Hogyan lehet az ágyéki gerinccsatorna szűkületet műtétileg kezelni?

Az ágyéki gerinccsatorna szűkület sebészi kezelésében hosszú ideig az igen invazív, kiterjesztett csontelvétellel járó technika (laminectomia) játszotta a döntő szerepet. A nagymértékű csontelvétel műtét után a megváltozott biomechanikai viszonyoknak köszönhetően igen nagymértékben rontotta a gerinc stabilitását. Az instabilitás az esetek egy részében további műtéti beavatkozást, stabilizáló műtétet igényelt.

A jelenség felismerése vezetett a gerinc stabilitás megőrzését szolgáló műtéti eljárások kifejlesztéséhez. Az újonnan fejlesztett technikák során (pl. „undercutting”, over the top dekompresszió) során az ívek között létrehozott és mérsékelten megnagyobbított “ablakon” keresztül a beszűkült terület belülről feltágítható, a szűkület sebészileg megoldható. A gerinccsatorna rekalibrációs technikák során amennyiben szükséges, a porckorong is eltávolítható.

10 hozzászólás

  1. Mennyi a felépülesi idő a műtét után, mely össze volt kötve a csigolyák ősszecsavarozásával , a keresztcsigolyához?

    • Kedves Zoltán!

      Általában a felépülés 2-3 hónaptól 6 hónapig is terjedhet. Egyénileg változó, hogy ki milyen gyorsan regenerálódik és a felépülés gyorsaságát befolyásolja a műtét előtt fennálló tünetek súlyossága is. Minél súlyosabbak voltak a tünetek, annál lassabb a felépülés is.

    • Kedves Éva!

      Sajnos többségében a szűkület egy lassan előre haladó folyamat, olyan módszer nem elérhető jelenleg, mellyel a gerinccsatorna átmérőjét kívülről lehetne tágítani. A fizioterápiás kezelések leginkább a tünetekre hatnak és hozhatnak enyhülést.

  2. Kedves Doktor úr!
    Sajnos már 10 éve élek komoly fájdalmakkal az ágyéki gerinccsatorna szűkület, plusz 2 ágyéki sérv miatt.
    Többször kaptam komplex kezeléseket, ami után rövid időre némi javulás következett be. Ez általában pár hétig tartott,
    utána újra jelentkeztek a fájdalmak, sokszor erősebben mint előtte. Több infúziós kezelésem is volt, amikor is nem tudtam lábra állni a fájdalomtól. Nagyon szeretném tudni, hogy ezzel a műtéti eljárással lehet-e rajtam segíteni.

    Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Sziklai Anna

    • Valószínűleg igen, de ezt csak az MR pontos elemzése alapján lehetne megmondani. Ha tudok bármiben segíteni kérem telefonon vagy emailben keressen.

  3. Kedves Doktor Ur!
    Kérem ne vegye tolakodásnak, hogy több csatornán próbálom Önnel felvenni a kapcsolatot. Ön az utolsó reményem, gerinccsatorna szűkületem van, már alig tudok menni, inkotens lettem, komoly fájdalmaim vannak. Elküldtem Önnek Email-ban a leleteimet. Az OGK-ban nem vállalták a műtétet, mert 67 %-kos arányú kockázati tényezőket adott ki a számítógépes elemzés.
    Nagyon remélem, hogy endoszkópos módszerrel tud majd rajtam segíteni.
    A könyvét elolvasva, sokat segített a problémám megértésében
    Tisztelettel

  4. Tisztelt Doktor Úr!
    Ágyéki gerinccsatorna szűkület műtét sikere függhet a páciens korától? 80 év kor felett is elvégezhető a műtét? Tapasztalata szerint az ilyen korú betegek esetében is sikeres lehet hosszabb távon? A fájdalom akár végleg megszűnhet?
    ( amint rendelkezésemre áll az MRI, elküldöm Önnek a megjelölt e-mail címre )
    Előre is köszönöm válaszát!

    • A kor kevésbé fontos tényező, a belszervi betegségek határozzák meg inkább a kockázatot. Egy fit, idősebb beteg is jó eredményekre számíthat 🙂

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük