Hogyan lehet diagnosztizálni a porckorongsérveket?

A porckorongsérv miatt fájdalommal élő betegek már a rendelőbe való belépéskor felismerhetőek. A fájdalom miatt testüket (derekukat, nyakukat) kényszertartásban tartják, hogy a kisugárzó fájdalmakat a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék, így már a tesstartás megtekintésével következtetni lehet a betegségre. A fájdalmas pontok a gerincoszlop mentén tapintással bizonyos esetekben azonosíthatóak. A kisugárzó fájdalom lefutásából következtetni lehet az érintett idegekről és az azoknak megfelelő gerincmagasságról. A részletes neurológiai vizsgálattal érzészavar a végtagokon és izombénulásos tünetek deríthetőek fel. Ágyéki porckorong sérv miatt fennálló lábfejbénulásos tünetek sok esetben már a a beteg járása alapján is felismerhető (csapja a lábfejét). Ha a sérv már régóta fennáll az is előfordul, hogy az érintett idegszál általi izomcsoport tömege csökkent, atrófiás.

Röntgen vizsgálattal közvetlenül a porckorongokról információ nem nyerhető, viszont közvetett jelek utalhatnak a háttérben fennálló kopásos gerincbetegségre (beszűkült csigolyaközti porckorong rés, kiegyenesedett nyaki vagy ágyéki lordosis).

CT vizsgálat nagyobb sérvek esetén informatív lehet, amikor is a klinikai tünetek teljesen összhangban állnak a felvételeken látottakkal. Ilyen esetekben nem feltétlenül szükséges MR vizsgálat végzése is. CT vizsgálat a csontos képletek kopásos (degeneratív) elváltozások azonosításában is az orvos segítségére lehet.

Kisebb sérvek, nem egyértelmű klinikai tünetek esetén teljes értékű információt a gerinc képleteiről az MR vizsgálat adhat. MR vizsgálaton azonosítható a teljes gerinccsatorna, a kilépő ideggyökök, a porckorongok és sérvek helyzete is.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük