A hagyományos műtéti technikák évtizedeken keresztül alapvető szerepet játszottak a gerinccsatorna szűkületek és a gerincsérv kezelésében. Sok esetben a negatív következmények (pl elhúzódó gyógyulás, a gerinctartó izomzat sérülése stb.) miatt megjelent az igény az orvosok és betegek részéről is új minimálisan invazív technikák fejlesztésére. Napjainkban a minimálisan invazív technikák csúcsát az endoszkópos gerincsebészeti módszerek képezik.

Korábban már Európában is elterjedtek az 1 munkacsatornát használó endoszkópos eszközök, azonban azok felhasználási köre korlátozott volt. A korlátozottság abból eredt, hogy az egyetlen munkacsatorna kevés manipulációs teret adott a sebésznek és csak meghatározott, szigorú betegszelekció (betegkiválasztás) után voltak alkalmazhatóak.

Legelőször Dél-Koreában kezdték el fejleszteni, majd széles körben használni a 2 munkacsatornás endoszkópot, mely sokkal nagyobb átláthatóságát adta a műtéti területnek, a sebész a két munkacsatornán keresztül nagyobb biztonsággal tudja a műtét végezni. Napjainkban Ázsiai területeken már a gerinccsatorna szűkületek 80 százalékát endoszkópos gerincműtét segítségével oldják meg. E tekintetben Európa kissé lemaradott még, mert szélesebb körben egyelőre csak az 1 munkacsatornás módszerek terjedtek el. Magyarország azonban élen jár a gerincsebészeti technikák alkalmazásában, így hazánkban (Európában szinte legelőször) elérhető vált a 2 munkacsatornás endoszkóp használata a mindennapi gerincsebészeti gyakorlatban.

Hogyan zajlik az endoszkópos gerincműtét?

A 2 munkacsatornás endoszkópos gerincsebészeti műtét során két apró 1-2 cm-es metszést ejt a sebész a megfelelő gerincszinten. A 2 metszésen keresztül tudja az eszközöket a kívánt területre bevezetni. Már ennek a lépésnek nagyon fontos eleme van, ugyanis nem kell a gerinctartó izomzatot szélesen leválasztani, „bántani” ahhoz, hogy a sebész a műtendő területre juthasson. A nagy felbontású kamera a teljes műtéti terület beláthatóságát adja, biztonságossá teszi a gerinccsatornán belüli manipulációt. Gerinccsatorna szűkületek esetén fúróval és speciális eszközökkel az idegi képleteket nyomó komponensek eltávolíthatók, így az azok által okozott panaszok (pl. fájdalom) oldódik. A beavatkozás a beteggel történő megbeszélés alapján altatásban vagy gerinc érzéstelenítésben is végezhető. A kórházi bennfekvés 1-2 napot vesz igénybe.

Az endoszkópos gerincműtét előnyei a hagyományos műtéttel szemben

  • kisebb műtéti megterhelés a beteg számára
  • gyorsabb regeneráció, munkába való visszaállás
  • kevesebb sérülés a gerinctartó elemekben (pl izmokban), így kisebb műtét utáni fájdalom
  • a minimális invazivitás miatt kisebb fokú hegesedés
  • rövidebb kórházi benntartózkodás
  • kisebb metszés, így kisebb sebfájdalom
  • jobb esztétikai végeredmény

Ön melyik módszert választaná?

Ha Ön is szeretne többet megtudni a módszerről és arról, hogy alkalmazható e az Ön esetében az alábbi elérhetőségeken kérhet további tájékoztatást:

drczigleczki@gmail.com

+36 30 811-2374

További információk a gerincsérv és gerinccsatorna szűkületek kapcsán

Ha többet szeretne megtudni a gerincbetegségekről, látogasson el Youtube-csatornámra is!