Egy gerincsérv operáció után a betegekben gyakran felmerülnek kérdések, mit szabad és mit tilos csinálniuk. Cikkünk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszik választ adni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt megfogalmazott tanácsok általános jellegűek, egyes betegek speciális állapota más jellegű megítélés alá eshet, így mindig elsősorban a kezelőorvos utasításait szükséges betartani!

Jelen tanácsok leginkább szövődmény és komplikáció mentes beavatkozások után fogadhatók meg és a műtét után otthon töltött időszakra vonatkoznak.

Rendkívül fontos a pihenés, tilos a frissen operált gerincet túlerőltetni. A betegek ettől függetlenül felállhatnak, nyugodtan sétálhatnak otthonukban. Amikor úgy érzik elfáradnak, feküdjenek le, a gerinc jelzi a túlerőltetést.

A sebet naponta-kétnaponta ellenőrizni szükséges. A sebhez kézzel hozzányúlni tilos, tanácsos mindig tapasszal lefedni. Bármilyen probléma merül fel a sebbel kapcsolatban, azonnal orvoshoz kell fordulni!

A kórházban betanított gyógytorna feladatokat otthon is végezni kell. A szabályosan végzett gyógytorna segít az izomzat normál funkcióinak helyreállításában, a mielőbbi felépülésben.

A fizikai munka, súlyok emelése, a gerinc csavarásával járó mozgások szigorúan tilosak. Ilyen feladatok elvégzéséhez a gerincsérv műtét utáni időszakban a betegek kérjenek segítséget!

Hosszas ülések kerülendőek, mivel ilyenkor az ágyéki gerinc fokozott terhelésnek van kitéve. Természetesen reggeli, ebéd vagy vacsoraidőben történő 10-15 perces ülés sokszor elkerülhetetlen. Ha ülés közben kellemetlen érzése van a betegnek, inkább feküdjön le!

Az orvos által előírt gyógyszerek rendszeres szedése javasolt. A gerincsérv műtét utáni sebfájdalom, még kisebb mértékben fennálló gerincfájdalmak természetesek lehetnek és fokozatosan szűnnek meg.

Újonnan fellépő panaszok, tünetek esetén a kezelőorvosnál való azonnali jelentkezés javasolt.

A fenti tanácsok remélhetőleg segítségére lehetnek a gerincbetegeknek a műtét után otthon eltöltött időszakban és mielőbb visszatérhetnek korábbi életmódjukhoz.

gerincsérv műtét