A tartósan fennálló gerincfájdalmak leggyakoribb kiváltó oka a degeneratív vagy más néven kopásos gerincbetegségek. A kopásos gerincbetegségek talaján idővel porckorongsérvek alakulhatnak ki. A porckorongsérv tünetei között a betegek leggyakrabban a helyi és a kisugárzó fájdalmat említik. A helyi fájdalom a kopásos elváltozásokkal állhatnak összefüggésben, míg a kisugárzó fájdalom a sérv által nyomás alá helyezett idegszálak miatt alakulnak ki. A gerincfájdalmak és gerincsérvek kezelésében a legfontosabb orvosi szempontból, hogy a fájdalmakat kiváltó okokra fény derüljön, mely meghatározza a további kezelést is.

A gerincsérvek kezelése

gerincsérveket lehet konzervatív (nem műtéti) vagy kisebb százalékban műtétileg kezelni. A nem műtéti kezelések között a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer a gyógytorna (gerincsérv torna). A gyógytorna egyrészt a megelőzésben, másrészt már a kialakult tünetek kezelésében nagyon fontos szerepet játszik. Ha megelőzésképpen alkalmazzák a gyógytornát, akkor segíthet a tartáshibák korrekciójában, edzi a törzsizmokat, valamint növeli a törzs mozgástartományát is. A szabályosan végzett gyógytorna feladatok emellett megelőzhetik a sérvek kialakulását vagy lassíthatják azok rosszabbodását. A sérvek megbontják a gerinc normál stabilitását, melyet a gerinc mellett futó izomzat görcse kísérhet. Az izomgörcs csökkenésével a gerincfájdalmak is csökkenhetnek. A gyógytorna mindezek mellett segít a megfelelő izomerő helyreállításában, valamint növeli az álló- és mozgásképességet is.

Milyen gyógytorna típusok léteznek?

Az egyik legelterjedtebb gyógytorna típus a gyakorlatban a McKenzie módszer. A módszer lényege, hogy aktív mozgás terápiára épül. A kezelések a betegek aktív részvételét kívánja meg, a feladatok elsajátítása után a betegek saját maguk képesek befolyásolni a fájdalmakat és a megtanult gyakorlatokat otthon is végezhetik. Egyéb gyógytorna kezelési módszerek között a manuálterápia, gerincstabilizáló tréning, nyújtási feladatok és a Schroth terápia említhető. Azt, hogy melyik kezelési módszert kell az adott betegek esetében alkalmazni a gyógytornász szakember dönti el.

Az első kezelési alkalmakon általában a beteg állapotának részletes felmérése történik, mely alapján a szakember összeállítja a további kezelési alkalmakon végzendő feladatokat és gyakorlatsorokat.

Jó tanácsok a gerincsérv torna kezelésekhez

Habár egyetlen gyógytorna (gerincsérv torna) alkalom is csökkentheti a fájdalmakat, a tartós hatás eléréséhez rendszeres gyógytorna kezelések szükségesek. Egyénileg szükséges elbírálni, hogy milyen rendszerességgel kell a kezeléseken részt venni, általában heti 2-3 alkalmat szoktak előírni.

A nem megbízható internetes forrásokból származó ajánlások, feladatsorok otthoni végzése kezdetben nem javasolt, mivel a helytelenül kivitelezett mozdulatok a betegek állapotán még ronthatnak is. Kezdetben szakemberrel ajánlott a kezelések megkezdése és a későbbiekben, amikor a fájdalmak már elviselhető mértékűre csökkentek és a feladatokat szabályosan képesek végezni a betegek otthoni önálló gyógytorna is alkalmazható.