Gerincsérv műtét utáni tanácsok

Egy gerincsérv operáció után a betegekben gyakran felmerülnek kérdések, mit szabad és mit tilos csinálniuk. Cikkünk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszik választ adni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt megfogalmazott tanácsok általános jellegűek, egyes betegek speciális állapota más jellegű megítélés alá eshet, így mindig elsősorban a kezelőorvos utasításait szükséges betartani!

Jelen tanácsok leginkább szövődmény és komplikáció mentes beavatkozások után fogadhatók meg és a műtét után otthon töltött időszakra vonatkoznak.

Rendkívül fontos a pihenés, tilos a frissen operált gerincet túlerőltetni. A betegek ettől függetlenül felállhatnak, nyugodtan sétálhatnak otthonukban. Amikor úgy érzik elfáradnak, feküdjenek le, a gerinc jelzi a túlerőltetést.

A sebet naponta-kétnaponta ellenőrizni szükséges. A sebhez kézzel hozzányúlni tilos, tanácsos mindig tapasszal lefedni. Bármilyen probléma merül fel a sebbel kapcsolatban, azonnal orvoshoz kell fordulni!

A kórházban betanított gyógytorna feladatokat otthon is végezni kell. A szabályosan végzett gyógytorna segít az izomzat normál funkcióinak helyreállításában, a mielőbbi felépülésben.

A fizikai munka, súlyok emelése, a gerinc csavarásával járó mozgások szigorúan tilosak. Ilyen feladatok elvégzéséhez a gerincsérv műtét utáni időszakban a betegek kérjenek segítséget!

Hosszas ülések kerülendőek, mivel ilyenkor az ágyéki gerinc fokozott terhelésnek van kitéve. Természetesen reggeli, ebéd vagy vacsoraidőben történő 10-15 perces ülés sokszor elkerülhetetlen. Ha ülés közben kellemetlen érzése van a betegnek, inkább feküdjön le!

Az orvos által előírt gyógyszerek rendszeres szedése javasolt. A gerincsérv műtét utáni sebfájdalom, még kisebb mértékben fennálló gerincfájdalmak természetesek lehetnek és fokozatosan szűnnek meg.

Újonnan fellépő panaszok, tünetek esetén a kezelőorvosnál való azonnali jelentkezés javasolt.

A fenti tanácsok remélhetőleg segítségére lehetnek a gerincbetegeknek a műtét után otthon eltöltött időszakban és mielőbb visszatérhetnek korábbi életmódjukhoz.

4 hozzászólás

  1. Üdvözlöm
    Szept 11-én ágyéki porckorongsérv műtétem volt .A 6 hetes kontrollon minden rendben volt így munkába álltam , területi képviselőként dolgozom , egész nap autóban ülök.Nagyjából a 2. hét munka után újból jöttek a tünetek , visszamentem az orvosomhoz , ujabb CT ,ami kimutatta , hogy ugyanott kiújult a sérv és műteni kell.
    Dec. 27-én megtörtént a műtét, viszont semmilyen gyógytornászi tanácsot nem kaptam azonkívül amit ön is le írt , mit ne csináljunk.
    Kérdésem az lenne , hogy ha visszamegyek dolgozni ismét , újból sanszos a kiújulás, vagy a gyógytorna segít majd?
    Vàlaszàt köszönöm
    Fülöpné Gabi

    • Kedves Gabi!

      Az ülőmunka nagyon terheli a gerincet, főleg egy operáció után, amikor fokozottan sérülékeny. Mindenképpen gyógytornával meg kell erősíteni az izomzatot, hogy stabilitást adjon a gerincnek. Műtét utáni első 3 hónapban egyébként sem tanácsos a hosszas üldögélés, utána pedig gyakori gyógytorna átmozgatással szükséges a monoton üléseket megszakítani.

  2. Tisztelt Cím. Gerinc problémával küszködök. A CT. leletről másolom, Az L:V. csigolyatest kb. 7 mm-es anterolisthesist mutat. A betegséget gyógytorna gyakorlatokkal akarom kezelni. kérdésem, tudnak-e számomra gyógytorna gyakorlatokat küldeni
    Várom válaszukat. Tisztelettel Tordai József.

    • Üdvözlöm,
      Minden betegnek célzott feladatok javasoltak, hogy melyik izomcsoportot érdemes erősíteni ilyen esetben. Először egy gyógytornásszal kezdjen el tanulni, utána már otthon is fogja tudni a feladatokat.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük