Meggyógyulhat e magától a porckorongsérv?

A porckorongsérv, különösen, ha hirtelen vagy rossz mozdulat következtében alakul ki, komoly nyomást gyakorolhat az ideggyökre, ami gyulladáshoz és fokozott fájdalomérzethez vezethet. Ezt a folyamatot radiculitisnek nevezzük, és ennek következtében az ideggyökben ödéma, azaz duzzanat keletkezhet, ami belülről is feszítő hatást vált ki. A nyomás és a belső duzzanat kombinációja által kiváltott fájdalom intenzívebb lehet, mint normális körülmények között. Általában 1-3 hét alatt a gyulladás enyhül és ezzel együtt a fájdalom is csökkenhet. De vajon meggyógyulhat-e magától a porckorongsérv?

Hogyan gyógyul a porckorongsérv?

Ha a diagnózis porckorongsérv, akkor a páciensnek szigorú pihenés javasolt, mivel minden megterhelés fenntartja a gyulladást. Gyakran előfordul, hogy a páciensek pár nap pihenés után jobban vannak és újra elkezdik terhelni magukat. Így azonban a fájdalom visszatér. A regeneráció időszakában, ami 1-3 hét is lehet, a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek a fájdalmak csillapításában.

Amennyiben a páciensek ezt az akut fájdalmas epizódot átvészelik, és nem kísérik a fájdalmat egyéb tünetek (pl. izomgyengeség, székelési, vizelési zavarok stb.), úgy az elkövetkező hetekben-hónapokban a puha, nem kiszakadt, elődomborodó porckorong zsugorodhat. A zsugorodás a porckorongsérv méretének csökkenését eredményezi, melynek hatására az ideggyök felszabadulhat a nyomás alól. Kiszakadt sérvek esetében a kiszakadt darab ugyancsak zsugorodhat, és amennyiben a fájdalom elviselhető szintre csökken, valamint egyéb tünetek nem kísérik a fájdalmat, egyénileg változó, fél-egy év időtartamban akár fel is szívódhat.

Tanácsok tartósan fennálló panaszok esetén

Tartósan fennálló porckorongsérves panaszok esetén mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy fennállnak-e idegrendszeri károsodás tünetei a sérvvel összefüggésben. Ha a műtéti beavatkozás nem indokolt, akkor gyógytorna és fizioterápia segíthet az állapotjavulás felgyorsításában.

A sérv zsugorodását külső eszközökkel siettetni nem lehet, és egyénileg változó, hogy mennyi idő alatt megy végbe. A cél, hogy az egyéb kiegészítő kezelésekkel a többi tünet (pl. izomgörcs) csillapodjon, és a páciens életminősége ezen időszak alatt is megfelelő legyen.

Fontos tudni, hogy összességében nem maga a porckorong gyógyul meg, hiszen az már egy eleve degenerált, kopott szövetdarab. Javulás esetén az általa okozott tünetek enyhülnek olyan mértékben, hogy azok már nem okoznak panaszokat a pácienseknek, illetve nem zavarja őket a további életvitelükben.

További Információk a gerincsérvről és kezelési lehetőségekről:

Látogasson el YouTube csatornámra is, ahol további információkat találhat a gerinc megbetegedései kapcsán. A különböző típusú porckorongsérvek kapcsán ide kattintva találhat további cikkeket.

Amennyiben Ön is a porckorongsérv tüneteit tapasztalja, vagy további információra van szüksége a betegség diagnózisáról és kezelési lehetőségeiről, kérjen időpontot egy személyre szabott konzultációra vagy vizsgálatra.

36 hozzászólás

  1. Sajnos kiszakadt gerincsérvet igazolt az MR. Plusz csigolyacsúszást is. Állandósult fájdalmam van és végtag zsibbadás. Es húzza a görcs is mind a négy végtagomaz. Műtét nem jön szóba. Idegsebész infúziós kezelést javasolt. 62 éves korban ettől mennyire javulhat az életminőségem és a mozgásom?

    • Kedves Katalin!
      Önmagában a kiszakadt porckorongsérv fél-1 év időtartam alatt felszívódhat, így az abból származó zsibbadás és fájdalom csökkenhet. A probléma másik része a csigolyaelcsúszás, ha műtét nem jön szóba, akkor intenzív gerinc melletti izomzatot erősítő gyógytorna jöhet szóba, mely ad egy külső stabilitást a gerincnek és így csökkenhetnek az instabilitásból származó fájdalmak. Az életminősége természetesen javulhat, a fájdalmak csökkenhetnek, ha intenzív konzervatív kezelések történnek (fizikoterápia, fürdőkórház, gyógytorna, stb.), önmagában az infúziós kezelések nem elégségesek hosszú távon.

  2. Màsfèl ès volt egy balesetem minke következmèny 9.csigojàm beèkelödött ès gerinc összeroppanàsom lett a csipöm is sèrült jobb vesèm elmozdult vannak fàjdalmaim föleg ha sètàlok nagyon fàj a szemèrem csontom ès a forgoim . Szeretnèm kèrdezni ,hogy ilyen esetbe van valami segitsèg!

    • Kedves Törő Józsefné!
      Köszönjük levelét, sajnálattal olvastunk fájdalmairól. Az írásból az derült ki számunkra, hogy a fájdalmak főleg a forgótájékon és szeméremcsontnál vannak. Ezekkel a területekkel egy ortopéd szakorvos tud foglalkozni, általában a reumatológiai (fizio és fürdőkórházi kezelések) sokat szoktak használni a fájdalmak ellen.
      Gerincét tekintve azt szükséges megállapítani, hogy a beroppanás következtében került e valamilyen idegi képlet nyomás alá és mekkora fájdalmakat generál. Ennek vizsgálatában MR vizsgálat javasolt, a további kezelést is ez határozza meg.
      Üdvözlettel:
      GerincFókusz Kft.

  3. Üdvözlöm,

    Február óta kínlódok a nyaki porckorongsérvem miatt.Eleinte nem is tudták mi a bajom, orvostól-orvosig mentem.Majd amikor meglett az MRI eredménye utána próbálkoztak gyógytornával, fizikoterápiával.
    Nem tartott sokáig a kezelés, mert nem egy városban éltem a családommal, hazahoztak vidékre.
    Azonban vidéken minden lassabban ment.Volt hogy hetek teltek el, mire reumatológushoz kerültem.Minimális kezelést kaptam, elnyújtva.
    A fizikumom javult, azonban a Kézfájdalmam nem múlt el.Alkarban van fájdalom.Főként ha használom a kezeimet.
    Kétségbeesésemben minden vizsgálatnak alávetettem magamat.
    Így az ENG, EMG-nek is.
    Azóta sokkal jobban fájnak a kezeim.Ennek már majd 3hete.
    Időközben műtétre is kiírtak, a sérvet akarják kiműteni.
    De félek, hogy a kézfájdalmam nem fog elmúlnia műtét után sem, hiszen az áramütés óta fáj újra intenzíven.
    Mit tudok tenni hogy ne fájjon? Elmúlik a vizsgálat hatása ?
    Elszeretném a műtétet kerülni .

    Köszönöm, hogy időt szán rám,
    Várom mielőbbi válaszát .

    Üdvözlettel : Tóth Eszter

    • Kedves Eszter!
      A leírt panaszok alapján nagyon nehéz tanácsot megfogalmazni, hiszen egy orvos az Ön MR-jének áttekintése után már műtétet javasolt Önnek. Így látatlanban, személyes orvosi vizsgálat nélkül bármiféle vélemény szakmaiatlan lenne. De azt tanácsolom, hogyha aggályai vannak a műtéttel kapcsolatban, akkor mindenképpen beszéljen újból kezelőorvosával. Hátha mégsem annyira sürgető a műtét és megpróbálhatóak lennének egyéb nem műtéti kezelések, melyek akár a fájdalmakat is csökkenthetik. Szintén érdemes beszélni félelmeiről is, valamint hogy mire számíthat a műtét után. Ezek birtokában tud csak dönteni arról, hogy valóban vállalja e a műtétet.

  4. Tisztelettel !

    Az ágyéki 4-5 csigolya között egy 7 mm kiszakadt porckorongom van. Kezelésekre rendszeresen járok mivel az idegsebész a műtétet nem javasolta azzal az indokkal, hogy a sérv nem olyan helyen van, hogy műteni kell. Az lenne a kérdésem, hogy a porckorong felszívódik-e egy idő után mivel a kezelések ellenére sem vagyok fájdalommentes.

    Üdvözlettel:

    • Kedves Zoltán!

      Egy sérv felszívódása hosszú folyamat akár fél- egy év is lehet. A fájdalmak is általában lassan csökkennek. Azonban, ha a fájdalmak időközben erősödnének vagy új tünetek lépnének fel, mindenképpen keresse fel az idegsebészét.

      Üdvözlettel:
      GerincFókusz Kft.

  5. Tisztelettem.Nagyàbol 5honapja kezdet fàjni a derekam eloször egy erös fàjdalom volt ami 1honapig tartot.Aztàn enyhült,elmentem egy màgneses rögenre es az orvos aztmondta lumbago servem van azt mondta hogy meg nem szorul operalasra.Volt hogy zdibadt is a labam de csak kicsit most csak faj egy picit derektajon.Probalok a kezeimen logni hogy a csigojak tàgujanak hogy a ser visszahuzodjon.A kerdesem hogy magatol viszaszivodhat a serv?udvozletem

    • Kedves Józsi!

      Általában azt szokták mondani, hogy egy sérv fél-1 év időtartamban visszahúzódhat/felszívódhat. Ha állapotában javulás van, akkor elképzelhető, hogy ez a folyamat már el is indult.

  6. Tisztelettel.Most nem faj anyira es a labamba se èrzek görcsös fàjdalmat es zsibadàst.Remèlhetöleg elkezdett viszahuzodni.köszönöm a gyors vàlaszàt.üdvözletem

  7. Jó napot kívánok! 40 éves vagyok, 1héttel ágyéki porckorongsérv műtét után (L4,L5,S1). Idegi károsodás volt/van. Mindkét lábfej/lábujjak zsibbadása, bal láb érzéskiesés, izomgyengeség. Műtét utáni tünetem, hogy az érintett bal oldalon deréktájban még mindig érzek húzó fájdalmat, időnként szúró,nyillaló fájdalmat is, mely lesugárzik a fenékbe. Azonkívül, mintha belül viszketne az izom a derekamban.(nem a műtéti seb). Minek tudhatom be ezt a furcsa érzést? A fent említett fájdalmak normálisnak tekinthetők egy héttel a műtét után?
    Köszönöm válaszukat!

    • Kedves Nóra!
      A műtét utáni húzó jellegű fájdalmak elő szoktak fordulni, ha az idegek regenerációja megindul. Mindazonáltal mindenképp az operáló sebésszel vegye fel a kapcsolatot, mert ő tudja megmondani mit csinált pontosan és, hogy ezek a fájdalmak még lehetnek e. Remélem mielőbb megszabadul panaszaitól.

  8. Tisztelt Dr.Úr!Április 17-én műtöttek kiszakadt gerincsérvvel 2 volt a 4-es,5-ös csigolyánál.2 csavar és 1 lemez van bennem.Sétálni nagyon sokat tudok.Kínzó panaszaim meg szűntek(bal láb zsibbadás és pokoki fájdalom).23-án varratszedéd után haza is jöhettem most kissé náthás vagyok és köhögök.A bal vesémnél érzek fájdalmat de nem erős és villogó szúró érzést.Tornát nem csináltam még mert nem tudom hogy álljak neki. Kérdésem az lenne a vesémnél miért vannak panaszok?Válaszát köszönöm és mihamarabb várom.

    • Kedves Szilvia!

      Örülök, hogy túl van a műtéten. A vesetáji fájdalom nem csak a gerincétől lehet, így mindenképpen azt javaslom, hogy belgyógyászati kivizsgálás is történjen. A gerincműtét után pedig a torna mielőbbi megkezdése segíthet a gyors gyógyulásban!

  9. Tisztel Dr Úr.
    Engem 2 éve műtötték, kiszakadt porckorong sérvvel, a 4 es csigolyán volt. A l3 as pedig kialakulóban volt. Némi zsibbadás maradt vissza a lábamban aműtét után. 2 évigsemmi más panasz. Néhány hete pedig hirtelen beleállt a derekamba a fájdalom, ülni nem bírok, egy hónapja táppénzen vagyok már, nem bírok dolgozni, lehajolni, erőltetni végképp nem. És kiderült, hogy l3 ason 5mm-es sérv, az l4 esen pedig 10 mm-es sérv, ami ugyan arra az oldalra nőtt vissza ahol műtötték. A kérdésem az lenne, hogy ez hogy lehetséges, és hogy ugyan ott lehet e műteni újra. Mit tanácsol? Milyen lehetőségeim vannak a műtét helyett? El lehet kerülni a műtétet? Előre is köszönöm a választ!

    • Köszönöm levelét. A sérvek sajnos ki tudnak újulni, ha panaszokat okoz, akkor akár újabb operáció is szóba jöhet. Mindenképpen javaslom vegye fel a kapcsolatot a korábbi operáló sebésszel. Ha nem szükséges műteni, akkor számos nem műtéti lehetőség is szóba jöhet (gyógytorna, fizioterápia, stb.) Mindenképpen foglalkozzon vele, mert a mindennapos szenvedés nem maradhat!

  10. Tisztelt Doktor Úr!
    Ez év áprilisa óta vannak bal karba sugárzó hüvelyujji zsibbadásom! Májzsban Mr CV nyakiporckoronsérvet mutatott feltehetően rupturált! Gyógyszeres kezelés fizikó torna glisson súlyfürdő! Tüneteim javulni kezdek de a glisdon ésa súlyfürdő után erősödtek a nyaki fájdalmaim immár jobb karba is kisúgárzó fájdalommal! Ez normális ilyen kezelések után vagy inkább hagyjam abba! Augusztusban műtétre előjegyeztek de ezt szeretném elkerülni! Tudnék még valamilyen más tetápiát is kipróbálni a gyógyulásim érdekében?
    Válaszát Tisztelettel köszönöm!
    Nikolett

    • A kezelésnek semmiképp sem szabad fájdalmat generálni, persze egyéb számos fizioterápiás kezelés közül lehet választani és a gyógytorna is még ott van.

  11. Tisztelt Doktor Úr!
    3 hete hosszabb autóút után a bal lábamban (vádli comb alsó része) és fenék részen erős görcsös húzódás, lüktetés és fájdalom jelentkezett. Korábbi hetekben volt panaszom derékfájásra. Ünnepnap révén sürgősségire kellett mennünk, a fájdalom oly mértékik fokozódott. Izomlazítót, fájdalomcsillapítót kaptam. 3 nap táppénz után visszamentem dolgozni. Éjjel elviselhetelen fájdalmaim voltam et nappalra mérséklődött. Eljutottam neurológushoz, és magán úton csináltattam egy mr-t. L5-SI kiszakadt discus hernia, mely lefelé irányul. Teljesen kétségbe vagyok esve, mert azt látom, a magyar egészségügyben sehol nem segítenek, tájékoztatást sem kaptam, így nem tudom mi a következő lépés? Kihez forduljak? Gerincsebészet? Műtétre szükség lesz? Meddig szedjem a fájdalomcsillapítót? Hol kaphatok célzott terápiát? Milyen mozgásformát gyógytornát lehet végezni és hol? A magángyógytornász 2 alkalom után nem ad időpontot. Mik a lehetőségeim így 33 évesen, gyermekvállalás előtt? Segítségét előre is köszönöm!

    • üdvözlöm,

      Természetesen szívesen látom konzultációra, én is pontosat az MR alapján tudok Önnek mondani. A 30/811 2374 számon tud bejelentkezni orvosi konzultációra.

  12. Tisztelt doktor úr. Kiszakadt l4l5 porc korong sérvem van műteni nem kell panaszaim tornára javultak kérdezném mennyi idő hogy fizikai munkát tudják végezni!

    • Kedves Sándor!

      Erre sajnos egységes választ adni nem lehet, mivel egyénileg változik. A sérv teljes gyógyulása fél-egy év is lehet. Ha fájdalmai vannak a fizikai munka erőltetése nem javasolt, mivel az újra előhozhatja a fájdalmakat.

  13. Tisztelt doktor úr,

    2015-ben voltam MR vizsgálaton, ahol a következő leletet kaptam:

    „L.IV.-S.II. gerinc szakaszról spirál CT vizsgálatot végeztünk.

    A lumbalis lordosis kiegyenesedett. Mérsékelt balra convex, nagyívű scoliosis látható.
    L-S határon átmeneti típusú csigolya látható. S.I. részlegesen lumbalizált, bal oldali processus transversusa lapátszerűen kiszélesedett, a sacrummal új ízületet alkot.
    L.IV. discus szabályos.
    L.V. porckorong jobb oldali túlsúllyal, széles alappal 6-7 mm-rel bedomborodik a gerinccsatornába. Az elváltozás a durazsákot kb felére comprimálja, a lateralis recessusokban eléri mindkét S1 gyököt.
    S.I.-II. között keskeny, hypoplasiás porckorong látható.”

    Az orvos műtétet javasolt, de elkezdtem McKenzie tornára járni, ami néhány hét alatt megszüntetett minden tünetet.

    Most, 5 év után újra előjöttek a tüneteim, megerőltettem az utóbbi időszakban. A McKenzie tornát újra napi szinten csinálom 3. hete, de mindig vannak visszaesések, nem úgy javul, mint 5 éve, hanem hullámzóan, hol jobb, hol rosszabb, és igazából nem tudom mihez kötni. Fartáji és combba sugárzó fájdalmak. Zsibbadás nincs.
    Várjak türelemmel, lehetséges, hogy gyógytorna hatására 3 hét után alig van változás, vagy eljött a műtét ideje?
    Előre is köszönöm a válaszát.

    • Az, hogy 5 éve szinten tudja tartani a fájdalmakat rendkívüli eredmény, de elképzelhető, hogy az eltelt időben a gerinckopás és gerincbetegség tovább rosszabbodott. Arra válasozlni, hogy most már a műtét ideje eljött-e csak új képek alapján lehetne megmondani, azt össze lehet hasonlítani a korábbiakkal van-e romlás.

  14. Tisztelt Doktor Úr!
    Jelenleg külföldön tartózkodom és valószínűleg egy ideget érintő porckorongsérv alakult ki nálam körülbelül egy hónapja egy szerencsétlen rossz mozdulat a után. Kezdetben még nem volt annyira vészes a fajdalom, de az elmúlt két hétben már szinte néha elviselhetetlen a derekamtól a fenekemen át egészen a lábamig. Sajnos enyhe zsibbadást is érzek a talpamban illetve a combom hátsó felén. Augusztus közepén utazom haza és már kértem egy MRI vizsgálatra időpontot is. Sajnos szeptemberig viszont egy orvost sem találtam aki tudna fogadni. Abban szeretném a segítséget kérni, hogy tudna-e tanácsot adni abban, hogy a hátra lévő két hétben aktívan pihenjek vagy jobb ha inkább enyhe tornát végzek hogy az utazás időpontjáig csillapodjon a fájdalom? Illetve van-e esetleg tanácsa arra, hogy azt a körülbelül 10-12 órás utat hogyan tudnám elviselhetőbbé tenni amíg haza nem érkezem?

    • A gyógytorna hasznos tud lenni a fájdalmak csökkentésében és az orvosi vizsgálatig kerüljön minden túlzott terhelést is és ha a panaszok rosszabbodnak mielőbb forduljon orvoshoz. A hosszú út során a legjobb a fekvő pozíció volna, ha sokat kell ülnie, akkor is érdemes gyakran felállnia és átmozgatnia magát.

      • Kedves Doktor úr!
        Május végén úgy keltem, hogy fáj a vállam, az ortopéd orvosom elküldött fizioterápiára majd nyaki gyógytornára, de csak csak romlott és már az egész karom fájt, zsibbadt. Elküldtek MR vizsgálatra július elején ahol kiderül, hogy kiszakadt nyaki porckorongsérvem van. Próbáltam a McKenzie tornát, de tovább romlott. Az ortopéd orvosom elküldött az OKITI-be. Mire bejutottam már iszonyatosan fájt, semmilyen gyógyszer nem segített alig aludtam. Jelenleg műtétre várok. Viszont amíg várok, az elmúlt 1 hétben, elkezdtem tudni aludni és a fájdalom is csökkent, még fáj, hol jobban hol kevésbé, de az eddigiekhez képest már egész élhető. Lehetséges, hogy elkezdett felszívódni és most már szép lassan megszünnek a fájdalmaim?
        Nagyon szépen köszönöm!

        • Üdvözlöm,

          Igen akár ez is szóba jöhet, de érdemes neurológiai vizsgálattal együtt értékelni egy ilyen kijelentést. Beszéljen mindenképpen kezelőorvosával!

  15. Tisztelt doktor Úr!
    Nekem két éve volt egy kiszakadt gerincsérvem amit meg is műtöttek az L5 csigolyámnál arról volt szó hogy csavarozni kell de ez elmaradt.
    Viszont most szeptemberben előjőtt újból eggy erős fájdalom ami kisugárzik a jobb lábamba szinte csak wc re tudok kimenni.
    Voltam a kórházba újból kiderült hogy a műtéti helyen heg van szintén L5 csigilyánál és ideget nyom
    Kaptam isiász infúziót de nem használt utánna idegblokát injekciót amit érzéstelenítő nélkül kaptam kétszer mert nem sikerült de másodjára sem elkeseredtem.😔 a bizalmam megrendült így hazajöttem a kórházból mivel a kezelés követően nem jobb rosszabb lett.szeretnék valami alternatív gyógymódot a műtétet kizárnám
    Kaptam gyógyszereket TALVOSILEN FORTE és diclopram egyenlőre már eltelt eggy hónam és még fáj . szépen kérném doktor úr adjon nekem tanácsot előre is nagyon szépen köszönöm!

    • Kedves Zsuzsanna!

      Nehéz mit írni, mert a kezeléseket nagyjából már végigjárta, ha minden hatástalan akkor a műtét maradt mint lehetőség. Esetleg a blokádot lehet megkísérelni, mert azt mindenki kicsit másképp csinálja,

  16. Tisztelt doktor ur en Kárpátalján elek.3,eve kezdődött egy,regel arra,keltem fel hogy,Nagyon faj a bal labam.Akor kenocsok segítettek lassan hejre altt.Aztan tavaj ujra elovet tűrhetetlen fájdalom bal lábán zsibbadás es eges szerű.Hazi orvos diklofenak injekciót irt amitől javult lassan.Most 1 honapja kezdődött szepen lassan derek bal lab enyhe izom gyengeseb.Ct Mri nem keszult rola sima röntgen amire azt mondtak átlag 42 eves gerinc.Itt ott kopás de nincs nagy gond.Talan a jovo heten kapok időpontot ct re.Az az erdekes hogy,reggelre nagyon faj aztan napal csoken estere szinte szaladni tudok.On mire gyanakszik?

      • Jonapot kívánok. Nekem két sérv van a derekamban. Semmilyen gyógyszer nem használt. Torna sem. Rengeteget ülök. És utána fájnak a lábaim. Derekam fáj a sérvtol. De a lábaim a gyógytornász szerint a sok ülés miatt fáj. Nem zsibbad csak olyan érzés mintha minden belenne feszülve. Lehetséges ez vagy a sérv a felelős ezért.?

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük