A porckorongsérv a csigolyatestek közötti résben elhelyezkedő porckorongok betegsége, mely klinikai tüneteket a sérv által nyomás alá kerülő idegképletek miatt okoz. Neve szaknyelven discus hernia.

Mi történik a porckoronggal?

A gerinc fokozott megterhelése vagy tartós ülőmunka hatására kopásos elváltozások alakulhatnak ki a porckorongok állományában, melyek a porckorong degenerációját okozhatják. A degeneráció során a belső kocsonyás állomány (nucleus pulposus) veszít vízmennyiségéből, így a megfelelő mértékű vízmegkötés („duzzadás”) sem biztosítható, kevésbé ellenállóvá válik.

A belső mag elváltozásaival egyidőben a külső gyűrűszerű részen (anulus fibrosus) a megterhelések, traumák hatására berepedések alakulnak ki. A berepedéseken keresztül a belső állomány előboltosulhat. Ez az állapot a porckorong előboltosulás vagy discus protrusio. Már az előboltosulás is okozhat tüneteket, ha idegi képleteket nyom.

Discus hernia

Amikor a külső gyűrűszerű állomány egy berepedési helyen teljesen megszakad, a belső kocsonyás állomány egy részlete nagyobb erő vagy fokozatos megterhelés hatására kitüremkedik a csigolyatestek közötti térből a külső állomány berepedési helyén. Az így kialakult állapotot nevezzük porckorongsérvnek, vagy szaknyelven discus hernia-nak.

Ha a berepedési helyen kitüremkedő belső állomány egy kisebb részlete leszakad, tehát a folytonossága a csigolyatestek közötti résben bennmaradó résszel megszakad, akkor beszélünk kiszakadt porckorong sérvről (rupturált discus hernia).

Melyik jelenti a legrosszabb állapotot?

Orvosi szempontból nem az a fontos, hogy a sérv éppen milyen kialakulási fázisban van, hanem az általa okozott tünetek. Előboltosulás is okozhat olyan panaszokat, mely azonnali orvosi ellátást igényelhet és rupturált sérv is lehet akár teljesen tünetmentes.

orvos