Hátsó comb fájdalom, mi lehet a probléma?

Hátsó comb fájdalom

A hátsó comb fájdalma olyan probléma, ami több okból is kialakulhat, és ezek közül az egyik leggyakoribb a porckorongsérv. 

Porckorongsérv miatt kialakuló hátsócomb-fájdalom

A kopásos gerincbetegségekből kialakuló porckorongsérv egyik súlyos tünete lehet a hátsó comb fájdalma. A kopásos elváltozások érintik a gerinc minden alkotóelemét, illetve építőelemét, és idővel egyéb gerincbetegségek (például porckorongsérv) kialakulására hajlamosítanak. A sérv kialakulása során a belső porckorongállomány előboltosul, és nyomás alá helyezheti valamelyik idegszálat. Ha a porckorongsérv az ülőideget (S1-es ideg) érinti, a fájdalom a hátsó combon keresztül fut le akár a sarkakig. Intenzitása változó lehet, a tompa érzéstől az éles, görcsös fájdalomig terjedhet.

A hátsó comb fájdalmának egyéb okai

A hátsó comb fájdalma más okból is kialakulhat, így a tünetek megjelenésekor nem szabad azonnal a porckorongsérvre következtetni. Más lehetséges okok közé tartoznak a különböző sportsérülések vagy egyéb mozgásszervi problémák.

Ha a fájdalom mellett más tünetek, mint például zsibbadás, izomgyengeség, széklet- vagy vizeletürítési problémák is jelentkeznek, fokozottan ajánlott az orvosi vizsgálat és esetleg MR felvétel készítése.

A hátsó comb fájdalmának kezelése a kiváltó ok függvényében változhat. Ha a fájdalom oka porckorongsérv, akkor speciális gyógytornára, fizioterápiás kezelésekre vagy súlyosabb esetekben akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. További információkat olvashat a porckorongsérv tüneteiről és kezelési lehetőségeiről itt: A gerincsérv kezelése és tünetei

Amennyiben Ön hátsó comb fájdalmat tapasztal, vagy további információra van szüksége a betegség diagnózisáról és kezelési lehetőségeiről, kérjen időpontot egy személyre szabott konzultációra vagy vizsgálatra.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük