Gerincsérv torna

A tartósan fennálló gerincfájdalmak leggyakoribb kiváltó oka a degeneratív vagy más néven kopásos gerincbetegségek. A kopásos gerincbetegségek talaján idővel porckorongsérvek alakulhatnak ki. A porckorongsérv tünetei között a betegek leggyakrabban a helyi és a kisugárzó fájdalmat említik. A helyi fájdalom a kopásos elváltozásokkal állhatnak összefüggésben, míg a kisugárzó fájdalom a sérv által nyomás alá helyezett idegszálak miatt alakulnak ki. A gerincfájdalmak és gerincsérvek kezelésében a legfontosabb orvosi szempontból, hogy a fájdalmakat kiváltó okokra fény derüljön, mely meghatározza a további kezelést is.

A gerincsérvek kezelése

gerincsérveket lehet konzervatív (nem műtéti) vagy kisebb százalékban műtétileg kezelni. A nem műtéti kezelések között a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer a gyógytorna (gerincsérv torna). A gyógytorna egyrészt a megelőzésben, másrészt már a kialakult tünetek kezelésében nagyon fontos szerepet játszik. Ha megelőzésképpen alkalmazzák a gyógytornát, akkor segíthet a tartáshibák korrekciójában, edzi a törzsizmokat, valamint növeli a törzs mozgástartományát is. A szabályosan végzett gyógytorna feladatok emellett megelőzhetik a sérvek kialakulását vagy lassíthatják azok rosszabbodását. A sérvek megbontják a gerinc normál stabilitását, melyet a gerinc mellett futó izomzat görcse kísérhet. Az izomgörcs csökkenésével a gerincfájdalmak is csökkenhetnek. A gyógytorna mindezek mellett segít a megfelelő izomerő helyreállításában, valamint növeli az álló- és mozgásképességet is.

Milyen gyógytorna típusok léteznek?

Az egyik legelterjedtebb gyógytorna típus a gyakorlatban a McKenzie módszer. A módszer lényege, hogy aktív mozgás terápiára épül. A kezelések a betegek aktív részvételét kívánja meg, a feladatok elsajátítása után a betegek saját maguk képesek befolyásolni a fájdalmakat és a megtanult gyakorlatokat otthon is végezhetik. Egyéb gyógytorna kezelési módszerek között a manuálterápia, gerincstabilizáló tréning, nyújtási feladatok és a Schroth terápia említhető. Azt, hogy melyik kezelési módszert kell az adott betegek esetében alkalmazni a gyógytornász szakember dönti el.

Az első kezelési alkalmakon általában a beteg állapotának részletes felmérése történik, mely alapján a szakember összeállítja a további kezelési alkalmakon végzendő feladatokat és gyakorlatsorokat.

Jó tanácsok a gerincsérv torna kezelésekhez

Habár egyetlen gyógytorna (gerincsérv torna) alkalom is csökkentheti a fájdalmakat, a tartós hatás eléréséhez rendszeres gyógytorna kezelések szükségesek. Egyénileg szükséges elbírálni, hogy milyen rendszerességgel kell a kezeléseken részt venni, általában heti 2-3 alkalmat szoktak előírni.

A nem megbízható internetes forrásokból származó ajánlások, feladatsorok otthoni végzése kezdetben nem javasolt, mivel a helytelenül kivitelezett mozdulatok a betegek állapotán még ronthatnak is. Kezdetben szakemberrel ajánlott a kezelések megkezdése és a későbbiekben, amikor a fájdalmak már elviselhető mértékűre csökkentek és a feladatokat szabályosan képesek végezni a betegek otthoni önálló gyógytorna is alkalmazható.

5 hozzászólás

  1. Gerincsérvvel műtöttek.2017.09.28-án. A műtét jól sikerült,azonban a fájdalmam a jobb combomnál és az ágyéknál továbbra is fájt. Az orvos aki műtött, javasolta ortopéd szakorvos felkeresését. Ez év márciusában az ortopéd szakorvos röntgent készített és sajnos a röntgenfelvétel egyértelműen kimutatta, hogy a jobb csípőmbe protézist kell beépíteni. Erre műtétre ez év május 2-án került sor, amely szintén jól sikerült a DOTE Ortopéd Klinikáján. Gyógytornász . mind a két műtétnél hozzásegített a gyógyulásomhoz. Most már nem használok segédeszközöket, egy év után most közlekedtem először önállóan. Ez mind megnyugtató számomra, azonban kb. 3 hete a bal lábamat és a csípőm forgóját éjszaka és reggeli ébredéskor nagyon húzza a görcs.Magnéziumot – B6 – szedek rá, de sajnos nem akar elmúlni. nappal nincs vele probléma. Erre szeretnék tanácsot kérni. Előre is köszönöm.

    • Kedves Czibere Györgyné!
      Örömmel olvastuk, hogy állapota fokozatosan javul. Néhány esetben látjuk, hogy műtétetek után az izomzat regenerációja és rehabilitációja részeként görcsök alakulhatnak ki az érintett izomcsoportokban. Javasoljuk, hogy izomlazítót használjon az érintett területen, ez lehet valamilyen krém. De akár átmenetileg szájon keresztül is szedhet izomlazító gyógyszert, amelyik megoldás Önnek kényelmesebb. Ha minderre és szigorú pihentetésre 1-2 héten belül nincs javulás, akkor javasolt visszamennie kezelőorvosához, hogy részletesebb kivizsgálás történhessen.

  2. Kedves Gábor!
    Szeretném kérni a segítségedet. Nekem az Mr kép alapján jól látható összenyomódás van az a S1-és csigolyánál. Amely időnként óriási fájdalmat okoz a teljes ballábamban és nem tudok ráállni. Már rettegek a munkától holott imádom a szakmám és a munkám. Rendszeresen úszok, szaunázok, tornázok. De időről időre egy apró rossz mozdulattól iszonyatos fájdalmaim vannak! Mit tehetnék, hogy ez esetlegesen rendbe jöjjön vagy legalábbis élhetővé váljanak a hétköznapok.
    Várom válaszát….
    Üdvözlettel:József
    Szép napot!

    • Kedves József!

      Akkor tudnék érdemben valamit erre Önnek javasolni, ha látnám a képeket. Ha szeretne eljönni orvosi konzultációra a 30/811 2374 számon tud bejelentkezni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük