzel a modszerrel Magyarországon operálnak e másut is (pl.Miskolcon) vagy csak Onoknél?
  Koszonom

 18. Tisztelt Doktor Úr.
  Azt szeretném kérdezni hogy az új eljáråssal túlsúlyos beteget lehet e megműteni.kb mennyi a súlyhatár? Csatorna szűkűletem van belső lerakodással de mivel 150kg vagyok nem műt meg egy orvos sem pedig nem tudok mozogni mert 150 lépés után lezsibbadnak a lábaim le kell ülnömsemmiféle tornáról szó sem lehet ez így a 22es csapdája.várom válaszát üdvözlettel zsuzsa

  • Súlyhatár nincs, de nyilván túlsúly esetén maga az eljárás is nehezebb (bármilyen eljárást is válasszon a sebész), valamint a gyógyulás is hosszabb.

 19. Tisztelt Doktor Úr !

  3 éve szenvedek a gerincemmel. Gerinccsatorna szűkületem és 2 cm-es csigolya csúszásom van.
  LIV-V. decompressio, repositio, TLIF műtét III-V. dorsolis stabilizázióval műtétet javasoltak.
  Szeretném megkérdezni, hogy megoldható-e a műtét endoszkópos eljárással. ?

  Tisztelettel:

  Csató Jánosné

  • Üdvözlöm, úgy olvasom, hogy már történt műtét az esetében nyíltan, ha ugyanabban a résben kellene operálni, akkor nem feltétlenül jó az endoszkóp a hegképződés miatt.

 20. Tisztelt Dr. Úr !

  Nekem olyan kérdésem lenne, hogy Ön végez-e Bertolotti kimetszését? Bal oldalon nagyon össze van csontosodva, jobb oldalon is vannak csontkinövések az L5-ből. Idegek elégetését nem szeretném, és steroid injekciókat sem szeretnék még évekig.

  üdvözlettel,
  Káposztáné

  • Üdvözlöm, a kérdést akkor lehet megválaszolni ha látom a képeket és vizsgálat is történhet. Így látatlanban nehéz megmondani pontosan mit lehet tenni.

 21. Tisztelt Doktor Ur!2018 agusztusaban c5 corpectomia tortent titan implantatum potlassal!2019:-)ben voltam Mr-in ezt lett az eredmeny!A nyaki lordosis ive kiegyenesedett!A c5-c6 csigolyakra es kornyezetukre muteti femanyagok altal okozott mutermek vetul nem megitelhetoek!Az abrazolodo csigolyatestek magassaga megtartott magassaguk jelmenete szabalyos!Erdemi degenerativ elteres nem lathato!A c5-c6 csigolyak magassagaban a myelon dorsalis iranyaba diszlokalt komprimalt!A c5 csigolya magassagaban benne kb,3mm hosszan mindkett oldalon dorsalisan keskeny korulirt images jelmenetu sav lathato!Myelopathianak megfelelnek!A craniospinalis atmenet ep!Velemeny:c5-c6 magassagaban mutet utani allapot myleon kompresszioval a c5 csigolya magassagaban myelopathiaval!

 22. Tisztelt Doktor úr! Édesanyámat tavaly műtötték,gerinccsatorna szűkűlettel,.Műtét előtt iszonyú fájdalmai voltak ,ami társult azzal hogy ,vizelettartási gondok ,borzasztó lábzsibbadás,alakult ki ! Sajnos ,eltelt egy év ,de bottal tud csak közlekedni,és az elviselhetetlen lábzsibbadás ami már mindkét lábát érinti megmaradt! Anyukám 74 éves ,és még szeretne elviselhető életet élni.Doktor úr ,valamilyen gyógymód elérhető lenne erre a problémára?Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát.! Tiszteletel: Hardi Anikó

  • Üdvözlöm,

   A nyaki szakaszon végzett műtétek endoszkóppal nehezebbek, de végzünk igen meghatározott elhelyezkedésű betegség esetén.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük