A gerinc védelme gerincműtét után, gyakori hibák, ami miatt kiújulhatnak a problémák, kerülendő tevékenységek

Egy gerincműtét minden beteg számára nagy lelki és testi megterhelést jelenthet. A műtét utáni időszak rendkívül fontos a felépülés és a gerincbetegségek jövője szempontjából. A legfontosabb tanácsokat foglaljuk össze, melyekkel elkerülhető a problémák visszatérése.

Óvatos mozgás megerőltetés nélkül

A gerinc védelmének első lépése a műtét utáni időszakban a szigorú pihenés és ágynyugalom. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a műtéten átesett betegeknek egész nap feküdniük kellene. A betegek nyugodtan sétálhatnak, kikelhetnek az ágyból. Amikor úgy érzik elfáradnak, feküdjenek le, ne erőltessük túl magukat és gerincüket. Ellenkező esetben egy friss beavatkozáson átesett gerinc terhelődik, mely fokozottan érzékeny a sérülésekre és a fájdalmak hamar visszatérhetnek. A gerincnek és szervezetnek időre van szüksége, hogy a műtét után a stabil biomechanikai állapot újra kialakuljon és teljes mértékben terhelhető legyen. A szigorú pihenési időszak legalább 6 hétig ajánlott a beavatkozás után és az idő eltelte után is csak fokozatos visszatérés szükséges a korábbi életmódhoz.

Gyógytorna

A kórházban megtanult gyógytorna feladatokat a betegeknek otthon is végeznie kell. A szakember által betanított gyakorlatokat az előírt módon és rendszerességgel szükséges végezni. Sok esetben otthoni gyógytorna is igényelhető, mely a TB által biztosított. Az otthoni gyógytornára az operáló sebész tesz javaslatot és a háziorvos segíthet annak megszervezésében.

Ami káros a gerincműtét után

Szigorúan tilos gerincműtét után derékból hajlongani vagy súlyokat emelni. Minden ilyen tevékenység fokozottan terhelheti meg az operált gerincet, komoly sérüléseket, de akár a sérvek kiújulását is eredményezhetik. A tilalmi időszak műtét után minimum 6 hétig, de bizonyos esetekben fél-1 évig is fennmaradhat.

Közvetlenül az operáció után az ülés is kerülendő. Ülés során a felső testrész teljes súlya a gerincre terhelődhet, a normál gerincgörbületek elsimulása alakulhat ki. Ilyen állapotban a gerinc fokozott veszélynek van kitéve, főleg ha hosszas, monoton ülésről van szó. Természetesen reggeli, ebéd vagy vacsoraidőben történő 10-15 perces ülés nem árt a betegeknek.

Ami segít

A műtét utáni időszakban fájdalmak, izomhúzódásos jellegű panaszok előfordulhatnak. Fájdalomcsillapító és izomlazító gyógyszerek alkalmazása segíthet mindezek elkerülésében. A gyógyszerek rendszeres szedése javasolt, mivel hatásukat csak így tudják kifejteni. Természetesen vannak betegek, akik lehetőség szerint nem szednek gyógyszereket, ebben az esetben a rendszeres gyógytorna és szigorú pihenés is csökkentheti a fájdalmakat.

Szakszerű segítség

A legfontosabb tanács azonban, hogy bármilyen újonnan fellépő panasz, kellemetlen érzés esetén a kezelőorvosnál való jelentkezés javasolt. Természetesen a legnagyobb gondosság és minden utasítás ellenére is előfordulhatnak váratlan események, melyek a panaszok kiújulását eredményezhetik. Minden ilyen esetben a gyors és szakszerű segítség segíthet megelőzni a hosszútávú problémákat!


A képek forrása: [link]

4 hozzászólás

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük