A porckorongsérv kialakulásának lépései

A porckorongsérv a csigolyatestek közötti résben elhelyezkedő porckorongok betegsége, mely klinikai tüneteket a sérv által nyomás alá kerülő idegképletek miatt okoz. Neve szaknyelven discus hernia.

Mi történik a porckoronggal?

A gerinc fokozott megterhelése vagy tartós ülőmunka hatására kopásos elváltozások alakulhatnak ki a porckorongok állományában, melyek a porckorong degenerációját okozhatják. A degeneráció során a belső kocsonyás állomány (nucleus pulposus) veszít vízmennyiségéből, így a megfelelő mértékű vízmegkötés („duzzadás”) sem biztosítható, kevésbé ellenállóvá válik.

A belső mag elváltozásaival egyidőben a külső gyűrűszerű részen (anulus fibrosus) a megterhelések, traumák hatására berepedések alakulnak ki. A berepedéseken keresztül a belső állomány előboltosulhat. Ez az állapot a porckorong előboltosulás vagy discus protrusio. Már az előboltosulás is okozhat tüneteket, ha idegi képleteket nyom.

Discus hernia

Amikor a külső gyűrűszerű állomány egy berepedési helyen teljesen megszakad, a belső kocsonyás állomány egy részlete nagyobb erő vagy fokozatos megterhelés hatására kitüremkedik a csigolyatestek közötti térből a külső állomány berepedési helyén. Az így kialakult állapotot nevezzük porckorongsérvnek, vagy szaknyelven discus hernia-nak.

Ha a berepedési helyen kitüremkedő belső állomány egy kisebb részlete leszakad, tehát a folytonossága a csigolyatestek közötti résben bennmaradó résszel megszakad, akkor beszélünk kiszakadt porckorong sérvről (rupturált discus hernia).

Melyik jelenti a legrosszabb állapotot?

Orvosi szempontból nem az a fontos, hogy a sérv éppen milyen kialakulási fázisban van, hanem az általa okozott tünetek. Előboltosulás is okozhat olyan panaszokat, mely azonnali orvosi ellátást igényelhet és rupturált sérv is lehet akár teljesen tünetmentes.

orvos

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük