A kinesio tape viszonylag újabb alternatív gyógymód mozgásszervi betegségek kezelésében. A módszer Japánból ered, melynek célja a stabil rögzítések helyett egy dinamikus rögzítőmódszer kidolgozása volt. Térhódításár fémjelzi, hogy TV-ben látott közvetítések során sportolók testén gyakran láthatunk hasonló szalagokat, de gyógytorna kezelések során is találkozhatunk velük.

Mi az a kinesio tape?

A kinesio tape egy rugalmas szalag, mely dinamikusan képes rögzíteni a test adott részét és ragasztási technikától függően fejti ki hatását. A dinamikus rögzítés azt jelenti, hogy adott terület mozgását és mozgástartományát nem korlátozza olyan mértékben, mint a stabil rögzítések.

A kinesio tape lehetséges hatásmechanizmusa

Az első és talán legfontosabb hatása a sérült, problémás terület rögzítése, így annak túlmozgását, további sérülését megakadályozza (izmok, ízületek). A dinamikus módon való rögzítés lehetővé teszi sportolók számára, hogy verseny közben is, jelentősebb korlátozás nélkül használják.

Pihenőidőben való alkalmazása során a vélemények szerint gyorsítja az adott terület gyógyulását. Szakemberek szerint a felragasztás során a bőr receptorai folyamatos ingerlés alatt vannak, így aktiválja a szervezet öngyógyító tevékenységét. Más vélemények szerint a ragasztás kissé megemeli a bőrt, így lazítja annak szövetét. Az ellazult szövet keringése javul, gyorsul a gyógyulás és csökken a fájdalom.

Tudományos értékelés a gerincbetegségek kezelésében

A tudományos értékelés nem személyes véleményt fogalmaz meg, hanem az elérhető nemzetközi szakirodalom kerül említésre. Mindenkinek egyedileg kell elbírálni, hogy adott gyógymódot (legyen az akár alternatív gyógymód) kipróbál-e és utána a hatást önmagán is tudja tesztelni.

Napjainkban a kinesio tape népszerűsége miatt több tanulmány is vizsgálta hatását a krónikus gerincfájdalmakban. Egy átfogóbb összefoglaló közlemény szerint a kinesio tape-nek jótékony szerepe a mozgástartomány és az izom ellenállóképesség növelésében van. Önmagában a közlemény eredményei alapján a kinezio tape nem helyettesíti a tradicionális gerinckezeléseket, csak kiegészítő (adjuváns) kezelésként használható. Kiegészítő kezelésként viszont jótékony hatásai vitathatatlanok. (*)

*Nelson NL Kinesio taping for chronic low back pain: A systematic review. J Bodyw Mov Ther. 2016 Jul;20(3):672-81. doi: 10.1016/j.jbmt.2016.04.018. Epub 2016 Apr 27.