Nyaki sérv

Porckorongsérv nemcsak az ágyéki szakaszon, hanem a nyaki szakaszon is kialakulhat. A nyaki sérv ritkábban fordul elő, mint az ágyéki porckorongsérv, de a betegség egyre gyakoribb felismerése miatt növekszik a műtétre kerülő esetek száma. Leggyakrabban az ötödik és hatodik nyaki csigolya közti porckorongon fordulhat elő sérvesedés, mivel ez a rész a nyaki gerinc leginkább mozgékony és terhelésnek kitett szakasza. A betegek növekvő száma miatt fontos tisztában lenni ezzel a betegségcsoporttal is.

Mi is az a porckorongsérv?

A csigolyatestek között elhelyezkedő porckorong stabilitást ad a gerincnek ugyanakkor rugalmassága folytán létrehozza a gerinc mozgásait is. A porckorongsérvek általában kopásos (degeneratív) gerincbetegségek talaján alakulnak ki. Már igen fiatal kortól kezdve felfedezhetőek a porckorongban fokozatosan lezajló degeneráció jelei, mely folyamat előrehaladtával az évtizedek során tünetek alakulhatnak ki. Normálisan a nyaki porckorong is két részből egy belső kocsonyás magból és egy külső gyűrűszerű állományból épül fel. A gerinc alkotóelemeinek kopása során a belső mag kitüremkedhet a külső gyűrűszerű részen keresztül a gerinccsatorna irányába. Ha a gerinccsatornában valamelyik idegszálat nyomás alá helyezi, akkor alakulnak ki a porckorongsérve jellegzetes tünetek.

Milyen gyakori a nyaki porckorongsérv?

A nyaki sérv ritkábban fordul elő, mint az ágyéki porckorongsérv, de a betegség egyre gyakoribb felismerése miatt növekszik a műtétre kerülő esetek száma. Leggyakrabban az ötödik és hatodik nyaki csigolya közti porckorongon fordulhat elő sérvesedés, mivel ez a rész a nyaki gerinc leginkább mozgékony és terhelésnek kitett szakasza. Mind a fizikai, mind az ülőmunka képes megterhelni a gerincet és sérvek kialakulására hajlamosíthat.

A nyaki sérv tünetei – milyen fázisai vannak a nyaki sérv kialakulásának?

A tünetek egyik része a kopásos gerincbetegséggel van összefüggésben (például nyaki fájdalom), míg a tünetek másik csoportját az idegi nyomás okozza. Minden sérv több kialakulási fázison mehet keresztül, de nem feltétlenül figyelhető meg mind a három fázis. Klinikai szempontból nem az a fontos, hogy a sérv épp melyik fázisban van, hanem az általuk okozott tünetek súlyossága. Három jellegzetes állapot van, melyek leegyszerűsítve a következőek:

  • porckorong előboltosulás (discus protrusio): a porckorong belső állománya előboltosul, de a külső gyűrűszerű része még nem teljesen szakadt meg
  • porckorongsérv (discus hernia): a külső gyűrűszerű rész egy helyen teljesen megszakad, a belső állomány egy részlete a résen elődomborodik a porckorong résből
  • kiszakadt porckorongsérv (rupturált discus hernia): a porckorong résből kinyúló belső állomány részlet leszakad a gerinccsatorna felé

Sérvelőboltosulás is okozhat olyan mértékű idegi nyomást, hogy a beteg erős fájdalmakról számol be, ugyanakkor kiszakadt porckorongsérv okozhat minimális mértékű tüneteket is. A további kezelést a látott képalkotó felvételek és a beteg állapota együttesen határozzák meg! Nem az, hogy a sérv éppen a kialakulás melyik fázisában van.

Ha Ön is kíváncsi a nyaki porckorongsérv tüneteire, ide kattintva elolvashatja azokat.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük