A porckorongsérv kialakulásakor, főleg amikor hirtelen vagy rossz mozdulat következtében alakulnak ki, a sérv az ideggyök nagymértékű megnyomását okozhatja, mely ennek hatására begyulladhat. Az ideggyulladás (radiculitis) hatására az ideggyökben ödéma alakul ki, mely belülről is feszítő hatás vált ki. A kettő hatás (külső nyomás és belső feszítés) együtteseként ilyenkor a betegek által tapasztalt fájdalom jelentősen nagyobb lehet, mint alaphelyzetben volna. 1-3 hét elteltével a gyulladás visszahúzódhat, így a fájdalom magától is javulhat.

Youtube derékfájdalom porckorongsérv

Látogasson el Youtube csatornámra is, ahol további információkat találhat a gerinc megbetegedései kapcsán. A különböző típusú porckorongsérvek kapcsán ide kattintva találhat további cikkeket.

Porckorongsérv: tanácsok erre az időszakra

Szigorú pihenés javasolt, mivel minden megterhelés fenntartja a gyulladást. Sokszor a betegek, amikor pár nap után jobban vannak újra elkezdik terhelni magukat. Így a fájdalom visszatér és a betegség rosszabbodásának tudják be mindezt. Fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek a fájdalmak csillapításában.

Amennyiben a betegek ezt az akut fájdalmas epizódot átvészelik és nem kísérik a fájdalmat egyéb tünetek (izomgyengeség, székelési, vizelési zavarok, stb.) úgy az elkövetkező hetekben-hónapokban a puha, nem kiszakadt, elődomborodó porckorong zsugorodhat. A zsugorodás a porckorongsérv méretének csökkenését eredményezi, melynek hatására az ideggyök felszabadulhat a nyomás alól. Kiszakadt sérvek esetében a kiszakadt darab ugyancsak zsugorodhat és amennyiben a fájdalom elviselhető szintre csökken, valamint egyéb tünetek nem kísérik a fájdalmat, fél-1 év időtartamban (egyénileg változó) akár fel is szívódhat.

Tanácsok tartósan fennálló panaszok esetén

Tartósan fennálló panaszok esetén mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges, annak megállapítására, hogy fennállnak e idegrendszeri károsodás tünetei a sérvvel összefüggésben. Ha nem szükséges műtéti kezelés, akkor gyógytorna és fizioterápia segíthet a javulás felgyorsításában. A sérv zsugorodását külső eszközökkel siettetni nem lehet és egyénileg változó, hogy mennyi idő alatt megy végbe. A cél, hogy az egyéb kiegészítő kezelésekkel a többi tünet (pl. izomgörcs , stb.) csillapodjon és a beteg életminősége ezen időszak alatt is megfelelő legyen.

Fontos tudni, hogy összegészében nem maga a porckorong gyógyul meg, hiszen az már egy eleve degenerált, kopott szövetdarab. Javulás esetén az általa okozott tünetek oldódnak olyan mértékben, hogy az a betegeknek panaszokat már nem fognak okozni és további életvitelükben nem fogja zavarni őket.