Hőségriadó a gerincnek?

A hőmérsékleti ingadozások és azzal bekövetkező időjárás változások a gerincbetegekre is hatással lehet. Azon gerincbetegek, akik érzékenyebben reagálnak a hőhatásokra, a gerincükre is fokozottabban kell figyelniük.

Hogyan befolyásolhatja az időjárás a gerincbetegek fájdalmait?

Gyakran hallhatjuk, hogy éppen alacsony vagy magas páratartalmú a levegő. A páratartalomban bekövetkező hirtelen változások a fájdalmakat felerősíthetik. A kutatások nem szolgáltatnak egyértelmű eredményeket, hogy a magas vagy alacsony páratelítettség a rosszabb a gerincbetegek számára, sokkal inkább a hirtelen változások kártékony hatását hangsúlyozzák.

A légköri nyomás változása nem csak a fejfájásra hajlamos embereket kínozhatja, hanem a gerincbetegeket is. Alacsony légköri nyomás esetén kismértékű növekedés mutatható ki a szervezet folyadékszintjében, mely fájdalmakat generálhat vagy a már fennálló fájdalom szintjét emelheti.

Folyadék fogyasztás, mennyire fontos?

Nagyobb hőségben az emberi szervezet fokozottan verejtékezik és veszít folyadék tartalmából. Az embert szervezet hidráltsági (víztelítettségi) állapota befolyásolhatja a porckorong víztartalmát is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy rengeteg vízfogyasztással a porckorong elváltozásai visszafordíthatóak lennének, de annyi bizonyos, hogy egy kiszáradt és kevesebb vizet fogyasztó szervezet hajlamosabb lehet gerincbetegségekre, köztük porckorongsérvekre is. Nyári hőségben egyéb belgyógyászati betegségek elkerülése miatt is nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás!

De mit tegyek a hőség ellen a gerincem érdekében?

Sajnos az időjárási és légköri viszonyokra a betegeknek kevésbé van ráhatásuk, így a legfontosabb, hogy ezekben az időkben más módon is (például gyakori pihenés, fizikai terhelés megszorítása) védjék gerincüket, melyekkel a negatív időjárási viszonyok ellen tudnak dolgozni

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük